На одній з дільниць Набутівської сільської громади, як і вранці, члени комісії допускаються помилок у веденні виборчої документації – привезли здавати бюлетені попередньо їх не запакувавши. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Cherkashchyna nezapakovana vyborcha dokumentaciya v sumci golovy DVK

Члени ДВК №710356 з села Бровахи приїхали до Набутівської сільської виборчої комісії здавати бюлетені та іншу виборчу документацію, не запакувавши їх. Крім того, члени дільничної виборчої комісії не заповнили протоколи згідно з вимогами статті 80 Закону України «Про місцеві вибори».

Набутівська сільська виборча комісія відправила членів ДВК перепаковувати їхню документацію. Вони вирішили зробити це в сусідньому кабінеті. А на допомогу їм прийшли члени інших дільничних комісій, які також привезли здавати свою виборчу документацію.

За словами спостерігачів ОПОРИ, проблеми з дотриманням вимог ведення виборчої документації у членів цієї ДВК спостерігались також вранці. Імовірно, причиною є недосвідченість членів комісії.

У ч. 35 ст. 70 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться щодо пакування бюлетенів: «Після підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, поданих за кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, виборчі бюлетені з голосами виборців, поданими за кожного кандидата, запаковуються окремо. На пакетах відповідно зазначаються прізвище та ініціали кандидата, назва виборів, позначення та/або номер округу, номер виборчої дільниці, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії».

Також у ч. 8 ст. 80 вищезазначеного Закону зазначаються також вимоги щодо пакування протоколів: «Перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, а за наявності - і відповідні примірники протоколу з позначкою "Уточнений", акт про видачу копій протоколу, складений відповідно до частини сьомої цієї статті, запаковуються. На пакеті робиться напис "Протокол про підрахунок голосів" та зазначаються назва відповідних виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, кількість запакованих документів, ставляться підписи усіх присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка дільничної виборчої комісії. Третій примірник протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, поданих на відповідних місцевих виборах у відповідному виборчому окрузі, а також протоколу з поміткою "Уточнений" зберігається у секретаря дільничної виборчої комісії, четвертий примірник зазначеного протоколу (з поміткою "Уточнений") невідкладно вивішується для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії, а решта по одному примірнику зазначеного протоколу (з поміткою "Уточнений") видається членам дільничної виборчої комісії».

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Черкащини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.