ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Івано-Франківської області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

Політична карта Івано-Франківської області

1. Адміністративно-територіальна характеристика

 Площа, розташування на карті країни, кордониІвано-Франківська область

Івано-Франківська область межує з Львівською, Тернопільською, Чернівецькою та Закарпатською областями, Республікою Румунія.  Площа області – 13,9 тис. кв. км, це 2,3 % території України.

Адміністративно-територіальні одиниці:Івано-Франківська область, райони

Івано-Франківська область поділена на 14 районів: Богородчанський, Верховинський, Галицький, Городенківський, Долинський, Калуський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський, Рогатинський, Рожнятівський, Снятинський, Тисменицький, Тлумацький.

Міст обласного значення – 5: Болехів, Калуш, Яремче, Коломия, Івано-Франківськ.

Обласний центр – Івано-Франківськ.

Кількість селищ міського типу – 24. Кількість сільських населених пунктів – 745.

Природні умови

За характером рельєфу територія області складається з 3 частин: гірської, передгірської і рівнинної. Карпати, які охоплюють майже половину області, поділяються на Горгани (найвища гора Сивуля – 1 818м) і Чорногори (найвища гора Говерла – 2 061м).

Поверхня Переддністров`я Прикарпаття розчленована річками. Серед них найбільші – Дністер і його притоки: Бистриця, Гнила Липа, Лімниця, Луква, Свірж, Сівка та Прут з притоками Лючою, Пістинькою, Рибницею, Черемошем.

Третина області вкрита лісами. Івано-Франківщина володіє десятою частиною всіх лісових ресурсів України.

Клімат області помірно-континентальний, вологий з прохолодним літом та м`якою зимою. Середньомісячна температура липня +18 градусів Цельсія у рівнинній частині та 12-16 градусів Цельсія у горах; в січні, відповідно, – 4,0 та 6,0 градусів Цельсія. Річна кількість опадів коливається від 650 мм на рівнині до 1 550 мм у горах.

Транспортна мережа

В Івано-Франківській області мережа автомобільних доріг загального користування складає 4 160,3 км, які поділяються на:

  • Державні – 585 км (14,1%), що з'єднують м. Київ із адміністративними центрами областей та містами державного підпорядкування;
  • територіальні – 679 км (16,3%), що з'єднують районні центри між собою та обласним центром;
  • районні – 2 298 км (55,2%), що з'єднують адміністративні центри районів із центрами населених пунктів;
  • сільські – 598,3 км (14,4%), що з'єднують центри населених пунктів між собою.

Область має автобусне сполучення з низкою міст Молдови, Польщі, Словаччини, Чехії.

2. Соціально-демографічна ситуація

Станом на кінець 2011 року у Івано-Франківській області проживає 1 379,8 тис. осіб – це 2,9% від населення України. В області за чисельністю переважає сільське населення, що становить 782,6 тис. осіб (56,7%). Міське населення налічує 597,2 тис. осіб і становить 43,3% від усього населення Івано-Франківської області.

Щільність населення на 1 кв. км становить 99,1 чол.

47% населення області становлять чоловіки, а 53% жінки.

18% населення перебувають у віці, молодшому за працездатний, 60% населення області працездатного віку і 22% населення старші працездатного віку.

У першому півріччі 2011 року приріст населення в результаті перевищення народжуваності над смертністю становив 235 осіб.

Національний склад населення Івано-Франківської області: Українці –  97,52%, Росіяни – 1,77%, Поляки – 0,13%, Білоруси – 0,10%, Молдавани – 0,04%, Євреї – 0,03%, Вірмени – 0,02%, Німці – 0,02%, Татари – 0,02%, Цигани – 0,01%, інші – 0,34%.

3. Економічна ситуація

Економіка області має індустріально-аграрний характер. Промислове виробництво в основному зосереджено у містах Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, Надвірна, Долина. У промисловому секторі сформовано потужні добувний, нафтохімічний, деревообробний кластери. Важливими видами промислової діяльності є також виробництво електроенергії, машинобудування, харчова галузь, виробництво будівельних матеріалів.

Питома вага основних видів промислової діяльності за обсягами реалізованої продукції області:

Легка промисловість – 1,6%

Оброблення деревини та виробництво виробів із деревини, крім меблевої – 7,2%

Целюлозно-паперове виробництво, видавнича діяльність – 2,7%

Виробництво коксу та продуктів нафтопереробки – 4,2%

Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 11,0%

Виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції – 5,0%

Металургія та виробництво готових металевих виробів – 0,9%

Машинобудування – 3,2%

Хімічна та нафтохімічна промисловість – 20,0%

Виробництво та розподілення електроенергії, газу, тепла та води – 37,3%

Добувна – 5,5%

За даними обласного центру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на 1 лютого 2012 р. становить 16,1 тис. осіб. У відсотковому співвідношенні це 8,2% від усього населення області працездатного віку.

Номінальна Середньомісячна заробітна плата одного працівника становить 2 288 гривень.

Вплив фінансово-промислових груп, підприємств на область

Фінансово-промислова група «Приват» Ігоря Коломойського найбільше впливає на економічні процеси в області. Під контролем групи «Приват» перебуває практично вся нафтовидобувна і нафтопереробна галузь промисловості Прикарпаття – ПАТ «Укрнафта», СП «Укркарпатойл ЛТД», ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Ці компанії за підсумками 2011 року одні із тих, що перерахували найбільші суми податків і зборів до зведеного бюджету в області та у рейтингу, який оприлюднила ДПС області, посідають перше, друге і п’яте місця. На 7 місці цього рейтингу перебуває ПАТ «Прикарпаттяобленерго», що надає послуги з електропостачання для населення і теж підконтрольне цій групі.

ТОВ «Скорзонера», яка пов’язана із «Приватом», контролює популярний в Україні туристичний центр «Буковель». У 2010 році ТОВ «Скорзонера» отримала в концесію «Міжнародний аеропорт Івано-Франківськ».

Із інтересами фінансово-промислової групи «Приват» пов’язують наступних місцевих лідерів:

  • екс-голову облдержадміністрації Миколу Палійчука («Наша Україна»);
  • голову правління ПАТ «Укртранснафта», екс-депутата Івано-Франківської обласної ради  від Блоку Юлії Тимошенко Олександра Лазорка;
  • керівника Служби Міністра юстиції України, лідера фракції Партії регіонів у обласній раді  Богдана Гдичинського;
  • директора ТОВ «Скорзонера», депутата обласної ради від «Нашої України» Олександра Шевченка.

Ряд впливових підприємств Івано-франківської області пов’язано із мільярдером Олегом Бахматюком, статки якого за версією журналу Кореспондент складають $2,2 млрд. Зокрема, із бізнесом Бахматюка пов’язано ТОВ «Станіславська торгова компанія» – виробник лікеро-горілчаних виробів. Донедавна цій компанії належала ще й мережа супермаркетів «Фаворит». Бізнесмен також очолює раду директорів найбільшого виробника курячих яєць та продуктів яєчної переробки «AVANGARDCO IPL», підприємства якого розташовані у 14 областях України та Автономній Республіці Крим. Крім цього, Бахматюк також є власником «Ukrlandfarming», одного з найбільших орендаторів земель сільськогосподарського призначення, що займається виробництвом зерна та розведенням великої рогатої худоби.

У 2002 році Олег Бахматюк був обраний депутатом Івано-Франківської міської ради, а у 2006 році безуспішно балотувався до Верховної Ради України за партійними списками Народного блоку Литвина.

До впливових осіб області відносять народного депутата України, члена фракції Блоку «Наша Україна-Народна самооборона» Миколу Круця, який контролює ВАТ «Івано-Франківськцемент-етерніт». До холдингу входять підприємства будівельної промисловості, які розташовані у Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській та Львівській областях. Зокрема, ПАТ «Івано-Франківськцемент» займає 45% українського ринку шиферу і 5% – цементу. У 2010 році народний депутат України Микола Круць вступив у провладну парламентську коаліцію «Стабільність та реформи», що деякі місцеві експерти пов’язували із його бізнес-інтересами.

ЗАТ «Лукор» та ПАТ «Карпатнафтохім» (м. Калуш), що належать ТНК «Лукойл» (РФ), входять до десятки підприємств, що забезпечили найбільші податкові надходження до місцевих бюджетів і бюджету області.

Структурний підрозділ групи компаній ТОВ «Укрнафтогазінвест» у Івано-Франківській області входить до десятки найбільших платників податків  у регіоні за 2011 р. та є одним із головних наповнювачів бюджету Богородчанського району. Генеральним директором компанії є Зіновій Козицький, який на місцевих виборах 2010 року балотувався від Партії промисловців і підприємців України у одномандатному окрузі №35 до Львівської обласної ради. Водночас, його син Максим Козицький, член спостережної ради ТОВ «Укрнафтогазінвест», був висунутий від партії «Фронт Змін» кандидатом у депутати до Львівської міської ради по одномандатному округу №9.

Містоутворюючим підприємством у Івано-Франківській області є Бурштинська ТЕС, одна з найбільших електростанцій у Західній Україні, що входить до структури ПАТ «Західенерго», де 70% акцій належать державі. За рахунок електростанції відбувається наповнення 95% бюджету міста Бурштин.

4. Політична ситуація

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах (обласна, районні, міські, міст обл. підпорядкування)
(загальна к-сть рад - 20)
Відсоток набраних голосів у багатомандатному окрузі
 
К-сть рад, куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до Івано-Франківської обласної ради (%)
На виборах до Івано-Франківської  міської (обласного центру) ради (%)
1
ВО «Батьківщина»
70
 
19
191
205
19,3
13,8
2
Партія регіонів
907
20 801
18
86
99
10,5
10,3
3
«Фронт Змін»
17
 
19
156
159
17,5
20,7
4
ВО «Свобода»
24
 
19
163
192
22,8
34,5
5
«Наша Україна»
73
 
19
191
204
10,5
6,9
6
Народна партія
116
4 528
14
69
78
-
-
7
«УДАР»
17
 
7
23
27
3,5
6,9
8
УНП
136
 
16
68
74
5,3
-
9
Українська партія
20
 
9
57
68
5,3
-
10
НРУ
64
 
14
56
61
5,3
-
11
«Відродження»
24
 
9
43
47
-
-
12
«Єдиний центр»
91
 
9
25
25
-
-
13
«За Україну!»
14
 
5
16
25
-
-
14
УРП «Собор»
42
 
4
21
24
-
-
15
«Сильна Україна»
40
 
11
19
19
-
-
16
КУН
28
 
6
16
16
-
-
17
Європейська партія України
13
 
5
9
9
-
-
18
КПУ
20
 
0
0
0
-
-

Найбільш потужне представництво у місцевих радах Івано-Франківської області мають ВО «Батьківщина» та партія «Наша Україна».  За результатами місцевих виборів 2010 року, ВО «Свобода» знаходиться на третьому місці за кількістю депутатів у місцевих радах області. Цій політичній силі вдалося отримати найвищий відсоток голосів на виборах до обласної ради та забезпечити представництво у 19 з 20 місцевих рад області. Крім цього, ВО «Свобода» контролює більшість мандатів у Івано-Франківській міській раді.

Також високий результат на місцевих виборах показав «Фронт Змін», що представлений у 19 із 20 місцевих рад та займає 4 місце за кількістю депутатів у органах місцевого самоврядування області.

Партія регіонів за кількістю мандатів у місцевих радах області перебуває на 5 місці, проте, це відносний результат, оскільки з нею та головою ОДА М. Вишиванюком тісно співпрацюють Народна партія та партія «Відродження» (у минулому Вишиванюк очолював місцеві осередки цих партій) на які голова ОДА мав безпосередній вплив, коли перебував біля керма цих партій. Партія регіонів представлена у 18 радах 99 мандатами, але, якщо підсумувати результати партій, що перебувають у її зоні впливу, то показник за чисельністю представництва в місцевих радах у «регіоналів» буде найвищим. Значну частину партія та її союзники здобули завдяки мажоритарній складовій виборів.

Місцеві вибори 2010 року стали успішними й для Української партії, яка у цьому році об’єдналась із партією «Громадянська позиція». Повністю під контролем Української партії перебуває місто Калуш та район. Це пов’язано з тим, що діяльність партії була сконцентрована у одному районі із центром у м. Калуш, міським головою якого є її лідер Ігор Насалик.

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Примітки
Івано-Франківська область
Партія регіонів – Вишиванюк Михайло Васильович
ВО «Свобода» – Сич Олександр Максимович
 
Косівський район
«Відродження» – Шинкарук Ярослав Іванович
Партія регіонів – Клуб Андрій Іванович
 
Коломийський район
Народна партія – Негрич Михайло Михайлович
«Батьківщина» – Болюк Богдан Володимирович
 
Верховинський район
Партія регіонів – ГондуракВасиль Іванович
«Наша Україна» – Кікінчук Ярослав Микола­йович
 
Снятинський район
Партія регіонів – Рябошапко Андрій Леонідович
Народна партія – Томаш Володимир Любомирович
 
Городенківський район
Партія регіонів – Мороз Іван Іванович
«Наша Україна» – Кобилянський Богдан Миколайович
 
Надвірнянський район
Партія регіонів – Калічко Володимир Іванович
«Фронт Змін» – Попович Василь Васильович
 
Тлумацький район
Народна партія – Сенів Василь Іванович
«Фронт Змін» – Вишневський Михайло Васильович
 
Тисминецький район
Партія регіонів – Овчар Ігор Іванович
«Відродження» – Семенів Володимир Миколайович
Ігор Овчар на момент призначення був членом Фронту Змін, проте, згодом змінив свою партійність, одночасно з головою ОДА
Галицький район
Народна партія – Івасишин Григорій Михайлович
«Фронт Змін» – Стрембіцький Петро Євстахович
 
Рогатинський район
Партія регіонів – Нижник Йосип Аксентійович
ВО «Свобода» –Чорний Юрій Зіновійович
 
Калуський район
Українська партія – Петрів Василь Іванович
Українська партія – Дзундза Василь Степанович
 
Богородчанський район
Партія регіонів – Єфімчук Володимир Миколайович
ВО «Свобода» –Головчук Михайло Михайлович
 
Рожнятівський район
Партія регіонів – Філіпович  Микола  Ярославович
«Фронт Змін» – Дирів Анатолій Борисович
 
Долинський район
Партія регіонів – Криницький Олександр Михайлович
«Наша Україна» – Луцький Володимир Ярославович
 
АТО / Посада
Міський голова
Секретар ради
 
Коломия
УНП – Слюзар Ігор Богданович
«Батьківщина» – Гошій Ярослав Петрович
 
Івано-Франківськ
УНП –  Анушкевичус Віктор Андрюсович
ВО «Свобода» – Марцінків Руслан Романович
 
Калуш
«Громадянська позиція» – Насалик Ігор Степанович
«Громадянська позиція» – Челядин Олександр Іванович
Пройшли в раду від Української партії, підконтрольної Насалику. У березні 2012 року партія саморозпустиласть і ухвалила рішення про злиття з «Громадянською позицією»
Яремче
«Наша Україна» – Онутчак Василь Васильович
«Наша Україна» – Клим’юк Тарас Васильович
 
Болехів
УРП «Собор» – Макота Зенон Володимирович
УРП «Собор» – Белезяк Оксана Юріївна
 

З 14 голів райдержадміністрацій 10 осіб є членами Партії регіонів, один посадовець представляє «Відродження», один – «Українську партію» (зараз злилась із «Громадянською позицією») та двоє посадовців належать до Народної партії. Голова ОДА представляє Партію регіонів, хоча донедавна був членом Народної партії, а у 2006 році мандат депутата обласної ради отримав за списками партії «Відродження». Враховуючи таку партійну біографію голови ОДА М. Вишиванюка, можна припустити, що за ним зберігається вплив на ці дві партії, членом яких він був. Із поверненням М. Вишиванюка на посаду голови ОДА ( керував ОДА з 1997 до 2005 року), керівником Тисменицької РДА було призначено представника «Фронту Змін», який у грудні 2011 року разом з головою ОДА увійшов до складу Партії регіонів.

ВО «Свобода» у Івано-Франківській області представлена двома головами районних рад, секретарем Івано-Франківської міської ради та головою Івано-Франківської обласної ради. «Фронт Змін» представлена чотирма головами районних рад, «Батьківщина» – одним головою райради та одним секретарем міської ради.

Три голови районних рад, міський голова та секретар ради представляють  партію «Наша Україна», по одному голові районної ради мають партія «Відродження» та Народна партія.

Міськими головами Івано-Франківська і Коломиї стали представники Української народної партії. УРП «Собор» на керівних посадах у органах місцевої влади має міського голову і секретаря Болехівської міської ради. «Українська партія» (зараз злилась із «Громадянською позицією») має повний контроль над керівництвом Калуського району і міста Калуш, всі керівні посади у органах місцевої і виконавчої влади посідають її представники.

ПІБ депутата
Фракція/партійність
Зв'язок з областю
1
Мойсик Володимир Романович
«Наша Україна – Народна самооборона»
Народився в селі Стецева, Снятинського району. Вперше до ВРУ був обраний у 2002 р. по мажоритарному округу, куди входили Коломийський і Снятинський райони. Після початку депутатської діяльності часто відвідує область та наразі очолює обласну організацію партії «За Україну!». ЗМІ також повідомляли, що В. Мойсик має комерційний інтерес у розміщеному в області Залучанському спиртзаводі.
2
Круць Микола Федорович
Коаліція «Стабільність і реформи»
Народився в с. Вікно Городенківського р-ну Івано-Франківської обл., одна із найвпливовіших осіб області, якому підконтрольний холдинг «Івано-Франківськцемент-етерніт», найбільші виробничі потужності  якого сконцентровані у області.
3
Ткач Роман Володимирович
«Наша Україна – Народна самооборона»
Екс-губернатор Івано-Франківської області, народився у селі Ямниця, Тисминецького району,  де проживав на момент обрання.
4
Григорович Лілія Степанівна
«Наша Україна – Народна самооборона»
Вперше була обрана до ВРУ у 1994 р. по мажоритарному округу у Снятинському районі Івано-Франківської області. Народилася в Івано-Франківську, де до депутатської діяльності працювала лікарем-алергологом у обласній дитячій поліклініці.
5
Чуднов Василь Михайлович
Партія регіонів
Народився і проживає у селі Космач, Косівського району Івано-Франківської області.
6
Зварич Ігор Теодорович
Партія регіонів
Проживає у місті Івано-Франківськ, голова Наглядової ради Прикарпатського університету ім. Стефаника.
7
Келестин Валерій Васильович
Партія регіонів
На момент обрання проживав у місті Рогатин. Має родинний бізнес у Івано-Франківській області.
8
Князевич Руслан Петрович
«Наша Україна – Народна самооборона»
Народився у Івано-Франківську.
9.
Шлемко Дмитро Васильович
Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина»
Проживає у Івано-Франківську, керівник обласної організації ВО «Батьківщина»
10.
Шкутяк Зіновій Васильович
«Наша Україна – Народна самооборона»
Народився у с. Грабівка, Калуського району Івано-Франківської області, проживає у Івано-Франківську, голова обласної організації партії «Наша Україна».

Із усіх вищезазначених депутатів, що пов’язані із областю, лише 6 можна назвати активними. З. Шкутяк, Д. Шлемко та Р. Ткач беруть участь у публічному житті регіону, виступають із різними заявами і коментарями.

І. Зварич буває частим гостем на засіданнях сесій місцевих рад, співавтор законопроектів про відзначення 950-річчя заснування міста Тисмениця Івано-Франківської області та 600-річчя села Космач Косівського району Івано-Франківської області. В. Чуднов відкрив низку громадських приймалень по області, де проводиться прийом громадян. Він також ініціював у парламенті 6 законопроектів про відзначення різних ювілейних дат у області.

Впливовий бізнесмен М. Круць наразі практично не бере участі в публічному громадсько-політичному житті регіону.

В. Мойсик час від часу відвідує область, бере участь у публічних заходах і, так само, як і його колеги з Івано-Франківщини, у парламенті ініціює законопроекти про відзначення святкових дат. Одним із таких законопроектів є проект закону відзначення 140-річчя з дня народження Василя Стефаника.

Інші депутати, крім географічної прив’язки, більше ніяк не причетні до Івано-Франківщини.

5. Аналіз медіа-ринку

Беззаперечним лідером за тиражем серед друкованих ЗМІ області є комунальна газета  Івано-Франківської обласної ради «Галичина», що виходить тричі на тиждень тижневим накладом близько 90 тисяч примірників. Серед інформаційного наповнення, зважаючи на засновника, перебуває інформація про діяльність органів влади, від яких прямо залежить фінансування газети.

Газети «Галицький кореспондент» (тираж: 17 000 примірників) та «Репортер» (тираж: 16 800 примірників), на відміну від попередника, фінансово незалежні від органів влади. Це авторитетні суспільно-політичні тижневики, про які можна сказати, що вони збалансовано подають інформацію та сміливо претендують на місце найвпливовіших газет області.

У Івано-Франківську телебачення представлено двома приватними («3-студія» і місцева редакція «Каналу 24») та двома комунальними телеканалами (ТРК «Вежа» і ОТБ «Галичина»).

Серед найпопулярніших інтернет-видань області можна виділити такі ЗМІ як: Правда.if.ua (pravda.if.ua), Агенція новин Фirtka.if.ua (firtka.if.ua), ifPortal.net, news.if.ua, БРІЗ (briz.if.ua), Коломия ВЕБ портал (kolomyya.org) та Paralleli (paralleli.if.ua). Інтернет-видання області переважно намагаються вести політично-нейтральну редакційну політику.

Загалом в області зареєстровано понад 200 друкованих ЗМІ, 14 телекомпаній та 6 ФМ-радіостудій.

Комунальні і державні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Засновник, керівник
1
Обласне ТБ «Галичина»
26 ТВК (1 КВт), територія покриття — область
Засновник Івано-Франківська обласна рада.  Генеральний директор Ольга Бабій (депутат обласної ради – «Наша Україна»)
2
Газета «Галичина»
Газета виходить тричі на тиждень – по вівторках, четвергах і суботах. Тижневий наклад газети – понад 91 000 примірників
Засновники Івано-Франківська обласна рада і трудовий колектив редакції газети «Галичина». Головний редактор Петро Парипа
3
Газета «Західний кур’єр»
Тираж – 18 200. Територія покриття місто Івано-Франківськ та область
Співзасновник  Івано-Франківська міська рада. Головний редактор – Руслан Угринчук
4
ТРК «Вежа»
Територія покриття м. Івано-Франківськ
Засновник – Івано-Франківська міська рада. Директор – Олена Третяк
5
Івано-Франківська ОДТРК
Територія покриття місто Івано-Франківськ та область
Державний ЗМІ. Генеральний директор – Іван Ципердюк

Приватні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ керівник
1
Газета «Репортер»
Тираж 16 800 примірників. Територія покриття м. Івано-Франківськ та область
Входить до холдингу «Захід Медіа Плюс» – керівник Володимир Калин
2
Радіо «Західний Полюс»
104,3 МГц, територія покриття – м. Івано-Франківськ
Входить до холдингу «Захід Медіа Плюс» – керівник Володимир Калин
3
Канал новин «24»
Територія покриття місто Івано-Франківськ та область
Входить до холдингу «ЗахідМедіа Плюс» – керівник Володимир Калин
4
Газета «Галицький кореспондент»
Тираж 17 000. Територія покриття місто Івано-Франківськ та область
Засновник – ТОВ «Медіа Альянс». Головний редактор – Сергій Борис
5
ТРК «3-Студія»
Територія покриття – м. Івано-Франківськ та область
 
6
Інтернет видання «Коломия ВЕБ Портал»
 
Засновник – Юрій Молодій
7
Правда.if.ua
   
8
NEWS.IF.UA
 
Засновник – Тарас Кобець
9
ifPortal.net
 
Засновник – Тарас Кобець
10
«Бюро Рекламно-Інформаційного Забезпечення»
 
Засновник – Оксана Говера
11
Мalakavа
 
Засновник – Консалтингова формація «Форсайт-Альянс»
12
Фirtka.if.ua
   
13
Івано-Франківські новини
 
Засновник PR-агентство MediaBrand
14
Paralleli
   

6. Електоральна інформація

Станом на 31 березня 2012 року у Івано-Франківській області проживає 1 080 937 виборців. Найбільший район за кількістю виборців – це Надвірнянський, де налічується 84 779 виборців, а найменший за чисельністю – Верховинський, що розміщений у гірській місцевості, де проживає 22 627 виборців. У місті Івано-Франківськ налічується 180 883 виборців, у м. Калуш – 54 073, у м. Коломия – 45 988 та майже однакова кількість у містах Яремче і Болехів – 16 853 та 16 332 виборці.

Якщо брати до уваги останні вибори до парламенту (чергові й позачергові), президентські та вибори до органів місцевої влади, то найвища активність виборців області була зафіксована у другому турі останніх президентських виборів 2010 року і становила 75,5%, що дещо більше, ніж у першому, де участь у голосуванні взяло 70,5% виборців. Менше цікавили виборців Івано-Франківської області вибори до парламенту, де у 2007 році явка становила 66,01% та 64,83% у 2006 році. Найменше зацікавлення і найменшу активність виборці Івано-Франківської області проявили до місцевих виборів 2010 року – приблизна середня явка виборців по області становила 58%.

7. Суспільне життя

Найчисленнішою релігійною громадою області є громада Української Греко-Католицької  церкви, що у 2007 році налічувала 636 громад, за нею за чисельністю йдуть Українська Православна Церква (Київський патріархат) – 272 релігійні громади, Українська Автокефальна Православна Церква – 141 релігійна громада, Римо-Католицька Церква – 30 громад та Українська Православна Церква (Московський патріархат) – 27 громад.

У Івано-Франківській області активно працюють такі громадські організації:

  • Благодійна громадська фундація ім. Короля Юрія;
  • Молодіжний громадський центр «Еталон»;
  • Регіональний туристично-інформаційний центр;
  • «Агентство з розвитку приватної ініціативи»;
  • «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини»;
  • Благодійний фонд «Карітас».

У кінці минулого року високу активність у моніторингу права на доступ до публічної інформації проявляв «Демократичний альянс», а зараз лідер цієї організації є співкоординатором руху «Чесно» в області, який має намір провести фільтрацію кандидатів у депутати до Верховної Ради України на достойних і недостойних.

Традиційно в напрямку моніторингу виборчого процесу та моніторингу органів місцевого самоврядування працюють Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України. Крім того, ОПОРА також щорічно проводить громадське спостереження за ЗНО та вступною кампанією до вищих навчальних закладів. Проявляє активність рух «Чесно», який задекларував проведення фільтрації кандидатів у народні депутатів України за критеріями доброчесності.

8. Джерела отримання інформації:

Івано-Франківська ОДА

РоботодавціУкраїни 2010

Інвестиційний паспорт Івано-Франківськоїобласті

Головне управлінняюстиції у Івано-Франківськійобласті

Головне управління статистики у Івано-Франківськійобласті

Державна служба статистики України

Центральна виборчакомісія

Коментарі: ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ

Національнийагропортал Latifundist.com

ПриватнеАкціонернеТовариство «ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ»

Сайт «Українськанація»

Державнаподаткова служба у Івано-Франківськійобласті

Галицькарайонна рада

Матеріал з Вікіпедії – Івано-Франківська область

pdf Завантажити повний текст