Рівненська міська рада створює негативні практики у системі органів місцевого самоврядування України. В інших обласних центрах країни спостерігається позитивна тенденція зміцнення прозорості в діяльності органів місцевого самоврядування. Рішення Рівнеради щодо закритого голосування є прикладом відвертого застосування антидемократичних підходів у діяльності.

25 липня 2013 року депутати Рівненської міської ради внесли зміни до Регламенту, якими затвердили закритий спосіб голосування, як основний для подальших пленарних засідань. Іншими словами, народні обранці сховали від своїх виборців інформацію про те, за які рішення вони віддають голоси та чиї саме інтереси представляють у міській раді.

Внесені до Регламенту зміни суперечить законодавству та демократичним принципам роботи органів місцевого самоврядування. Зокрема, ст. 4 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", яка визначає гласність одним з основних принципів роботи ОМС. Стаття 3 цього ж Закону забороняє будь-які обмеження права громадян на участь у місцевому самоврядуванні. Небажання більшості міських обранців працювати публічно свідчить про спробу приховати корупційні схем та практику лобіювання бізнес-інтересів окремих структур чи осіб у Рівнераді.  

Зважаючи на те, що виборці делегували депутатам свої представницькі функції, рішення щодо закритості результатів голосування перешкоджатиме усвідомленому вибору громадян під час наступних виборів. Воно суперечить праву на доступ до суспільно-важливої інформації та спирятиме маніпуляціям громадською думкою щодо результатів роботи органу місцевого самоврядування. Серйозне занепокоєння викликає той факт, що Рівненська міська рада створює негативні практики у системі органів місцевого самоврядування України. В інших обласних центрах країни спостерігається позитивна тенденція зміцнення прозорості в діяльності органів місцевого самоврядування. Рішення Рівненької міської ради є прикладом відвертого застосування антидемократичних підходів.

Громадянська мережа ОПОРА закликає народних обранців на наступній сесії прийняти рішення про поіменне голосування за всі питання, що виносяться на розгляд міської ради. Без цього кроку подальша діяльність міської ради матиме сумнівні результати, оскільки нівелюється підзвітність перед виборцями. Нагадуємо, що представники органів влади повинні діяти не у власних інтересах, а на благо громади у відповідності до вимог Конституції та законодавства України. У випадку невиконання вимог громадськості Громадянська мережа ОПОРА розпочне публічну кампанію щодо відновлення законного та демократичного функціонування Рівненської міської ради.