В останній тиждень перед виборами ряд незалежних інтернет-ЗМІ Миколаївської та Херсонської областей піддалися потужній DDoS-атаці. На даний момент не відповідають на запити користувачів або ж працюють з частими перебоями такі інтернет-видання Миколаєва як «Набат», «Корабелов.Інфо» та «Преступности.НЕТ». В Херсоні в аналогічну ситуацію потрапили «Херсонська правда», «Пік» та «Херсон онлайн».

ОПОРА поспілкувалася з генеральним директором ІА «УМГ», якому належить сайт «Преступности.НЕТ», Артемом Дибленко.

В коментарях ОПОРІ Артем Констянтинович висловив впевненність, що хакерські атаки пов'язані безпосередньо з редакторською політикою видання. Невідомі особи, які замовили послуги хакерів, просто хочуть на період виборів «закрити рота» виданню, яке позиціонує себе як незалежне. На сторінках видання дуже часто з'являються критичні матеріали, які стосуються як Партії регіонів, так і опозиційних сил.

Також Артем Дибленко розповів, що сайт від самого початку свого існування (2008 рік) постійно піддається DDoS-атакам, але такої потужної ще не було. За підрахунками, невідомі особи витрачають щодоби приблизно 2-4 тисячі доларів на оплату роботи хакерів, якщо не більше, впевнений генеральний директор ІА «Українська медіа група».

Варто відзначити, що і інші сайти часто піддавали критиці діяльність Партії регіонів, а під час виборчої кампанії «діставалося» і кандидатам, які балотуються в одномандатних виборчах округах від ПР.

сайт

сайт

сайт

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097219 00 66, 095 087 17 85, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.