Центральна виборча комісія звернула увагу суб’єктів виборчого процесу місцевих виборів у 10 областях, де Указом Президента введено воєнний стан, на неухильне дотримання вимоги Закону «Про правовий режим воєнного стану» щодо заборони проведення виборів.

Відповідну постанову ЦВК прийняла під час засідання 29 листопада.

Мова йде про 45 перших місцевих виборів та 7 додаткових, а також 9 проміжних виборів у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

Комісія також постановила, що питання призначення місцевих виборів у вказаних 10 областях вирішуватимуть суб’єкти їх призначення після припинення чи скасування воєнного стану.

Як зазначила у коментарі журналістам голова ЦВК Тетяна Сліпачук, дія статті 19 не потребує будь-яких додаткових рішень.

«Вона пряма, вона означає заборону. Вибори не скасовуються, вибори заборонені в силу прямої дії Закону. Оскільки воєнний стан введено саме в 10 областях, саме вони підпадають під заборону проводити вибори», – сказала вона.

Під час засідання заступник голови комісії Євген Радченко запропонував прийняти постанову, яка буде поширюватись не на 10 областей, а на всю Україну. Однак його пропозиція не набрала достатньої кількості голосів.

«Закон про правовий режим запровадження воєнного стану, а саме 19 стаття частина 1 цього Закону не передбачає жодних територіальних ознак, на яких заборона щодо проведення виборів могла бути застосована або не застосована. З моєї точки зору, це стосується всієї території України. Хоча я є прихильником децентралізації та проведення місцевих виборів у ОТГ, але закон є закон. І тільки з цієї точки зору я запропонував таке рішення», – розповів він у коментарі Громадянській мережі ОПОРА.

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук заначила, що законодавство не містить норми щодо регулювання проведення виборів після закінчення чи скасування воєнного стану, тому Комісія наразі з’ясовує, яким чином це має відбуватись, зокрема, чи можливо через звернення до Верховної Ради терміново законодавчо врегулювати це питання.