Станом на 19:00 доби 11 грудня у Волинській області зафіксовано масові випадки появи виборців на дільницях без паспортів; на одній із дільниць виявлено бюлетень, у якому кандидати розташовані не в алфавітному порядку.

18:00

Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала численні випадки появи виборців на виборчих дільницях без паспортів. Зокрема, на ДВК №070696, що у с. Лишнівка на Маневиччині, зафіксовано два випадки появи виборців без своїх паспортів. Виборча комісія належним чином відреагувала на відповідні факти – бюлетені не видавали.

Крім того, на виборчій дільниці №070670, що знаходиться у с. Галузія (Прилісненська громада) поява місцевих жителів без паспортів набула масового характеру. Члени виборчої комісії спочатку були готові видавати таким виборцям бюлетені. Втім, після зауваження спостерігача ОПОРИ відмовилися це робити, потенційне порушення було попереджено.

Відповідно до частини 7 ст. 77 Закону «Про місцеві вибори» при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 3 цього Закону, наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах.

18:20

У с. Прилісне Маневицького району (Прилісненська громада) на виборчій дільниці №070703 спостерігачі від кандидатів виявили порушення у частині розташування кандидатів у виборчих бюлетенях. Їх імена у документі надрукували не в алфавітному порядку, про що повідомлено голові дільниці. Спостерігачі ОПОРИ перевірили факт і взяли коментар щодо цієї ситуації від голови дільничної виборчої комісії Тамари Каращук.

З її слів, помилка трапилась на етапі друку бюлетенів. У затвердженому на засіданні комісії зразку бюлетеня кандидати розташовані в алфавітному порядку. Скарг щодо виявленого факту жоден з кандидатів не подавав.

Відповідно до частини 7 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори», у виборчому бюлетені для голосування в єдиному одномандатному, одномандатному виборчому окрузі зазначаються порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до бюлетеня зареєстровані у цьому виборчому окрузі кандидати (у депутати, на посаду сільського, селищного, міського голови, старости).

Нагадаємо, що у разі виявлення порушень виборчого процесу у день голосування можна звертатись за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.