Напередодні старту парламентської виборчої кампанії у Кременчуці розпочалася боротьба за інформаційний простір. Міська влада приймає рішення щодо бюджетного фінансування комунальних засобів масової інформації у розмірі 16 мільйонів гривень, у тім як деякі приватні засоби масової інформації вбачають у цьому рішенні бажання влади розширити та зміцнити свою медійну підтримку.

На останній сесії Кременчуцької міської ради 26 червня депутатами була прийнята «Програма сприяння розвитку інформаційної діяльності редакції офіційної газети Кременчуцької міської ради «Вісник Кременчука» та Комунального підприємства «Кременчуцька міська телерадіокомпанія» на 2012-2016 роки». Основна мета програми – це підтримка комунальних засобів масової інформації, за що проголосувала абсолютна більшість зі складу ради, у тому числі і найчисельніші фракції: Партія регіонів, партія «Рідне місто», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», що свідчить про те, що основні політичні сили, які представлені в міській раді, знайшли в ньому повний консенсус. Ціна питання – 16 млн. бюджетних коштів, які в рамках програми впродовж 5 років спрямовуватимуться на розвиток комунального інформаційного поля.

Натомість у медійних колах міста таке рішення не знайшло одностайної підтримки. Противниками такого кроку виступили редакційні колективи приватної, а до того ж і єдиної в місті телерадіокомпанії «Візит», газети «Програма Плюс», яка є структурним підрозділом «Візиту» та опозиційної до міської влади газети «Кремінь». Свою позицію ЗМІ заявили під час проведення круглого столу «Інформаційний ПРОСТІР Кременчука: минуле, сучасне, майбутнє», організованому учасниками Громадської ініціативи «Кременчуцький ПРОСТІР». Основним побоюванням журналістів, за словами головного редактора газети «Програми Плюс» Олександра Курилова є те, що «чиновникам хочеться більше бачити реклами себе та менше чути критичних зауважень на свою адресу». У свою чергу приватна телекомпанія «Візит», яка є монополістом у сфері надання телекомунікаційних послуг у Кременчуці, останнім часом блокувала вихід інформаційних матеріалів комунальної передачі «Пульс влади», яка здебільшого інформувала громадськість про діяльність міського голови, депутатів міської ради та міськвиконкому. Керівництво телекомпанії пояснює свою відмову тим, що надавати чи не надати ефірний час – це право, а не обов’язок приватної кампанії.м.Кременчук

Інша сторона конфлікту впевнена, що мотиви подібних дій виключно політичні, та мають на меті витіснити міського очільника Кременчука Олега Бабаєва, який є одним з потенційних кандидатів по відповідному мажоритарному округу на парламентських виборах, з медійного простору.

Втім, те, що суперечка навколо впорядкування інформаційного поля міста загострилась саме напередодні виборів, може тільки підтвердити її політичний характер. Апогеєм сутички стало розміщення невідомими у місті Кременчуці біл-бордів з про вокативним написом «Хто ріже Бабаєва», маючи на увазі видалення інформаційних сюжетів про міського голову з програм ПК «Візит».

Детальніше:
Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01

Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.