Громадянська мережа ОПОРА здійснила аналіз депутатських запитів підготовлених 5 народними депутатами обраних у мажоритарних округах Рівненщини. Загалом у період лютого-квітня депутати мажоритарними з Рівненщини підготували 33 депутатські запити, з них 21 запит стосувався проблематики округу та області, 12 – інших питань. 19 депутатських запитів підготовлені парламентарями індивідуально, 14 – у співавторстві з іншими депутатами. У період лютого-квітня 2016 найбільш активно використовували депутатські запити Василь Яніцький, Олег Осуховський, Олександр Дехтярчук, найменш – Юрій Вознюк та Сергій Євтушок.

Що таке депутатський запит

Депутатський запит є одним з важливих інструментів роботи членів парламенту. Депутатський запит – це вимога надати офіційну відповідь з певних питань, адресована до органів державної влади чи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ чи організацій. Народний депутат може звернуться з депутатським запитом для з’ясування певної інформації, яка йому необхідна для реалізації своїх повноважень. Також депутатський запит може бути направлений як реакція на звернення, які надходять до народного депутата від виборців, органів державної влади чи місцевого самоврядування, установ, підприємств та організацій.

Депутатський запит заявляється на сесії Верховної Ради України. Він має бути підтриманий як мінімум 90 народними депутатами, до Президента – не менше 150 народними депутатами.

Президент України, керівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, до яких звернуто запит, зобов'язані повідомити народних депутатів у письмовій формі про результати розгляду запиту у п'ятнадцятиденний строк з дня його одержання або в інший, встановлений Верховною Радою України, строк. За результатами обговорення відповіді на депутатський запит Верховна Рада приймає відповідне рішення.

Запити мажоритарників з Рівненщини

Рівненщину в Верховній Раді представляють 5 народних депутатів обраних в мажоритарних округах області. Зокрема, виборчий округ №152 – Олег Осуховський (позафракційний), №153 – Юрій Вознюк (“Народний Фронт”), №154 – Олександр Дехтярчук (“БПП “Солідарність”), №155 – Василь Яніцький (“БПП “Солідарність”) та №156 – Сергій Євтушок (ВО “Батьківщина”).

Олег Осуховський

Народний депутат у період лютого-квітня підготував 11 депутатських запитів, з них 5 запитів стосуються виборчого округу та області. У лютому Олег Осуховський звернувся з депутатським запитом до МВС та СБУ щодо належного розслідування фактів вандалізму (пошкодження меморіальних таблиць Степана Бандери та Романа Шухевича у місті Рівне) та з депутатським запитом до МВС, СБУ та Національного антикорупційного бюро України щодо перевірки фактів корупції у газовій сфері України.

У березні парламентар скерував депутатський запит до Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Міністерства внутрішніх справ щодо припинення незаконного будівництва поряд з пам'яткою архітектури національного значення Рівненського обласного краєзнавчого музею та депутатський запит до Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції щодо вжиття заходів по організації охорони правопорядку у Володимирецькому районі Рівненської області. На думку парламентаря, Володимирецький район, де ведеться незаконний видобуток, забезпечений не достатньою кількістю правоохоронців.

У квітні Олег Осуховський у співавторстві з Михайлом Головком скерував депутатський запит до НАБУ та СБУ про порушення службовими особами ПАТ "Укргазвидобування" законодавства в сфері здійснення державних закупівель, що завдало збитків державі у сумі щонайменше 52 мільйони гривень та запит до НАБУ щодо розгляду звернення громадських організацій у сфері боротьби з корупцією (мова йде про порядок призначення керівників підприємств, понад 50% акцій яких належить НАК “Нафтогаз-України"). У співавторстві з іншими парламентарями Олег Осуховський спрямував депутатський запит до Кабміну щодо виділення коштів з Державного бюджету України, в рамках урядової програми з розвитку доріг Карпатського регіону, на ремонт дороги Н-02 Львів-Тернопіль, яка знаходиться в критично-аварійному стані.

Також у квітні Олег Осуховський скерував індивідуальний депутатський запит до МВС та СБУ щодо вжиття заходів, направлених на припинення сепаратистських проявів з використанням міжконфесійних релігійних конфліктів (мова йде про поширення священиком московського патріархату, що працює в селі Рясники, Гощанського району брошури "Київський патріархат: дійсні факти, про недійсну церкву"); до Генеральної прокуратури України щодо порушення вимог Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" посадовими особами Рівненської міської ради; до Державної служба України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо виконання вимог земельного законодавства та до Державного авіаційного підприємства "Україна" щодо своєчасного і якісного розгляду депутатських звернень.

Загалом у лютому-квітні Олег Осуховський підготував 7 індивідуальних депутатських запитів та 4 у співавторстві з іншими народними депутатами.

Юрій Вознюк

Юрій Вознюк у період лютого-квітня 2016 року підготував один депутатський запит. Зокрема, у квітні Юрій Вознюк підготував у співавторстві з Олександром Дехтярчуком, Віталієм Корчиком і Дмитром Сторожуком та звернувся з депутатським запитом до Вищої кваліфікаційної комісії судів України щодо протиправних дій судді Рівненського окружного адміністративного суду А. Сала.

Олександр Дехтярчук

Олександ Дехтярчук у період лютого-квітня підготував 7 депутатських запитів, з них 4 запити стосуються виборчого округу та області. У лютому Олександр Дехтярчук звернувся з запитом до Міністерства оборони щодо передачі у власність територіальної громади міста Дубно будівлі комбінату побутового обслуговування, що знаходиться на балансі концерну "Військторгсервіс". У березні парламентар відправив депутатський запит до МОЗ України щодо невідкладного забезпечення життєво необхідними лікарськими засобами мешканця міста Дубно, який переніс операцію з трансплантації донорської нирки та депутатський запит щодо надання роз’ярень щодо бездіяльності посадових осіб поліції у розслідування справи по рейдерському захомленю промислового об’єкту ЗАТ "НОПРА" шляхом шахрайства. Депутатські запити були підготовлені у співавторстві з іншими народними депутатами.

У квітні депутат скерував індивідуальний депутатський запит до Державної фіксальної служби України щодо отримання товариством з обмеженою відповідальністю "НІТ ГРУП" бюджетного відшкодування з ПДВ в автоматичному режимі за жовтень 2015 року та внесення підприємства до Реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ за січень 2016 року. Ще 3 запити Олександр Дехтярчук підготував у співавторстві з іншими парламентарями. Зокрема, депутатським запитом до Вищої кваліфікаційної комісії судів України щодо протиправних дій судді Рівненського окружного адміністративного суду А. Сала. Депутатський запит до Кабінету міністрів України щодо виділення коштів з Державного бюджету України, в рамках урядової програми з розвитку доріг Карпатського регіону, на ремонт дороги Н-02 Львів-Тернопіль, яка знаходиться в критично-аварійному стані. Депутатський запит до Кабінету міністрів України щодо вилучення з переліку підприємств, що підлягають приватизації у 2016 році підприємство санаторій "Червона Калина".

Загалом у лютому-квітні Олександр Дехтярчук підготував один індивідуальний депутатський запит та 6 у співавторстві з іншими народними депутатами.

Василь Яніцький

Василь Яніцький у період лютого-березня підготував 13 депутатських запитів, з них 11 запитів стосуються виборчого округу та області. У лютому Василь Яніцький підготував індивідуальний депутатський запит до МВС щодо необхідності створення територіального районного органу Національної поліції України у Володимирецькому районі Рівненської області; до Кабміну про проблемні питання відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення житлово-комунальним підприємствам міст-супутників АЕС та погашення заборгованості цих підприємств перед атомними електростанціями; до Кабміну щодо катастрофічного стану автомобільних доріг в Рокитнівському районі Рівненської області.

У березні парламентар підготував два індивідуальні депутатські запит до Кабінету Міністрів України щодо будівництва школи в селі Степангород Володимирецького району Рівненської області та щодо створення спрощеного пункту пропуску за напрямом Бутове Зарічненського району Рівненської області – Городна Столинського району Брестської області Республіки Білорусь.

У квітні Василь Яніцький направив індивідуальні депутатські запити до Рівненської ОДА щодо збереження лікувального закладу в місті Кузнецовськ Рівненської області (ДЗ "Спеціалізована медико-санітарна частина №3 МОЗ України"); до КМУ щодо фінансування Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла та Державної програми забезпечення молоді житлом; до Міністерства внутрішніх справ щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства на території пам'ятки природи загальнодержавного значення "Юзефінська дача" в Рокитнівському районі Рівненської області; до Кабміну щодо збільшення ліміту на споживання електроенергії у місті Кузнецовськ Рівненської області; до Рокитнівської РДА про вжиття заходів щодо реконструкції лінії електромережі в селі Вежиця Рокитнівського району Рівненської області та до Маневицької сільської ради щодо вирішення питання електропостачання в селі Масевичі Рокитнівського району Рівненської області.

У співавторстві з іншими парламентарями у квітні Василь Яніцький підготував депутатський запит до Кабміну щодо виділення коштів з Державного бюджету України, в рамках урядової програми з розвитку доріг Карпатського регіону, на ремонт дороги Н-02 Львів-Тернопіль, яка знаходиться в критично-аварійному стані та щодо вилучення з переліку підприємств, що підлягають приватизації у 2016 році підприємство санаторій "Червона Калина".

Загалом у лютому-квітні Василь Яніцький підготував 11 індивідуальних депутатських запитів та 2 у співавторстві з іншими народними депутатами.

Сергій Євтушок

Сергій Євтушок у період лютого-квітня підготував один депутатський запит. Зокрема, у березні парламентар скерував до Київської міської ради депутатський запит щодо неприпустимості забудови "Скверу Небесної Сотні" у м. Києві та порушень вимог чинного законодавства України при наданні дозволів на забудову відповідної земельної ділянки.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)