У Луцьку громадські діячі та незалежні журналісти будуть здійснювати спостереження за перебігом голосування та проводити паралельний підрахунок голосів під час другого туру виборів Луцького міського голови 15 листопада 2015 року в рамках ініціативи «Контролюємо вибори».

В обласному центрі Волинської області активісти політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» спільно з громадськими діячами та незалежними журналістами закликали лучан долучатись до кампанії громадського спостереження за перебігом голосування та підрахунку голосів під час другого туру виборів Луцького міського голови 15 листопада. Про таку ініціативу заявили 12 листопада під час прес-конференції громадський і політичний діяч Михайло Шелеп та журналіст інтернет-видання «Волинське Агентство Розслідувань» Антон Бугайчук.

В рамках кампанії «Контролюємо вибори» громадське спостереження на Волині у день голосування 15 листопада буде здійснюватися громадською організацією «Всеукраїнський комітет народного контролю». За словами активістів кампанії спостереження, громадська ініціатива спрямована на забезпечення законності під час проведення другого туру виборів Луцького міського голови, не є політичною, і не спрямована на підтримку когось з кандидатів. Основною метою кампанії – є чесні та прозорі вибори.

0 Zajava Narodnogo kontrolju

 

«У день виборів у нас будуть спостерігачі на кожній виборчій дільниці. Будь-які факти порушень виборчого законодавства ми будемо фіксувати і поширювати відповідну інформацію для громадськості. Крім того, у нас будуть діяти мобільні групи, які у разі потреби будуть виїжджати на дільниці з метою припинення чи попередження правопорушень. Також ми будемо здійснювати паралельний підрахунок голосів виборців. Тому станом на 00:00 ми уже будемо мати попередні результати виборів з конкретними цифрами», - розповів Михайло Шелеп.

Долучитись до кампанії громадського спостереження «Контролюємо вибори» активісти закликали представників інших політичних сил, які не беруть участі у другому турі виборів. Втім, жодна політична партія публічно не заявляла про бажання доєднатись до ініціативи. Натомість, громадська кампанія знайшла підтримку у колі незалежних журналістів.

Зокрема, своє бажання долучитись до ініціативи прокоментував журналіст інтернет-видання «Волинське Агентство Розслідувань» Антон Бугайчук.

«Я доєднався до цієї кампанії, бо вважаю, що вибори – це, можливо, один з останніх цивілізованих інструментів для контролювання влади. Тому я вирішив брати активну участь у виборах як спостерігач. Паралельно як журналіст я буду висвітлювати перебіг голосування та підрахунку голосів», - зазначив Антон Бугайчук.

Варто зазначити, що представники політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» 10 листопада на своїх сторінках у Фейсбук та у засобах масової інформації поширили заяву про те, що їхня політична сила не підтримує жодного з кандидатів у другому турі виборів Луцького міського голови.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 9, Ст. 66 Закону України «Про місцеві вибори» офіційний спостерігач від громадської організації має право: перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів, не заважаючи членам виборчої комісії фізично; здійснювати фото- та кінозйомку, аудіо- та відеозапис, не порушуючи при цьому таємниці голосування; бути присутнім при видачі виборчих бюлетенів членам дільничної виборчої комісії, у тому числі для організації голосування виборців за місцем перебування та при проведенні такого голосування; бути присутнім з дотриманням вимог цього Закону на засіданнях дільничних та територіальних виборчих комісій, у тому числі під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановленні підсумків голосування; складати акти про виявлення порушення цього Закону.

За коментарями звертайтеся:

Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android