Близько місяця назад у виборчих округах Волинської області почали з’являтися приклади чорних PR-технологій проти кандидатів-опонентів у формі статей в газетах та плакатів й листівок з недостовірними даними. Саме останнє є найбільш поширеним методом агітації проти кандидата й до сьогодні, оскільки таких прикладів в області є доволі багато

Чорний піар на Волині застосовують двома методами: через замовні статті в ЗМІ та з допомогою плакатів і листівок. Останній спосіб є особливо популярний. Та про все по порядку.

Volun

З кінця серпня по ковельському округу № 21 розпочали поширювати листівки проти кандидата-самовисуванця Степана Івахіва. У тексті листівки мова йде про так звані «здобутки» кандидата. Згадується про те, що він став депутатом Волинської обласної ради завдяки тому, що був у списку Партії регіонів (хоч сам іде на вибори самовисуванцем – авт.) Нагадують автори листівки й про те, що він не заплатив селянам за молоко, а точніше його підприємство «Ковельмолоко». Івахіва називають співзасновником мережі автозаправок «WOG» та мільйонером, оскільки за даними журналу «Кореспондент» його статки складають 312 мільйонів доларів. «Степан Івахів намагається прорватися до Верховної Ради для того, щоб сховатися за депутатською недоторканністю та примножити свої мільйони доларів», - йдеться у листівці. Вихідних даних на флаєрах недостатньо, щоб ідентифікувати, хто ж саме роздрукував їх. Вказано, що вони надруковані на «власному обладнанні», щоправда, невідомо на чиєму саме. А відповідальним за друк є невідомий пан Микулинецький О. М.

Інші листівки розміром А4-формату невідомі роздавали біля палаток опозиційних політичних сил 16 вересня під час відкриття Івахівим дитячого майданчика у місті Ковелі. У тексті наводяться шість аргументів, щоб не голосувати за Івахіва. На цій листівці автори уже закликають: «Не віддавайте свій голос вовку в овечій шкурі! Голосуйте по совісті!». Цікаво, що на ній також вказані неповні вихідні дані. Так, агітки роздруковані на власному обладнанні, знову ж без згадки, хто саме власник обладнання. Ім’я відповідального за друк – Ковальчук М. Я.

prchornuy

Чергова порція медійного «обливання брудом» кандидата-самовисуванця по ВО № 19 Геннадія Частякова вийшла у газеті «Вільна думка» (№ 31 від 12 вересня 2012 року) під назвою «Магістру Частякову Дурисвіту з роду Дзвоно-ливарників, з юзівської дикопольної ватаги, рідного по крові Остапа Бендера» - іронічно-саркастична розповідь-звернення до кандидата за авторства Миколи Панасюка, головного редактора газети.

3

Подібні публікації вже з’являлися на шпальтах газети і раніше підписані тим же журналістом. До так званої «чорнухи» «приплели» й іншого кандидата по цьому ж округу самовисуванця Велерія Діброву.

4

zmiy

Відзначився у темі чорного піару й виборчий округ № 23. Там застосували такий метод проти кандидата від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Анатолія Грицюка. 13 вересня у селищі міського типу Олика та селі Метельне Ківерцівського району там роздавали листівки, де Грицюка звинувачують у розвалі депутатської фракції, розкраданні землі і лісу тощо та називають шахраєм. «Не дай себе обдурити! Не голосуй за шахраїв, під виглядом опозиціонерів!», - закликають у листівці.

6

Найгарячіше ж зараз на окрузі № 22 із центром у місті Луцьку, де активно розгортається медійна анти піар кампанія проти кандидатів.

Зокрема, Телевізійна служба новин телеканалу «1+1» утретє звернула увагу на бізнес кандидатки у народні депутати від Європейської партії України Олени Голєвої. Цього разу увагу журналістів каналу привернув конфлікт маршрутних перевізників, одним із яких є підприємство Голєвої «Санрайз». У матеріалі під назвою «Війна за маршрути» йдеться про те, що Голєва не хоче згідно рішення міської ради встановлювати на своїх маршрутках GPS-навігатори і тим самим не виконує умови тендеру. Як відомо наразі триває судова тяганина щодо цього питання. Сюжет за 22 вересня побудований у негативному тоні щодо кандидатки. Про попередні випадки чорного піару проти Голєвої ми писали раніше.

Ще один чорний піар застосований проти кандидатки Олени Голєвої - розповсюдження листівок у місті Луцьку, виготовлених під шаблон листівок Громадянського руху «Відсіч», який зараз реалізовує всеукраїнську акцію «Помста за розкол країни». На листівках вказана та ж інформація про кандидатку, яка згадується у сюжетах телеканалу: про її наміри контролювати ринок пасажирських перевезень, скупку гуртожитків без урахування права власності їх мешканців тощо. Щоправда, одразу стало зрозуміло, що листівки підробні, адже на всіх попередніх друкованих матеріалах вищезгаданого руху мова йшла лише про народних депутатів, що голосувати за скандальний «мовний» закон Ківалова-Колесніченка.

7_1

Проти єдиного узгодженого кандидата від Об’єднаної опозиції Петра Кравчука окрім того, що розповсюджували наклепницьку інформацію, на електричних стовпах в обласному центрі розклеювали плакати, на яких кандидат звинувачується у причетності до забруднення повітря отруйними хімічними сполуками ТзОВ «Мінмарт Ревербері», співзасновником якого, за даними листівки, є Кравчук.

8

Іншими, доволі незвичними наразі, методами борються із кандидатом-самовисуванцем Андрієм Козюрою. Так, в ніч з 10 на 11 вересня у Луцьку були заляпані чорною фарбою його п’ять агітаційних біг-бордів. Згодом, через тиждень, та ж провокація була вчинена удруге.

9

Всі згадані листівки штибу «чорний PR» надруковані з частково або без вихідних даних. Очевидно, що окрім кандидатів та політичних партій як суб’єктів виборчого процесу ніхто не зацікавлений у розповсюдженні подібної друкованої продукції. Тому друк таких листівок уже є порушенням виборчого законодавства. Зокрема ч. 5 ст. 69 Закону «Про вибори…» вказує, що «партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати, зареєстрований у одномандатному окрузі, на власний розсуд може виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів виборчого фонду. Партія може виготовляти друкований матеріал своєї передвиборної агітації із застосуванням обладнання, що їй належить. Відомості, що містяться у цих матеріалах повинні відповідати вимогам закону», а ч.7 цієї ж статті вимагає те, що «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Вочевидь, до агітації ми віднесемо й контрагітацію, приклади якої представлені вище. Проте партії та кандидати, щоб уникнути відповідальності за розповсюдження недостовірної або неточної інформації про опонентів просто не вказують вихідних даних на розповсюджених листівках, що автоматично унеможливлює притягнути до відповідальності будь-кого з них. Виходить, чорний піар у Волинській області здійснюється ніким, адже ідентифікувати виконавця і замовника просто неможливо.

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.