ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

Активність кандидатів і партій: основні тенденції і порушення напередодні голосування 18 грудня 2016 року

Територіальна організація виборів: «нарізка округів»

Діяльність виборчих комісій на перших місцевих виборах в об’єднаних територіальних громадах 18 грудня 2016 року

РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

18 грудня 2016 року відбудеться голосування на перших місцевих виборах  у 144 об’єднаних територіальних громадах. За результатами голосування виборців буде обрано 76 сільських голів, селищних голів - 46, міських голів - 21, а також відповідні місцеві ради. Крім цього, у наступну неділю в одній територіальній громаді відбудуться вибори 1 старости.

Моніторинг виборчого процесу забезпечують 72 довготермінові спостерігачі ОПОРИ, а в день голосування до них приєднаються мобільні спостережні групи у кожній з територіальних громад.

Висновки ОПОРИ ґрунтуються на результатах довготермінового та короткотермінового спостереження, критеріях та принципах демократичних виборів, які викладено в документах Венеціанської комісії, Копенгагенської конференції та Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

  • Агітаційна активність місцевих організацій політичних партій та кандидатів  на перших місцевих виборах 18 грудня не була високою.  Конкретність виборчого процесу є вищою у міських об’єднаних територіальних громадах і доволі слабкою на рівні сіл та селищ.
  • За оцінкою спостерігачів ОПОРИ, до переліку найбільш активних політичних сил, які проводили помітну агітацію,  входить ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Українське об’єднання патріотів - УКРОП», «Аграрна партія», Об’єднання «Самопоміч», «Наш край», «Опозиційний блок».  Менш активними за інтенсивністю агітації були  ВО «Свобода», «Народний Рух», «Народна партія», «Нова держава» і «Народний фронт».  Місцеві організації інших політичних сил змагалися за голоси виборців в окремих громадах або не брали участь у виборах взагалі.
  • Найбільш поширеним порушенням на перших місцевих виборах 18 грудня до дня голосування стало недотримання кандидатами та місцевими організаціями політичних партій правил ведення передвиборчої агітації. Зокрема, порушувалися обмеження щодо поширення друкованих матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних, розміщення агітації у заборонених законом місцях тощо.
  • Значна частина місцевих організацій політичних партій та кандидатів не мали виборчих фондів. Натомість вимоги щодо проміжного звітування за використання коштів з виборчих фондів, які все ж були відкриті учасниками виборів, масово ігнорувалися.
  • Матеріальне заохочення виборців не мало упродовж цієї кампанії системного характеру, але напередодні дня голосування будь-яка інформація про підготовку підкупу виборців має оперативно перевірятися правоохоронцями.
  • На перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах не вдалося повністю запобігти зловживанням адміністративними ресурсами та використання кандидатами місцевих програм розвитку у виборчих інтересах. Крім цього, посадові особи органів влади залучалися в окремих громадах до агітації на користь конкретних кандидатів, що у низці випадків мало ознаки зловживання адміністративним ресурсом.
  • Територіальні виборчі комісії зіштовхнулися із значними складнощами у реалізації положень Закону України «Про місцеві вибори»  на етапі реєстрації кандидатів та утворення виборчих округів.  Відповідні проблеми фіксувалися і на чергових місцевих виборах 2015 р., що засвідчує необхідність проведення повноцінної виборчої реформи в Україні.
  • За результатами моніторингу рішень ТВК та судових процесів можна стверджувати, що мало місце неоднакове застосування законодавчих  обмежень щодо висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости (висування більше ніж до однієї ради певного рівня, одночасне висування в декількох одномандатних округах, балотування від різних партій). У цьому контексті  необхідно зазначити, що рішення ТВК, які ухвалювалися на підставі інформації ЦВК про імовірні порушення кандидатами обмежень щодо висування, ставали предметом розгляду судами.
  • Нерівна кількість виборців у виборчих округах, утворених на перших місцевих виборах 18 грудня, стала причиною значної кількості виборчих спорів та судових рішень. Враховуючи відсутність у законодавстві гранично допустимих відхилень, територіальні виборчі комісії при утворенні округів абсолютно довільно тлумачили норму про приблизно рівну кількість виборців. 
  • Значна частина виборчих комісій, насамперед ДВК, мають незадовільне матеріально-технічне забезпечення та здійснюють повноваження у неналежних приміщеннях. Натомість спостерігачі ОПОРИ не зафіксували масових порушень з боку виборчих комісій, хоча вони і мали місце в окремих територіальних громадах.
  • Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на нестабільну організацію виборчого процесу у Миколаївській міській об’єднаній громаді (Донецька обл.), враховуючи проведення перших засідань ДВК лише 14 грудня. Політичні суб’єкти мають утриматись від будь-яких спроб дестабілізувати організацію голосування та роботи виборчих комісій, а правоохоронні органи та ЦВК в межах повноважень зобов’язані запобігти  ризикам зриву голосування.

Активність кандидатів і партій: основні тенденції і порушення напередодні голосування 18 грудня 2016 року

У цілому перші місцеві вибори в об’єднаних громадах не викликають належного суспільного інтересу та уваги з боку виборців. Кандидати проявили високий рівень активності на етапі реєстрації, однак переважна їх більшість так і не розпочала публічних агітаційних кампаній.  Лише протягом останніх двох тижнів перед днем голосування окремі кандидати і місцеві організації політичних партій активізували свою діяльність. В межах цього часового періоду спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують постійне нарощування темпів агітаційної кампанії на місцях.

Конкуретність виборчого процесу є відверто слабкою на рівні сільських та селищних об’єднаних територіальних громад, з огляду на брак низових партійних структур чи інституцій, спроможних мобілізувати виборців на підтримку висунутих кандидатів, окрім органів місцевого самоврядування. Саме приналежність до органів місцевої публічної адміністрації є винятковою перевагою у боротьбі за голоси виборців.

Найзапекліша передвиборча боротьба розгорнулася у міських об’єднаних територіальних громадах (ОТГ), де за посади голів змагаються, зокрема, діючі міські голови і керівники райдержадміністрацій. Ще однією особливістю кампанії є те, що кандидати в депутати (в тому числі в містах) набагато пасивніші, порівняно з кандидатами, які балотуються на посади місцевих голів. Більшість кандидатів є самовисуванцями, які часто неформально користуються підтримкою впливових в регіоні політичних сил.

Серед політичних партій найбільшу активність на перших місцевих виборах до ОТГ проявляє ВО «Батьківщина», яка висунула найбільшу кількість кандидатів (і списків) в межах України і має найбільш розгалужену регіональну мережу передвиборчих штабів. Також активними є місцеві організації Радикальної партії Олега Ляшка, «БПП «Солідарність», «УКРОП», «Аграрна партія», «Самопоміч», «Наш край», «Опозиційний блок».  Менш активними є «Свобода», «Народний Рух», «Народна партія», «Нова держава» і «Народний фронт».

Найпоширенішим видом передвиборної агітації є пряма робота з виборцями – зустрічі в трудових колективах, навчальних закладах, будинках культури, вуличні збори, кампанії «від дверей до дверей». Це якісно відрізняє місцеві вибори від парламентської та президентської виборчих кампаній, де домінує медійна агітація та візуальна політична реклама. Менш популярним форматом ведення передвиборчої роботи є поширення друкованих агітаційних матеріалів. Медійну агітацію переважно використовують кандидати, які є посадовцями органів місцевого самоврядування і мають доступ до комунальних ЗМІ, а також кандидати від місцевих організацій парламентських політичних партій.

Позитивною тенденцією стало проведення дебатів та публічне представлення кандидатами в депутати і на посади голів громад своїх передвиборчих програм. Значного розголосу такі заходи мали у Волинській (Павлівська сільська ОТГ), Вінницькій (Немирівська міська ОТГ), Сумській (Недригайлівська селищна ОТГ), Рівненській (Млинівська селищна ОТГ), Львівській областях (Судововишнянська міська ОТГ, Давидівська сільська ОТГ, Нижанковицька селищна ОТГ).

Наймасовішим зловживанням з боку кандидатів є ігнорування норми Закону щодо необхідності створення виборчого фонду. За оцінками спостерігачів ОПОРИ, переважна більшість кандидатів не подала до територіальних комісій проміжних фінансових звітів про використання коштів з виборчих фондів. Також значна кількість кандидатів та партій не подавала  в ТВК зразки власних агітаційних матеріалів.

В рамках агітаційної кампанії основні зловживання, зафіксовані спостерігачами, стосуються порушень правил ведення передвиборчої агітації, зокрема поширення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних і їх розміщення у заборонених законом місцях (на будівлях автостанцій, закладів торгівлі та сфери послуг, бюджетних установах, в маршрутних транспортних засобах тощо). Зокрема, вчинення таких дій було виявлено в Житомирській (з боку кандидата на посаду голови Баранівської ОТГ, самовисуванця Анатолія Душка; кандидата на посаду голови Станишівської ОТГ Юрія Матвійчука), Вінницькій (кандидатів на посаду Немирівського міського голови Михайла Зазуляка під БПП «Солідарність» і Лілії Літовчук, висуванки від політичної партії «Наш край»), Сумській (кандидатами на посаду голови Миколаївської сільської громади, самовисуванцем Артуром Шубенко та висуванцем «Батьківщини» Віталієм Копликом), Рівненській (кандидатом на посаду селищного голови Млинова, самовисуванем Дмитром Левицьким), Черкаській (кандидатом на посаду міського голови м. Тальне Олексієм Юрченком від ВО «Свобода»), Івано-Франківській областях розміщення агітації від Радикальної партії).

Фіксувалися окремі випадки використання в агітаційних цілях кандидатів і партій соціальних програм та проектів. Зокрема, в Житомирській області головою РДА Миколою Вельчинським, який є кандидатом на посаду голови Баранівської ОТГ; в Запорізькій області – кандидатом на посаду Осипенківського сільського голови Валентином Смагою; у Вінницькій області – кандидатом на міського голову Немирівської громади від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Михайло Зазуляком).

Через правову неврегульованість зберігається практика публічної підтримки посадовими (службовими) особами кандидатів – суб’єктів виборчого процесу. Наприклад, у Сумській області у приміщенні школи відбулася зустріч жителів села Нижня Сироватка з головою Сумської РДА Геннадієм Дорошенком, головою Сумської районної ради Вадимом Акпєровим і головою Нижньосироватської сільської ради та кандидатом на голову Нижньосироватської ОТГ Вячеславом Суспіциним, на якій останній представив свій звіт. Голова Херсонської ОДА неодноразово відвідував звітні заходи селищних голів кандидатів в громадах, де проходять перші вибори.

Системних і підтверджених випадків підкупу виборців  виявлено не було. В окремих регіонах (наприклад, в Закарпатській області) спостерігачі ОПОРИ отримують регулярні повідомлення про грошовий підкуп виборців, однак досі не вдалося зафіксувати жодного випадку.

Масштаб так званої передвиборчої благодійності є суттєво меншим, порівняно з черговими місцевими виборами 2015 року. Разом з тим цілий ряд подібних зловживань зафіксовано в Тернопільській області з боку кандидата на посаду селищного голови Вишневецької ОТГ від політичної партії «Добрий самарянин» Володимира Кравця. В Сумській та Рівненській областях зафіксовано декілька подібних інцидентів.

Передвиборча кампанія характеризується використанням кандидатами «брудної агітації» (розповсюдження газет, листівок образливого змісту і/або з наклепницькою інформацією). Такі випадки є достатньо поширеними у Вінницькій, Львівській, Кіровоградській, Чернівецькій Миколаївській областях.

Публічний спротив процесу об’єднання громад в контексті перших місцевих виборів не носить організованого та масового характеру. Однак відбувалися поодинокі протестні заходи, які могли дестабілізувати виборчий процес і поставити під сумнів легітимність демократичних виборчих процедур. Наприклад, у Вінницькій області в Бабчинецькій ОТГ в селі Батурин колишні депутати та кандидати від виборчих округів збирають підписи проти об’єднання та агітують мешканців не приходити на виборчі дільниці в день голосування. У Хмельницькій області в селі Антонівка Чемеровецького району відбувалась акція протесту (перекриття дороги районного значення) проти об'єднання в громаду з центром в смт Чемерівці. 

Увага до виборів з боку партійних лідерів та загальнонаціональних політиків є мінімальною. На завершальному етапі передвиборчої кампанії візити відомих політиків в регіони і участь в агітаційних заходах були поодинокими. Зокрема, Вінницьку область відвідала народна депутатка Альона Шкрум (ВО «Батьківщина). У Тернопільській області зафіксовано лише візит до Вишнівецької ОТГ народного депутата Михайла Головка. У Сумській області активно зустрічався із виборцями народний депутат Олександр Сугоняко. У Івано-Франківській області здійснили візити в контексті виборчої кампанії нардепи Олег Мусій («Народний контроль») і Володимир Шкварилюк («Народний фронт»). В Дніпропетровській області побувала Олександра Кужель (ВО «Батьківщина»).

Перебіг виборчого процесу достатньо широко висвітлюється засобами масової інформації в містах, однак в селах і селищах спостерігається брак актуальної інформації. В поєднанні з низьким рівнем активності з боку кандидатів це може мати негативний вплив на явку виборців. В багатьох громадах спостерігачі фіксували пасивність громадян та ігнорування ними зустрічей з кандидатами та участі в публічних заходах.

Територіальна організація виборів: «нарізка округів»

Відповідно до Закону на ТВК покладений обов’язок щодо утворення одномандатних та багатомандатних виборчих округів  (в межах яких формувалися територіальні виборчі округи). Кількість виборців у кожному з округів має бути приблизно однаковою і за можливості максимально наближеною до середньої кількості виборців у територіальному виборчому окрузі відповідного багатомандатного округу.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала процес утворення одномандатних і територіальних виборчих округів на перших місцевих виборах (11 та 18 грудня 2016 року) з метою оцінки відповідності практики «нарізки округів» нормам законодавства і стандартам демократичних виборів. З огляду на те, що Законом не встановлено яким може бути максимально допустиме відхилення в кількості виборців між округами, ми відштовхувалися від демократично усталеного стандарту – 15%. Згідно з Рекомендаціями Венеціанської комісії, викладеними у Кодексі належної практики у виборчих справах, максимально припустиме відхилення від прийнятного критерію розподілу округів не мало б перевищувати 10%, але в жодному разі не може перевищувати 15%, за винятком особливих обставин (захист інтересів компактно розселеної меншини, адміністративна одиниця з низькою густиною населення).

З 640 територіальних округів, утворених для виборів депутатів міських рад, 369 (58%) мають відхилення більше 15% від середньої кількості виборців. На виборах до Сновської міської ради (Чернігівська область) найменший округ має 155 виборців, а найбільший 2316 виборців, тоді як середня кількість виборців – 751.

З 1406 одномандатних округів, утворених для виборів депутатів селищних рад, у 567 (40%) округах відхилення від середньої кількості виборців перевищує 15%. Рекордною є різниця у величні округів, утворених для виборів депутатів Царичанської селищної громади (Дніпропетровська область). 49 виборців налічує найменший округ і 609 – найбільший, середня кількість – 450 виборців. 

З 2058 округів, утворених для виборів депутатів сільських рад, 793 (39%) перевищують гранично допустиме відхилення, визначене міжнародними стандартами. На виборах депутатів Іллінівської сільської ради зафіксовано аномальну розбіжність у величині округів. Найменший округ налічує 104 виборці, найбільший – 628, при середній кількості – 303 виборці.

Ці факти свідчать про те, що територіальні виборчі комісії при утворенні округів абсолютно довільно тлумачили норму про приблизно рівну кількість виборців і демонструють масштаб можливих маніпуляцій з «нарізкою округів». 

Діяльність виборчих комісій на перших місцевих виборах в об’єднаних територіальних громадах 18 грудня 2016 року

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА упродовж звітного періоду проводили моніторинг та оцінку діяльності виборчих комісій, включаючи процес реєстрації та скасування рішень про реєстрацію кандидатів, утворення та початок діяльності ДВК, затвердження тексту та виготовлення виборчих бюлетенів, надходження до ТВК проміжних фінансових звітів місцевих організацій політичних партій та кандидатів та інші аспекти виборчого процесу.

Діяльність ТВК

На перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах міські, сільські, селищні виборчі комісії здійснюють основні повноваження щодо організації та проведення голосування, натомість районні виборчі комісії наділені обов’язком із утворення ТВК та ДВК.

Утворення ДВК

Спостерігачі ОПОРИ забезпечили моніторинг виконання районними виборчими комісіями повноважень із утворення ДВК і не виявили масових порушень у відповідному виборчому процесі.  Виключенням є Слов’янська районна виборча комісія, яка із значною затримкою прийняла рішення про утворення ДВК. Довготривалий конфлікт у складі районної виборчої комісії призвів до зриву процесу утворення ДВК на перших місцевих виборах у Миколаївській міській об’єднаній територіальній громаді. 09 грудня ЦВК встановила факт одноразового грубого порушення Слов'янською районною виборчою комісією законів України і достроково припинила повноваження всього її складу (Постанова №501), а 12 грудня було сформовано новий склад цієї районної виборчої комісії. У ніч з 12 на 13 грудня новий склад  Слов’янської районної виборчої комісії зібрався на засідання, в межах якого провів жеребкування кандидатур щодо складу ДВК на виборах у Миколаївській міській об’єднаній територіальній громаді. Відповідні проблеми в діяльності районної виборчої комісії призвели до значних порушень строків утворення ДВК (до 02 грудня включно). За даними спостерігачів ОПОРИ, 9 ДВК Миколаївської міської громади Слов’янського району Донецької області зібралися на перші засідання лише 14 грудня поточного року.

Як і на багатьох попередніх виборах, у значній частині територіальних громад зафіксована низька вмотивованість місцевих організацій політичних партій  та кандидатів подавати свої пропозиції до складу ДВК.  Відповідно до частини першої статті 23 Закону України «Про місцеві вибори» правом подання кандидатур до складу ДВК наділені місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, місцеві організації політичних партій, кандидатів у депутати від яких зареєстровано в багатомандатних виборчих округах, кандидати у депутати в одномандатних виборчих округах,  кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови. Щодо кандидатур, поданих місцевими організаціями політичних партій, які мають фракції у Верховній Раді України поточного скликання, жеребкування не проводиться.  Кандидатури від інших суб’єктів подання підлягають процедурі жеребкування якщо кількість пропозицій перевищує максимально допустимий склад ДВК.  Натомість  ДВК утворюються у наступному  складі: для малих дільниць – 10-14 осіб, для середніх дільниць – 12-16 осіб, для великих дільниць – 14-18 осіб.

Законодавство про місцеві вибори передбачає внесення головами районних виборчих комісій подань щодо кандидатур до складу ДВК у разі відсутності належної кількості пропозицій від місцевих організацій партій та кандидатів, необхідної для утворення ДВК у мінімальному складі.

Як засвідчує моніторинг ОПОРИ, значна частина ДВК була утворена у мінімальному складі, голови районних ТВК були змушені вносити кандидатури до їх складу, враховуючи відсутність достатньої кількості пропозицій від місцевих організацій політичних партій та кандидатів.  У той же час не зафіксовано випадків утворення ДВК у неналежному складі або серйозних викликів для виконання ними своїх повноважень. Враховуючи відсутність значної кількості кандидатур, процедура жеребкування, як правило, не проводилися.

Під час утворення ДВК низка районних виборчих комісій допустили порушення вимог законодавства. До прикладу, під час утворення ДВК у Витвицькій сільській ОТГ до їх складу були включені кандидатури, подані  місцевими організаціями  партій ВО «Свобода». Як зазначалося вище, правом подавати кандидатури до складу ДВК на виборах у селах і селищах наділені винятково місцеві організації політичних партій, які мають фракції у поточному складі парламенту. Натомість у Космацькій об’єднаній територіальній громаді до складу ДВК необґрунтовано були включені кандидатури від місцевої організації партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (Івано-Франківська обл.).

Аналогічні проблеми зафіксовані і у діяльності Вітовської районної виборчої комісії (Миколаївська обл.) та деяких інших ТВК.  Окремі районні виборчі комісії включали до складу ДВК кандидатури, подані головами цих комісій, незважаючи на внесення достатньої кількості пропозицій від місцевих організацій політичних партій та кандидатів (зокрема, Бердянська районна виборча комісія).

Рішення про утворення ДВК у окремих випадках супроводжувались судовими оскарженнями. До прикладу, місцева організація ВО «Батьківщина» звернулася до суду щодо порушень, допущених Коломийською територіальною виборчою комісією під час утворення ДВК №260390 (Івано-Франківська обл.). Виборчий спір стосувався включення до керівного складу ДВК кандидатур, внесених однією місцевою організацією політичної партії.

Відповідно до Календарного плану основних заходів з організації та проведення голосування на перших місцевих виборах 18 грудня ДВК мали бути утворені до 02 грудня 2016 р. включно, натомість їхні перші засідання мали бути скликані не пізніш як на другий день з дня утворення.

Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на той факт, що Олешківська районна виборча комісія працює без виділеного приміщення та без сейфу, зберігаючи всі документи вдома у голови відповідної комісії. Голова Олешківської районної виборчої комісії неодноразово зверталася до голів Олешківської РДА та Херсонської ОДА з відповідного питання, але проблема досі не вирішена.

Діяльність міських, сільських, селищних виборчих комісій. Діяльність дільничних виборчих комісій

Спостерігачі ОПОРИ відзначають стабільне функціонування більшості територіальних виборчих комісій, відповідальних за організацію і проведення перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах. Ротації у складі ТВК, як правило,  не є масовими. У той же час ціла низка ТВК мають проблеми із приміщеннями та матеріально-технічним забезпеченням. До прикладу, Тальнівська міська виборча комісія (Черкаська обл.) не має у своєму розпорядженні належного приміщення. Члени Тереблечинської СВК (Чернівецька обл.) працюють у приміщенні без опалення, натомість в Зеленопідській та Тавричанській громадах Херсонської області ТВК не мають комп’ютерної техніки. Проблеми із матеріально-технічним забезпеченням та приміщеннями ТВК  зафіксовані і в низці інших територіальних громад.

На перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах достатньо чисельними виявилися конфлікти та виборчі спори, пов’язані із реєстрацією або скасуванням реєстрації кандидатів. Відповідно до Календарного плану виборчого процесу ТВК були зобов’язані прийняти рішення про реєстрацію кандидатів або про відмову в їх  реєстрації до 24 листопада включно. Натомість  рішення про скасування реєстрації кандидатів могло бути прийняте не пізніше 29 листопада, а текст бюлетеня мав бути затверджений до 30 листопада включно.

У  низці територіальних громад зафіксовано окремі резонансні випадки скасування реєстрації кандидатів та/або застосування ТВК  неналежних підстав для відмови в реєстрації кандидатів.

Зокрема, Тлумацька ТВК, враховуючи надходження листа ЦВК, скасувала реєстрацію 12 кандидатів від місцевих організацій політичних партій «Воля», «Громадський рух «Народний контроль», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та «Громадянська позиція». Ці кандидати на момент реєстрації залишалися кандидатами у  виборчих списках інших партій на виборах Тлумацької районної ради на місцевих виборах 2015 року.  За декілька годин до розгляду Тлумацькою міською виборчою комісією питання про скасування реєстрації кандидатів, Тлумацька районна виборча комісія задовольнила заяви кандидатів про відмову від балотування та виключила їх з партійних виборчих списків на виборах Тлумацької районної ради 2015 року. Виборчий спір було вирішено рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду, який 2 та 3 грудня скасував постанову Тлумацької міської виборчої комісії №26 про скасування реєстрації кандидатів. У судовому рішенні було зазначено, що обмеження  висування особи кандидатом від різних суб’єктів чи висування особи кандидатом більше, ніж у одну раду, поширюються на один виборчий процес.

Мостиська та Судововишнянська міські виборчі комісії (Львівська обл.) за результатами вивчення листів від ЦВК про можливе порушення кандидатами законодавчих обмежень щодо їх включення до виборчих списків різних партій або одночасного балотування до місцевих рад одного рівня прийняли неоднакові рішення. Судововишнянська міська комісія ухвалила рішення не скасовувати реєстрацію трьох кандидатів, щодо яких виявлено ознаки порушення статті 35 Закону «Про місцеві вибори», адже ці кандидати звернулися до комісії із заявою про виключення їх з виборчого списку на місцевих виборах 2015 р. Натомість Мостиська виборча комісія скасувала реєстрацію 13 осіб на перших місцевих виборах, які залишаються кандидатами у виборчих списках на місцевих виборах 2015 р. 

Баштанська міська виборча комісія (Миколаївська обл.) приймала рішення про скасування реєстрації 27 кандидатів. Ці кандидати у  2015 р. балотувалися в Баштанську районну раду від  одних партій, а у 2016 р. є кандидатами до міської ради від інших партій. Натомість кандидати  подали заяву до Баштанської районної виборчої комісії щодо їх виключення з виборчих списків на виборах районної ради.

На підставі інформації щодо порушення законодавчих обмежень щодо висування кандидатів, наведеній у листі ЦВК, Немирівська міська виборча комісія (Вінницька обл.) скасувала реєстрацію низки кандидатів  з виборчого списку місцевої організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Мова йшла про осіб, які на чергових місцевих виборах 2015 р. балотувалися від інших політичних партій і залишаються кандидатами у списку на виборах чинної міської ради. Вінницький окружний адміністративний суд скасував відповідне рішення Немирівської міської виборчої комісії. У судовому рішенні, зокрема, зазначалося, що положення Закону України «Про місцеві вибори»відокремлюють виборчі процеси та передбачають право вибору способу висування.

Натомість Веселинівська селищна виборча комісія (Миколаївська область) скасувала реєстрацію кандидата Андрія Філімонова, який одночасно балотувався в депутати селищної ради у одномандатному виборчому окрузі та на посаду селищного голови. Відповідне рішення ТВК прийняла на під час розгляду скарги іншого кандидата. Кандидат домігся скасування рішення ТВК через суд і продовжує боротьбу одночасно у на виборах депутата селищної ради та селищного голови.  Звертаємо увагу на частину четверту статті 35 Закону України «Про місцеві вибори»,  згідно з якою особа, висунута кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших одномандатних, єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів.

На виборах Осипенківського сільського голови (Запорізька обл.) кандидату Євгену Шаповалову було відмовлено у реєстрації на підставі того, що він не вказав у поданій до виборчої комісії декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, а також він не вніс у декларацію відомості про сина та його доходи. Після довготривалих судових розглядів та  невиконання ТВК відповідних рішень кандидат все ж був зареєстрований і включений до тексту виборчого бюлетеня 06 грудня 2016 р.

Ці та інші випадки неоднакового застосування законодавства засвідчують необхідність його подальшого удосконалення в аспекті регулювання  реєстрації кандидатів.

Спостерігачі ОПОРИ виявили достатньо масове порушення виборчими комісіями строків отримання ТВК виборчих бюлетенів від підприємств-виготовлювачів. Як передбачає законодавство, на перших місцевих виборах 2015 р. бюлетені мали бути передані ТВК до 12 грудня включно. Натомість передача бюлетенів від ТВК до ДВК мала розпочатися не раніше 15 грудня. ТВК, як правило, спеціально затягували процес отримання виборчих бюлетенів від підприємств-виготовлювачів, намагаючись зменшити строк їх збереження до моменту передачі ДВК. Відповідні обставини пояснювалися намаганнями зменшити час охорони виборчих бюлетенів силами Національної поліції України.

Законодавство зобов’язує місцеві організації політичних партій та кандидатів подати до відповідних ТВК проміжні фінансові звіти за період з дня відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування. Цей обов’язок мав бути виконаний за п’ять днів до дня голосування (до 12 грудня включно). Більшість суб’єктів виборчого процесу скористалася можливістю не відкривати виборчі фонди взагалі, фактично чи номінально не здійснюючи фінансових витрат на передвиборну агітацію. У той же час місцеві організації партій та кандидатів, які все ж відкривали рахунки виборчих фондів, допускали достатньо масові порушення щодо проміжного звітування. Спостерігачі ОПОРИ закликають територіальні виборчі комісії забезпечити належний контроль за поданням остаточних фінансових звітів, які мають бути подані до 25 грудня включно.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають неналежне матеріально-технічне забезпечення діяльності значної кількості ДВК та необлаштованість приміщень для голосування. У той же час більшість  ДВК належно виконують свої повноваження і готові забезпечувати виборцям можливість проголосувати.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Центральній виборчій комісії

  • У межах законодавства забезпечити більш дієвий контроль за діяльністю територіальних виборчих комісій та здійснювати міри реагування у разі дестабілізації їхньої роботи.

МВС

  • Вживати належних профілактичних заходів й оперативно запобігати виборчим зловживанням і явним порушенням виборчого законодавства під час голосування,  підрахунку голосів та на етапі встановлення результатів виборів.

Територіальній виборчій комісії

  • Напередодні голосування надати додаткові роз’яснення виборчим комісіям щодо неприпустимості видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення належних документів і забезпечити необхідне інформування ТВК та ДВК з відповідного приводу.
  • Забезпечити інформування розпорядників виборчих фондів кандидатів про обов’язок подання проміжних та остаточних фінансових звітів і провести їх належних аналіз на відповідність вимогам закону.

Кандидатам і партіям – суб'єктам виборчого процесу 

  • У визначений законодавством строк подати до ТВК остаточні фінансові звіти.