На позачерговій сесії Запорізької обласної ради, яка відбулась сьогодні, говорили про надання російській статусу регіональної, а також про мови інших меншин. За цю пропозицію голосувало 78 депутатів, і лише троє було проти – 2 депутати з «Батьківщини» і депутат-самовисуванець. Єдиним, хто публічно назвав мовне питання політичним піаром Партії регіонів, був представник «Батьківщини» Федір Турченко. В розмові з прес-секретарем ОПОРИ депутат заявив, що підняття питання про регіональні мови – це ще одна спроба провладної партії відволікти людей від соціальних проблем та збільшити електорат перед виборами. «Далеко не всі люди хочуть, щоб російська була регіональною в області. Про це свідчать результати інтерактивних опитувань, які днями проводили в ефірі програми на Запорізькому обласному телебаченні, де я брав участь. Лише 40-45 відсотків людей згодні на регіональну російську мову, інші ж хочуть, щоб була лише українська», - говорить Федір Григорович. За словами депутата, це рішення сесії не має юридичного характеру,   воно лише рекомендаційне..

В той же час, в доповіді голови Запорізької обласної ради Павла Матвієнка  про заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин йде мова про те, що, цитуємо, «російська мова, як регіональна мова, використовується на території Запорізької області в роботі місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя в межах і порядку, що визначаються Законом України “Про засади державної мовної політики”.

Доповідь взято з сайту облради http://rada.zp.ua

За коментарями звертайтесь:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Запорізькій області
066 740 42 36
 
Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 5006577

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.