Проміжні вибори до Рівненської обласної ради відбудуться 21 квітня 2013 року. Це рішення прийняте на засідання обласної територіальної виборчої комісії (ТВК) 15 лютого 2013 року.

Нагадаємо, що для доукомплектування обласної ради необхідно замінити чотирьох обласних депутатів, які стали нардепами, і одного померлого. Відповідно до рішення ТВК, виборчий процес на Рівненщині розпочнеться 2 березня і триватиме 50 днів. Всього в області голосуватиме 104 дільниці.

Згідно попереднього кошторису витрат, квітневі вибори п’ятьох депутатів обійдуться платникам податків Рівненщини у два мільйони 699 тисяч 45 гривень. З цієї суми 491 тисячу 150 гривень планують витратити на потреби обласної територіальної комісії. Найбільше коштів (один мільйон 78 тисяч 700 гривень) планується виділити на проведення голосування у Рівному. Найменше попросили у Кузнецовську (164 тисяч 127 гривень). У Гощі кошторис витрат сягнув 390 тисяч 818 гривень. У Демидівці попросили 195 тисяч 250 гривень. У Костополі - 379 тисяч гривень.

Попри те, що територіальні комісії зменшили суми кошторисів із трьох мільйонів 125 тисяч до двох мільйонів 699 тисяч гривень, вартість виборів на Рівненщині все рівно завищена. Таку думку висловив на засіданні обласної ТВК керуючий справами апарату Рівненської обласної ради Микола Яцюк. На його думку, єдиним кошторисом, який можна затвердити є розрахунок витрат територіальної комісії Кузнецовська.

"Кузнецовськ. Десять дільниць – 165 тисяч гривень. Демидівка – дев’ять дільниць 195 тисяч. Є логіка?" - запитує у членів комісії представник облради. - "Дальше Костопільська. Тут завищена зарплата. Місто Рівне ставить 143 тисячі на виготовлення бюлетенів. Виготовлення одного бюлетеня за нормами ЦВК коштує 60 копійок. Всього на область потрібно 156 тисяч бюлетенів та ще 4 тисячі резерву. Загалом 160 тисяч бюлетенів. На їх виготовлення потрібно 98 тисяч гривень, а не 316 тисяч, які передбачені попереднім кошторисом витрат".

Микола Яцюк зазначив, що з обласного бюджету на проведення виборів можна виділити не більше півтора мільйона гривень. Це майже вдвічі менше тої суми, яку просять територіальні комісії. 22 березня відбудеться сесія Рівненської обласної ради, де розглядатиметься питання фінансування проміжних виборів. Протягом трьох днів з моменту виділення коштів обласна територіальна комісія матиме час на прийняття єдиного кошторису. Голова ТВК Іван Долганський не виключає, що сума бюджету виборчої кампанії може бути зменшеною відповідно до пропозицій обласної ради. Наступне засідання ТВК відбудеться з 23 по 25 березня 2013 року.

Роман Мартин