15 червня 2016 року в місті Чернігові група невстановлених осіб із застосуванням фізичної сили перешкоджала доступу двох офіційно зареєстрованих спостерігачів ОПОРИ до приміщення комунального підприємства «Міський палац культури» під час проведення агітаційного заходу кандидата-самовисуванця в ОВО №206 Максима Микитася.  На відповідній зустрічі кандидата із виборцями перебувало близько 500 осіб.

Зокрема, із метою перешкоджання законній діяльності офіційних спостерігачів, невстановлені особи фізичною силою блокували доступ для них до приміщення, у якому 15.06.2016 відбувалася зустріч кандидата із виборцями та розповсюджувалися друковані матеріали передвиборної агітації.

Крім цього, невстановленими особами здійснювалися спроби вибити з рук спостерігача ОПОРИ планшет, який є власністю останнього, застосовувалися незаконні заходи фізичного впливу з унеможливлення виконання спостерігачами своїх повноважень.

Ці дії, за оцінками ОПОРИ, є злочином (стаття 157 Кримінального кодексу України щодо перешкоджання діяльності спостерігача), що потребує ефективної реакції правоохоронних органів.

За фактами перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів правоохоронними органами розпочато кримінальні провадження після звернень представників ОПОРИ.

ОПОРА зазначає, що під час інциденту слідчо-оперативна група Чернігівського відділу ГУНП Національної поліції в Чернігівській області не була достатньо активною щодо припинення правопорушень. Це спричинило вивезення з місця події великого накладу друкованих матеріалів передвиборної агітації, виготовлених із порушенням вимог законодавства про вибори народних депутатів України.  Натомість дії наряду патрульної поліції, який також перебував на місці події, були спрямовані на виявлення і фіксацію порушення.

Дії групи осіб, вчинені під час агітаційного заходу кандидата в окрузі №206 Максима Микитася, також свідчать про недотримання міжнародних стандартів участі національних спостерігачів у виборчому процесі. Відповідно до Керівних принципів щодо виборів Венеціанської комісії, спостереження не має обмежуватися лише днем виборів, але повинно охоплювати й період реєстрації кандидатів та, за потреби, виборців, а також період проведення передвиборної кампанії. Воно має дати змогу встановити, чи не були які-небудь порушення як до, так і під час виборів і після них (п. 3.2 Керівних принципів). У даному випадку, ці міжнародні стандарти були грубо порушені. Не дотримано і загальні засади виборчого процесу, які відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачають його публічність та відкритість.

У той же час офіційними спостерігачами ОПОРИ були виявлені інші порушення законодавства, вчинені  під час агітаційного заходу на підтримку кандидата Максима Микитася.

Серед іншого, було встановлено наступні обставини:

  • Угода про оренду приміщення для проведення заходу, під час якого здійснювалася передвиборна агітація за кандидата Максима Микитася, була укладена між комунальним підприємством та окремою фізичною особою, а не профінансована за рахунок коштів виборчого фонду кандидата.
  • Здійснювалося розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містили законодавчо передбачених відомостей (дані про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та інформацію про осіб, відповідальних за випуск).

Порушення вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо фінансування проведення передвиборної агітації та виготовлення матеріалів передвиборної агітації в подальшому можуть призвести до подання кандидатами або розпорядниками їх виборчих фондів неправдивих відомостей до фінансового звіту про використання коштів, що є кримінальним правопорушенням відповідно до статті 159-1 Кримінального кодексу України.

ОПОРА очікує від правоохоронних органів дієвих заходів із розслідування випадку перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів та інших виявлених порушень. Підкреслюємо, що у разі відсутності результатів розслідувань окремі  кандидати можуть бути вмотивовані масово протидіяти законній діяльності офіційних спостерігачів та перешкоджати законному перебігу виборчого процесу.

ОПОРА звертає увагу кандидатів та інших суб’єктів виборчого процесу на неприпустимість вчинення дій, що порушують принципи і норми виборчого права. Офіційні спостерігачі і далі реагуватимуть на порушення.   

ОВО №206: На агітаційній зустрічі Максима Микитася невідомі перешкоджали спостерігачам ОПОРИ фіксувати порушення