Спостерігачі ОПОРИ в Кропивницькому написали дві заяви до поліції щодо порушення правил ведення передвиборної агітації кандидатами на пост Президента України Сергієм Капліним та Андрієм Садовим.

Сьогодні, 10 січня, спостерігачі ОПОРИ виявили білборди із зображеннями кандидатів на посаду Президента України Сергія Капліна та Андрія Садового без зазначення вихідних відомостей, що може мати ознаки порушення ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

10.01.201 Kropivnitskay kaplin10.01.2019 Kropuvnitskiy Sadoviy

Як повідомляла ОПОРА, Сергій Каплін зареєстрований кандидатом у Президенти України постановою ЦВК №29 від 8 січня 2019 року, Андрій Садовий зареєстрований кандидатом у Президенти України постановою ЦВК №32 від 8 січня 2019 року. 

Згідно зі статтею 59 закону «Про вибори Президента України»: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів». Вся агітація має бути оплаченою з виборчого фонду кандидата.

В обох випадках спостерігачі викликали поліцію. Працівники патрульної поліції прийняли заяви та передали їх до Кропивницького міського відділення поліції.

10.01.2019 Kropivnitskay Zayava

«Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Кропивницькому кілька білбордів та сітілайтів кандидата на посаду Президента України Андрія Садового без вихідних даних. У Світловодську на Кіровоградщині спостерігач ОПОРИ також викликав поліції та написав заяву щодо розміщення білбордів без вихідних даних кандадата на посаду Президента України Андрія Садового», – зазначила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Кіровоградській області.

Згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією.

Веб-сaйт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опорa)