Члени обласної територіально виборчої комісії (ТВК) так і не змогли погодити дату проведення довиборів у Рівненську обласну раду. На доукомплектування обласної ради, необхідно замінити чотирьох обласних депутатів, які стали нардепами, і одного померлого, з обласного бюджету заплановано витратити близько 3-х мільйонів гривень.

5 лютого 2013 року до територіальної виборчої комісії надійшов витяг із протоколів обласної ради про складення повноважень депутатами Олегом Осуховським (ВО «Свобода»), Миколою Сорокою, Юрієм Благодирем (Партія регіонів) та Миколою Кучеруком («Батьківщина»), що були обрані до Верховної Ради. Згідно з чинним законодавством, з цього моменту ТВК має у десяти денний термін призначити дату проміжних виборів до обласної ради. Однак, на Рівненщині цей процес опинився під загрозою зриву.

Першим питанням на засіданні ТВК 7 лютого 2013 року розглядалося призначення дати проведення проміжних виборів у 5, 8, 20, 36 одномандатних округах у зв’язку зі складенням повноважень депутатами обласної ради та у 40 окрузі через смерть депутата Михайла Колісніченка.

Голова ТВК Іван Долганський запропонував призначити голосування на 14 квітня 2013 року. Однак, члени комісії відмовилися підтримати це рішення. З 12 присутніх «за» проголосували тільки двоє. Решта учасників засідання прийняли сторону керівника виконавчого апарату Рівненської обласної ради Миколи Яцюка. Він закликав перенести розгляд питання про призначення дати виборів на наступне засідання. Зі слів посадовця, в першу чергу ТВК повинна погодити з обласною радою бюджет кампанії, який сягнув трьох мільйонів 125 тисяч.

– Я проглянув шпаргалки, які мені надав голова ТВК і маю сказати, що вони не відповідають дійсності, – каже Микола Яцюк. – Запропонований бюджет виборів завищено втричі. Рівненська комісія просить на друк бюлетенів 151 тисячу гривень. При цьому, в місті 90 тисяч виборців, а один бюлетень коштує 60 копійок. Гощанська комісія просить на транспортні витрати 22 тисячі і так далі. Звідки такі цифри? Обласна рада ніколи не підтримає виділення коштів на сумнівні статті витрат. Тим більше, що в бюджеті грошей на проведення виборів немає.

Іван Долганський пояснив, що проекти кошторисів складали міські та районні виборчі комісії, які не мають спеціалістів, що могли б вирахувати бюджет згідно встановлених нормативів. Він запропонував членам комісії затвердити запропонований варіант кошторису та передати його економістам обласної ради для перевірки і внесення правок. Однак, ідея перекласти обов’язки комісій на працівників обласної ради викликала обурення у керуючого справами. Микола Яцюк заявив, що його підлеглі не стануть рахувати кошториси замість виборчих комісій. Натомість запропонував зобов’язати районні та міські виборчі комісії підготувати реальний кошторис та представити його до 12 лютого, присутні одностайно підтримали це рішення.

Голова ТВК Іван Долганський натомість сумнівається, що комісії підготують кращий кошторис. Після 12 числа у територіальної комісії взагалі не залишиться часу на внесення власних пропозицій. Адже, якщо до 15 лютого не буде призначено дати виборів, це питання перейде у компетенцію ЦВК. В такому випадку, територіальна комісія взагалі не матиме ніякого впливу на організацію виборчого процесу.

За даними ТВК, вибори 80 депутатів обласної ради в 2010 році коштували близько 16 мільйонів гривень. Згідно попередніх розрахунків районних виборчих комісій, в середньому проміжні вибори одного депутата обійдуться платникам податків Рівненщини у 625 тисяч гривень. 12 лютого голова ТВК Іван Долганський повідомив, що він надав для обласної ради нові кошториси витрат. Виборчі комісії зменшили вартість проведення кампанії із трьох мільйонів 125 тисяч до двох мільйонів 699 тисяч гривень. Таким чином, в середньому обрання одного депутата може коштувати платникам податків близько 400 тисяч.

За результатами відвідуваності пленарних засідань, з 80 діючих депутатів не пропустили жодного засідання 36 обранців. Згідно Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», загальний склад обласної ради Рівненщини має становити від 76 до 120 депутатів включно (для регіону із населенням від одного до двох мільйонів жителів).

Для прикладу, на понад 11 мільйонів населення штату Огайо (США) разом 132 обранця (33 в сенаті штату і 99 в конгресі штату). На понад 1 мільйон населення Рівненщини – 80 обранців. Місто Толідо в штаті Огайо з населенням трохи більшим за населення Рівного має 12 депутатів проти 54 депутатів у Рівному.

Прес-служба ОПОРИ у Рівненській області