На прес-конференції 11 листопада лідери опозиції в місті Черкаси спростовували деякі факти, що поширились останнім часом у ЗМІ, але надали не всі відповіді, яких очікували журналісти.

Кандидат від ВО «Батьківщина» у 197 окрузі Леонід Даценко сказав, що стомився відповідати на запитання журналістів «Хто є вашим головним опонентом?» і пропонує запитати про це у Сергія Тулуба чи в адміністрації Президента. Опозиціонери розповіли про те, що коли Леонід Даценко їздить по селах на зустрічі з виборцями, йому та його команді погрожує група молодиків фізичними розправами. Хлопці постійно змінюються, і постійно перебувають на прямому зв’язку з кимось, доповідають поточну інформацію про дії Леоніда Даценка. «Вчора в Каневі ці хлопці ходили по базару і питали, з якими номерами приїхав Андрій Шевченко. Ми теж їздимо з групою підтримки. І коли підійшли, впізнали кількох людей, яких бачили на штурмі ОВК минулого року зі сторони Губського». Даценко вважає, такі залякування мають на меті довести його до зняття кандидатури з виборів. Його команда зафіксувала автомобілі, та подає заяви про факти тиску на опозиційного кандидата до прокуратури і СБУ.  

Андрій Кондратенко, голова міської організації «УДАР», спростував чутки про розколи у лавах опозиції на Черкащині. Він також ще раз особисто запевнив те, що Павло Філіпенко (кандидат в депутати, зареєстрований 5 листопада на окрузі №197, що у заяві до ЦВК вказав приналежність до партії «УДАР») не був членом партії «УДАР». У планах партії – привезти Віталія Кличка для підтримки опозиційних сил на Черкащині. «Для чого піднімаються такі теми – може через відсутність гідних кандидатів намагаються всередині черкаської опозиції щось зробити, щоб лобами нас зіштовхнути… але у них нічого не вийде. Ми підтримуємо єдиних кандидатів – Леоніда Даценка і Миколу Булатецького».

Утім, на запитання журналіста стосовно заяви (внутрішнє партійне розпорядження № 190 «Про організацію заходів з протидії акціям протесту» за підписом заступника голови партії Артура Палатного яке було надіслано в регіональні організації партії.), яку оприлюднили ЗМІ з цитатою про фізичний тиск, Андрій Кондратенко конкретно не пояснив, сказавши наступне: «Розпорядження майже щодня з Києва надходять. Нещодавно надійшло ще одне – знищення провокативних матеріалів, що провокують суспільство, загрожують єдності опозиційних сил на Черкащині.  Скоро надійдуть опозиційні матеріали з Києва і  будемо заклеювати ними неправдиві».

Юрій Ботнар, голова міської організації ВО «Свобода», сказав, що почув на зустрічі з виборцями нову чутку про своє балотування у кандидати: «Очевидно, що жоден із свободівців висуватися по 197 і 194 округу на ці вибори не буде».

Максим Поляков, депутат Уманської міської ради та член політради партії «Батьківщина», також висловив припущення про «теорія хаосу», що створює влада з метою заплутати виборця і створити враження, начебто на вибори ідуть багато різних опозиціонерів. За його словами, кінцева мета такої технології – відбити у виборців бажання іти голосувати.  

Микола Булатецький, єдиний кандидат від опозиції по округу 194, з іронією ставиться до кандидата Михайла Поплавського. Утім, приниженням для себе вбачає у тому, щоб пропустити вперед на виборах Валентину Жуковську. Радше пан Булатецький пропустить когось іншого, тоді це буде «поразка, але не приниження». Нагадаємо, Валентина Жуковська, почесний директор ПАТ «Азот», була головним опонентом Миколи Булатецького на виборах 2012 року, і поки що немає відомостей про її реєстрацію та участь у довиборах 15 грудня.

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області
063 628 67 80