ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Запорізької області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

Політична карта Запорізької області

1. Адміністративно-територіальна характеристика

 Площа, розташування на карті країни, кордони

Запорізька область розташована у південно-східній частині України і межує з Херсонською, Дніпропетровською, Донецькою областями. Територія області займає 27,2 тис. кв. км, що становить 4,5% території України. Протяжність із півночі на південь становить 208 км, а зі сходу на захід – 235 км.

Адміністративно-територіальні одиниці:Запорізька область, райони

Адміністративно Запорізька область складається з 20 сільських районів (Бердянський, Василівський, Великобілозерський, Веселівський, Вільнянський, Гуляйпільський, Запорізький, Кам’янсько-Дніпровський, Куйбишевський, Мелітопольський, Михайлівський, Новомиколаївський, Оріхівський, Пологівський, Приазовський, Приморський, Розівський, Токмацький, Чернігівський, Якимівський) і 5 міст обласного значення (Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар і Токмак), та 9 міст районного значення (Василівка, Вільнянськ, Гуляйполе, Дніпрорудне, Кам'янка-Дніпровська, Молочанськ, Оріхів, Пологи, Приморськ).

Обласний центр, м. Запоріжжя, має районний поділ і включає 7 районів.

Усього в області 14 міст, 22 селища міського типу, 914 сільських населених пунктів, із них 44 селища і 870 сіл.

Для області характерний рівнинний ландшафт. Є розгалужена система доріг та річка Дніпро, яка є важливою транспортною артерією України.

2. Соціально-демографічна ситуація

Чисельність наявного населення області за станом на 01.01.2012 склала 1 926,8 тис. осіб, що становить близько 4%  від населення України. Зокрема: міське населення – 75%,  сільське – 25%.

Проживає в обласному центрі 772, 6 тис. осіб.

Щільність населення на 1 кв. км 71 чол.

54% населення області складають жінки, а 46% – чоловіки.

Природне скорочення  на 2010 рік становить – 5,8 осіб.

Віковий склад населення області на 2011 р. такий:

  • У віці, молодшому за працездатний – 14%.
  • У працездатному віці – 60,2%.
  • У віці, старшому за працездатний – 25,8%.

Особливістю національного складу населення області є його багатонаціональність. На території області проживають представники понад 130 різних національностей та функціонують 82 національно-культурних товариства. У Бердянську, Мелітополі та Запоріжжі створено асоціації національно-культурних товариств.

У національному складі населення області більшість українців, чисельність яких становить 70,8% загальної кількості населення, 24,7 % – росіян, 1,4 % – болгар, 0,6 % – білорусів. Українську мову вважають рідною 50,2%, російську мову визначили як рідну 48,2% населення.

Болгари компактно проживають у Приазовському та Приморському районах,  інших місць компактного проживання національних меншин в області немає.

3. Економічна ситуація

Запорізька область є одним із найбільш технологічно розвинених регіонів України із значним науково-технічним та виробничим потенціалом. У структурі промислового виробництва регіону найбільшу питому вагу мають чорна металургія, електроенергетика, машинобудування та металообробка, кольорова металургія

У економічній структурі області питома вага промисловості складає 39,9%,  виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – 8%, будівництва – 2,8%, сільського господарства – 8,8%.

Середньооблікова кількість найманих штатних працівників у листопаді 2011 року, у порівнянні з листопадом 2010 року зменшилася на 17, 6 тис. осіб та становила 445, 2 тис. осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних на 01.01.2012 по області становила 22,4 тис. осіб, що на 2,9 тис. осіб, або на 11,5% менше, ніж на початок 2011 року. Рівень зареєстрованого безробіття склав 2,06%, проти 2,29% на 01.01.2011.

Середньомісячна заробітна плата по області за 2011 рік склала 2 607 грн, або 119,2% до 2010 року. Номінальна заробітна плата по області у листопаді 2011 року – 2 684 грн.

У регіоні діють більше ніж 160 потужних промислових підприємств. Металургійний комплекс області представлений такими відомими в усьому світі підприємствами чорної та кольорової металургії, як відкриті акціонерні товариства «Запоріжсталь» та «Дніпроспецсталь» – виробник спеціальних сталей, «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» – єдиний в Україні виробник алюмінію й основної сировини для його виробництва – глинозему, «Титано-магнієвий комбінат» – єдиний в Україні виробник губчатого титану, провідне підприємство з виробництва германію та кристалічного кремнію.

До недавнього часу потужною фінансово-промисловою групою, яка  мала великий вплив як на економіку, так і на регіональну політику, була група  «Індустріал». До її складу  входили холдинг «Запоріжсталь», який крім безпосередньо металургійного комбінату «Запоріжсталь» включає  «Запоріжкокс», Запорізький залізорудний комбінат, Запорізький вогнетривний  завод, Луганський трубний завод та ін. Група має  Індустріалбанк, медійні ресурси, зокрема телеканал ТВ-5 та газету «Индустриальное Запорожье». Креатурою ФПГ був мер обласного центру Є. Карташов, ряд заступників голови облдержадміністрації. Група «Індустріал» не мала чіткої політичної позиції та завжди співпрацювала з чинною владою. Проте у 2011 році І. Дворецький, А. Абдінов (лідери групи) та В. Сацький (голова правління «Запоріжсталь») погодилися продати кампанії «Метінвест», підконтрольній Р. Ахметову, 50% своїх активів. Таким чином, ВАТ «Запоріжсталь», на якому працюють близько 20 тис. чол., та  який є одним із найпотужніших в Європі металургійних підприємств чорної металургії з повним металургійним комплексом, поступово опиняється під контролем бізнесменів від Партії регіонів.

Великим підприємством регіону є  ВАТ «Мотор Січ» – виробник авіадвигунів для літаків та вертольотів провідних авіакомпаній: КБ Антонова, Яковлєва, Туполєва, Берієва, Камова, Міля. Власником підприемства є народний депутат (ПР), герой України  В. Богуслаєв. Він представник промислового лобі Партії регіонів, один із найвпливовіших в базовій для регіоналів Запорізькій області. За українським рейтингом журналу «Forbes» серед 100 найбагатших українців Богуслаєв займає 24 місце з 319 млн. дол.  До сфери його впливу також належить ряд медіа-ресурсів, зокрема  ТРК Алекс. Богуслаев  у 2004 році був довіреною особою кандидата у Президенти Януковича, двічі обирався до парламенту. У цьому році він також має намір пройти до ВРУ. На його підприємстві працює понад 20 тис. працівників, що суттєво підвищує його шанси виграти мажоритарні вибори по Шевченківському району м. Запоріжжя.

 ВАТ «Український графіт» – провідний український виробник графітованих електродів для електросталеплавильних, руднотермічних та інших видів сталеплавильних печей, товарних вуглецевих мас для електродів Содерберга, футеровочних матеріалів на основі вуглецю для підприємств металургійного, машинобудівного, хімічного та інших. Власник підприємства – Б. Петров, який до недавнього часу був головою Запорізької облдержадміністрації та очолював обласну організацію Партії регіонів, а зараз працює радником Президента України. Б. Петров був креатурою колишнього першого віце-прем’єр-міністра А. Клюєва, який нині є  секретарем Ради національної безпеки та оборони України (з 14 лютого 2012 року).

ЗАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» – виробник легкових автомобілів, є лідером на ринку України. Власником заводу є Таріел Васадзе, який за версією журналу «Forbes» серед 100 найбагатших українців займає 29 місце з 276 млн. дол. Васадзе є народним депутатом, обраним до ВРУ за списками Батьківщини. Проте згодом він перейшов до Партії регіонів. Якщо раніше найпотужнішим фінансовим спонсором та електоральною базою партії Ю.Тимошенко у Запорізькому регіоні був ЗАТ ЗАЗ, то нині у ЗОО ВО Батьківщина практично відсутні джерела фінансування.

ВАТ «Запоріжтрансформатор» – один із найбільших у світі виробників силових спеціальних трансформаторів, електричних реакторів для електричних станцій, підстанцій промислових підприємств та інших споживачів. Підприємство контролює російський бізнесмен Костянтин Григоришин, який народився у м. Запоріжжя та має на Україні ряд бізнес-проектів. Довгий час він виступав спонсором партії «Наша Україна», одночасно підтримуючи КПУ. Нині він також має намір фінансувати виборчу кампанію комуністів, зокрема А. Бабуріна.

ВАТ «Запорізький абразивний комбінат» – лідер у виробництві абразивного інструменту у Центральній Європі. «Ноу-хау» підприємства – це технологія продукування електрокорунду з агломератів бокситу. Очолює підприємство А. Береза. Під час помаранчевої революції він активно підтримував В. Ющенка, входив до керівництва обласного осередку «Нашої України» та був депутатом обласної ради. Після конфлікту з колишнім головою облдержадміністрації Ю. Артеменком, був виключений з партії. Нині відкрито політичних симпатій не проявляє. Але має намір балотуватися по мажоритарці у м. Запоріжжя в якості незалежного кандидата.

ПАТ «Запорізький завод феросплавів», одне з найбільших в Європі виробників феросплавів. Запорізький завод феросплавів належить групі «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Здійснювали масові скорочення робітників, одночасно просячи уряд надати пільги на електроенергію. Нині з 3 525 працівників залишилося 2 217 чол.

ВАТ  «Запорізький алюмінієвий комбінат» є єдиним виробником первинного алюмінію в Україні. 97,5 % акцій володіє російська компанія «Русал» Олега Дерипаски. У 2012 році ЗАЛК скоротив майже половину своїх робітників — 116, а через невирішеність питання щодо введення окремого спеціального економічно обґрунтованого фіксованого  тарифу 26.04.2011 об’єднаною компанією «Русал» зупинено виробництво первинного алюмінію. Нині триває процес розірвання угоди з російським інвестором через невиконання ним своїх зобов’язань.

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» – державне підприємство, є єдиним в Україні виробником губчастого титану. Близько 80% продукції підприємства, що використовується переважно в аерокосмічній галузі, суднобудуванні та хімічній промисловості, реалізується на зовнішніх ринках. Своєю постановою від 23 січня 2012 р. № 243 Кабінет Міністрів України дозволив його приватизацію. Раніше інтерес до підприємства виявляв А. Клюєв. Проте, з ослабленням його позицій, найбільш вірогіднім інвестором вважається власник Group DF Дмитро Фірташ. Фірташ входить до так званої групи «РосУкрЕнерго», яка, крім нього, представлена Сергієм Льовочкіним і Валерієм Хорошковським.

4. Політична ситуація

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах (обласна, районні, міські міст обл. підпорядкування)
(загальна к-сть рад - 320 рад усіх рівнів, загальна кількість депутатів – 6 121 чол.
Відсоток набраних голосів в багатомандатному окрузі
 
К-сть рад куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до ….. обласної ради (%)
На виборах до …. міської (обласного центру) ради (%)
1.   
Партія  регіонів
25
59 276
26
686
686(+91 від СУ)
40,15
30,9
2.   
Комуністична партія України
25
4 500
24
83
83
9,94
11,7
3.   
ВО «Батьківщина»
25
26 500
22
73
70
11,03
18,4
4.   
Народна партія 
25
6 590
14
28
28
0,61
0,24
5.   
«Фронт Змін»
25
364
8
13
13
2,88
3,4
6.   
Соціалістична партія України
25
4 045
8
27
27
2,04
0,42
7.   
УДАР
11
170
-
-
-
1,51
2,10
8.   
ВО «Свобода»
13
210
-
-
-
1,10
1,31
9.   
ПРП
25
3500
3
8
8
не брала участі
не брала
10.                   
Аграрна партія
18
350
2
2
2
0,49
не брала
11.                   
«Рідне місто»
2
100
1
3
3
1,87
4,45

Результати місцевих виборів показали, що Партія регіонів має домінуючі позиції в більшості органів місцевого самоврядування Запорізької області. У порівнянні з минулими виборами, кількість депутатів від ПР в обласній раді зросла з 60 до 74, а число «бютівців» зменшилось із 13 до 9. Аналогічну картину спостерігаємо в районних та міських радах. Тут значно зросло представництво ПР – з 667 до 803 депутатів. Всі інші партії зменшили свій депутатський корпус – наприклад «Батьківщина» у 1,5 рази, а Народна партія – майже утричі. Фактично, у районних та міських радах 67% депутатів представляють ПР, 9,7% – «Сильну Україну», 9% – КПУ та 6% –«Батьківщину». З поглинанням у квітні цього року Партією регіонів «Сильної України», більшість голосів у радах всіх рівнів має Партія регіонів.

АТО/Посада
Голова РДА
Голова райради
Бердянський
район
Чепурной Володимир Павлович –
член Партії регіонів
 Фролов Станіслав Миколайович –
член Партії регіонів
Василівський
район
ГРАЧОВ Сергій Володимирович –
член Партії регіонів
 Джуган Сергій Васильович –
член Партії регіонів
Великобілозерський
район
шентябін Володимир Іванович –
член Партії регіонів
 Лосєва Зоя Костянтинівна –
член Партії регіонів
Веселівський
район
куковинець Ірина Миколаївна –
член Партії регіонів
 Масалов Віктор Володимирович -  член Партії регіонів
Вільнянський
район
ВАКАНСІЯ
 Кіркова Алла Олексіївна –
член Партії регіонів
Гуляйпільський
район
ГУРА Олександр Іванович –
член Партії регіонів
 Попович Олександр Олександрович –
член Партії регіонів
Запорізький
район
ПОЛУНІН Олександр  Миколайович – член Партії регіонів
 Гоменюк Іван Артемович –
член Партії регіонів
К-Дніпровський
район
ПАНКЄЄВ Сергій Володимирович  – член Партії регіонів
 Крамаренко Вадим Геннадійович –
член Партії регіонів
Куйбишевський
район
зайковський Володимир Омелянович –  член Партії регіонів           
 Журавльов Павло Іванович –
член Партії регіонів
Мелітопольський
район
ГоРБАНЬ Валерій Іванович
член Партії регіонів
 Єсипенко Юрій Олегович –
член Партії регіонів
Михайлівський
район
передерій Сергій Васильович
член Партії регіонів
 Фатєєв Микола Іванович –
член Партії регіонів
Новомиколаївський
район
мануйлов Олександр Григорович
член Партії регіонів                                       
 Ткаченко Володимир Васильович –
член Партії регіонів
Оріхівський
район
ДУДНІЧЕНКО Карина Василівна
член Партії регіонів
 Коваль Сергій Олександрович –
член Партії регіонів
Пологівський
район
КОНОВАЛЕНКО Юрій Анатолійович
член Партії регіонів
 Журавльов Павло Іванович –
член Партії регіонів
Приазовський
район
СУХІНА Вадим Миколайович
член Партії регіонів
 Шершнєв Віктор Пилипович –
член Партії регіонів
Приморський
район
Онішко Олександр Вікторович
член Партії регіонів
 Старун Сергій Миколайович –
член Партії регіонів
Розівський
район
Попов Володимир Олександрович
член Партії регіонів
 Авєрін Володимир Павлович –
член Партії регіонів
Токмацький
район
Ярошенко Олександр Іванович
член Партії регіонів
 Стольніков Леонід Федорович –
член Партії регіонів
Чернігівський
район
ВАКАНСІЯ
 Одареко Сергій Миколайович –
член Партії регіонів
Якимівський
район
БЛОХА Анатолій Васильович
член Партії регіонів
 Подольний Геннадій Володимирович – член Партії регіонів
АТО/Посада
Міський голова
Секретар ради
Запоріжжя
СІН Олександр Ченсанович –
член Партії регіонів
Таран Роман Олегович –
член Партії регіонів
Бердянськ
БАКАЙ Олексій Анатолійович –
член Партії регіонів
Купцова Ірина Миколаївна –
член Партії регіонів
Мелітополь
ВАЛЬТЕР Сергій Георгійович –
член Партії регіонів
Полячонок Артур Олександрович –
член Партії регіонів
Токмак
КОТЕЛЕВСЬКИЙ Ігор Вікторович –
член Партії регіонів
Степура Сергій Андрійович –
член Партії регіонів
Енергодар
НАУМИЧЕВ Ігор Миколайович –
член Партії регіонів
Самойдюк Іван Гнатович  –
член Партії регіонів

Аналіз партійності керівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування демонструє чітку політичну орієнтацію абсолютної більшості посадових осіб. Всі вони є членами Партії регіонів. У квітні 2012 р. у Партію регіонів вступив навіть міський голова м. Запоріжжя О. Сін, якого було висунуто від партії ВО Батьківщина.

Підсилюючи свій ресурс, влада проводить певні перестановки. Тільки у 2012 році було звільнено двох голів РДА (Чернігівської та Вільнянської), які хоч і були членами ПР, проте не здатні були забезпечити відповідні соціально-економічні показники розвитку своїх районів.

ПІБ депутата
Партійність/Фракція
Зв'язок з областю
Депутатський стаж
1.      
Васильович
член Комуністичної партії України,
депутатська фракція КПУ
1-й секретар Запорізького обкому КПУ,  проживає в м. Запоріжжя
Починаючи з 1998 року постійно обирався в парламент за списками КПУ
2.      
Баранов
Валерій Олексійович,
член Народної партії, «Блок Литвина», депутатська фракція Народної партії
голова обласної організації Народної партії,
проживає в м. Бердянськ
Обраний у 2007 році за списками Блоку Литвина
3.      
член Партії регіонів депутатська фракція Партії регіонів
генеральний директор відкритого акціонерного товариства «Мотор Січ»,
проживає в селі Сонячне-2 Запорізького району
V скликання – 2006-2007 рр.
член Партії регіонів – фракція Партії регіонів.
4.      
Васадзе
Таріел
Шакрович
член Партії регіонів депутатська фракція Партії регіонів
президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація», контролює ЗАТ «Запорізький автомобілебудівний завод»
IV скликання – 2002-2006 рр. позапартійний – фракція БЮТ;
V скликання – 2006-2007 рр.
член ВО «Батьківщина» – фракція БЮТ.
У 2007 обраний за списком БЮТ, перейшов до Партії регіонів
5.      
Гацько
Валерій
Петрович
позапартійний
член депутатської групи ВРУ «Реформи заради майбутнього»
проживає  в м. Запоріжжя
У 2007 обраний за списком БЮТ, вийшов із лав партії
6.      
Крайній
Валерій
Григорович
член партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», депутатська фракція «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина»
заступник голови правління ЗАТ «Запорізький автомобілебудівний завод»,
голова обласної організації ВО «Батьківщина», 
проживає в м. Запоріжжя
У 2007 обраний за списком БЮТ
7.      
Козуб
Олександр
Андрійович
член Партії регіонів, депутатська фракція Партії регіонів
проживає в м. Запоріжжя
V скликання – 2006-2007 рр.
член Партії регіонів – фракція Партії регіонів
8.      
Соболєв
Сергій Владиславович
голова партії «Реформи і Порядок»
депутатська фракція «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина»,
проживав у м. Запоріжжя
I скликання – 1990-1994 рр.
04.03.1990 обраний  народним депутатом, входив до Народної ради, член фракції ПДВУ, фракція «Нова Україна».
II скликання – 1994-1998 рр.
від Партії демократичного
відродження України.
IV скликання – 2002-2006 рр.
член ПРП – фракція ПРП
9.      
член Партії регіонів, депутатська фракція Партії регіонів
працював на ВАТ Мотор Січ, креатура В. Богуслаєва
III скликання –1998-2002 рр. позапартійний - фракція партії «Трудова Україна»;
IV скликання – 2002-2006 рр. позапартійний – фракція ПР «Регіони України»;
V скликання – 2006-2007 рр.
член Партії регіонів – фракція Партії регіонів
10.  
Степаненко Анатолій Анатолійович
член Партії регіонів, депутатська фракція Партії регіонів
колишній секретар Бердянської міської ради,
проживає в м. Бердянськ 
Обраний у 2007 за списками ПР
11.  
Трофименко
Вадим Всеволодович
член партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», депутатська фракція «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина»
проживає в м. Запоріжжя
IV скликання – 2002-2006 рр. позапартійний – фракція ПРП
12.  
Шишкіна
Зоя
Леонідівна
член партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», депутатська фракція «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина»
уродженець області.
Народилася у Запорізькій області. Куратор області від БЮТ. Часто приїздить до Запорізької області
V скликання – 2006-2007 рр.
член ВО «Батьківщина» - фракція БЮТ.

Серед народних депутатів від Запорізького регіону,  двоє отримали свій мандат відносно недавно, завдяки входженню в органи виконавчої влади великої групи регіоналів. Це О. Козуб (ПР), обраний 30.03.2010, та А. Степаненко – 15.02.2011. Їх роль у політичному житті регіону –мінімальна. Також, до недавнього часу народним депутатом був О. Пеклушенко (ПР), який суміщав посаду нардепа з посадою голови Запорізької облдержадміністрації (з листопада 2011). Лише 13 квітня 2012 року ВРУ припинила його повноваження народного депутата.

5. Аналіз медіа-ринку

Інформаційну сферу Запорізького регіону складають друковані видання, телерадіокомпанії, організації, що надають доступ до кабельного та супутникового телебачення, оператори мережі Інтернет.

Значною довірою громадян регіону користуються газети: «МИГ» (неофіційно відстоює інтересі блоку «НУНС»), «Наше время плюс» (ПР), «Индустриальное Запорожье» («Індустріалбанк»), «Суббота плюс» (блок НУНС), «Запорізька правда» (облрада та ОДА), «Запорозька Січ» (Запорізький міськвиконком) та декілька видань, які не мають  яскраво виражених політичних симпатій, на кшталт  «Іскри», «Правди», тощо. Загальний щотижневий тираж цих видань складає близько 200 тисяч примірників.

Інші видання мають розважально-інформаційну спрямованість, рекламно-довідковий характер, або спеціалізуються на висвітленні виробничо-практичних питань та орієнтуються на певну соціальну та вікову категорію.

До найбільш впливових обласних ТРК відносяться: ЗАТ «Телерадіокомпанія «Алекс» (засновник – ВАТ «Мотор Січ»), телерадіокомпанія «ТВ-5» (засновник – ВАТ «Запоріжсталь», контролюється структурами групи «Індустріал»), Запорізька обласна ДТРК (контролюється облдержадміністрацією).

Найбільш розгалужену мережу мовлення в межах регіону (понад 70% території області) має Запорізька обласна державна телерадіокомпанія, яка щоденно має 2 години мовлення у метровому діапазоні на телеканалі УТ-1 та 8 годин мовлення в дециметровому діапазоні на каналі «Запоріжжя». Обласне радіо веде мовлення в дротовому режимі в межах всієї області в УКХ-діапазоні та на хвилях FM-радіо «Запоріжжя».

У районах області діють комунальні телекомпанії «МТМ» (м. Запоріжжя), «Мелітополь-ТВ» (м. Мелітополь) та «ТВ-Бердянск» (м. Бердянськ), які засновані та утримуються органами місцевого самоврядування.

Найбільш потужними серед недержавних телекомпаній є Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» (працює в метровому та дециметровому діапазонах) та ТРК «Алекс» (веде мовлення в дециметровому діапазоні).

Серед приватних радіокомпаній найбільш вагомий інформаційний вплив на мешканців області має ТОВ «Радіо-три» (веде мовлення в дротовому режимі в межах всієї області протягом 10 годин на добу). Воно займається створенням інформаційних, публіцистичних, культурологічних, музично-розважальних програм та передач.

Серед інтернет-видань, які займаються політичною аналітикою, найбільш популярними та об’єктивними є сайт Репортер, який входить до холдингу Репортер, та ПАНОПТИКОН. Також існує новинний сайт газети «Іскра», який часто використовується для викиду компромату.          

Із загальної кількості електронних засобів масової інформації регіону лише ЗОДТРК виробляє і транслює теле- і радіопродукцію державною мовою. Решта телерадіоорганізацій працює переважно в російськомовному режимі.

Комунальні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1.   
Газета «Запорізька правда»
 
Загальний тижневий тираж – 30 000 прим.
Виходить тричі на тиждень – вівторок, четвер, субота
 
Запорізька обласна рада та обласна державна адміністрація.
Публікує офіційну інформацію
2.   
Газета «Запорозька Січ»
Виходить по четвергам. Має щотижневик Перекур. Загальний місячний тираж –  33 468 прим.
Запорізька міська рада. Висловлює точку зору міської влади
3.   
Запорізька обласна державна телерадіокомпанія
Метровий – третій загальноукраїнський канал. Дециметровий 24 канал, 4 стоватних передавачі. Зона покриття – вся область.
Регіональний підрозділ Держтелерадіокомпанії України. Провладний ЗМІ
4.   
«Радіо Запоріжжя»
Мовлення ведеться через радіотрансляційну мережу, на частоті 103,7 Fm – у Запоріжжі і в радіусі 50-70 кілометрів від обласного центру, на частоті 103.4 у Дніпрорудному, на  103.9 – у Токмаку. Загальний щодобовий обсяг мовлення   перевищує 26 годин. З 8 до 21.00
Є структурним підрозділом Запорізької державної телерадіокомпанії. Фінансування – місцевий бюджет та реклама
5.   
«Муніципальна телевізійна мережа»
 
Кабельне телебачення
Запорізька міська рада. Висловлює точку зору міської влади. Не надає ефір опозиційним депутатам.

Приватні  ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
 
Газета «Индустриальное Запорожье»
 
Виходить по вівторкам, четвергам (ИЗ Панорама), п’ятницям та суботам.
Загальний тижневий тираж –  50 000 прим.
Трудовий колектив редакції газети. Підтримка діючої влади. Публікація політичної реклами за гроші
 
«МИГ»
Виходить по четвергам. Тижневий тираж –  40 700 прим
ТОВ «Редакція газети  «МИГ». Опозиційна до існуючої влади
 
«Суббота-плюс»
Виходить по четвергам. Місячний  тираж – 167 443 прим
Василенко Ірина Андріївна.
Опозиційно орієнтована
 
«Наше время-плюс»
Виходить по четвергам. Місячний  тираж – 68 000 прим
ПП «Трухіна Клавдія Іванівна».
Прихильна до чинної влади
 
«ПРАВДА»
Виходить по четвергам. Тижневий тираж –  9 811 прим
ТОВ «МЕДІА-ПРОЕКТ» Не висловлює чіткої політичної позиції.
 
ТОВ ЗНТРК «ТВ-5»
Запорізька та Дніпропетровська область
два канали «ТВ-5» та «ТВ-5-Спорт»
ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», ТОВ «ВТП «Запоріжсталь-ІнвестТоргпром»
Лояльна до влади
 
ЗАТ «Алекс»
Запорізька, частина Херсонської та Дніпропетровської областей
ТОВ «Мотор Січ», ТОВ «Тера», ДП «Мотор Інтеркомс», ТОВ «Континенталь Транс».
Лояльна до влади
 
ТОВ «Радіо Три»
Область.
Дротове радіо
Зайченко О.М. Зайченко С.Б. Шандрагулін С.В.
Тяжіє до об’єктивності.
 
ТОВ «Радіостанція Великий Луг»
Область
(101,8 FM),
Бринза Я.О., Кронін В.В.
Тяжіє до об’єктивності
 
Сайт ПАНОПТИКОН
 
Керівник проекту І. Бей.
Об’єктивно висвітлює всі аспекти політичного життя регіону
 
Сайт Репортер
 
ВАТ «Медиахолдинг «Репортер».
Об’єктивно висвітлює всі аспекти політичного життя регіону
 
Сайт газети «Іскра»
 
ВАТ «Іскра-Прес».
Оприлюднення будь-якої інформації за гроші замовника

6. Електоральна інформація

Активність виборців Запорізької області під час національних виборчих кампаній була посередньою. Так, на парламентських виборах 2006 р. кількість виборців, що взяли участь у голосуванні, становила 59,45%, в той час, як середній показник по Україні дорівнював 58,97%. На позачергових парламентських виборах 2007 року «явка» становила 56,89% (57,94% по Україні). Під час президентських виборів 2010 року в «першому» турі взяло участь 67,9% виборців (66,76% по Україні), а в повторному голосуванні - 68,8% (69,15% по Україні) виборців.

За підсумками I туру виборів Президента України (17.01.2010), лідер Партії регіонів В. Янукович отримав понад 50% голосів виборців Запорізької області. Друге місце у С. Тігіпко – понад 17 % виборців. За Ю. Тимошенко проголосували понад 13% виборців. За підсумками II туру виборів Президента України (07.02.2010), за лідера Партії регіонів В. Януковича проголосувало 71,5%  виборців, Ю. Тимошенко – 22,2%.

Натомість, у місцевих виборах з кожним роком бере участь все менша кількість виборців. Так, якщо у виборах до Запорізької обласної ради у 2002 році взяло участь 66% виборців, а проти всіх проголосувало 3,6%, то у 2006 році ці цифри становили відповідно – 60% та 5,6%. У 2010 році ситуація вже стала катастрофічною – участь у виборах до обласної ради взяло лише 43,1% від загальної кількості виборців, а проти всіх проголосувало 11,16%. Зараз для значної частини виборців характерна апатія та розчарування у політиках та виборах.

7. Суспільне життя

У області налічується 43 релігійних напрямків та течій. Зареєстрована 981 релігійна організація. Найбільш поширеним в області залишається православ’я, яке складає 51,1% від загальної кількості релігійних організацій, зокрема: УПЦ МП – 36,6%, УПЦ КП – 11, 6%, РПЦЗ – 1,4%, УАПЦ – 1%, та інші – 0,5%.

В області зареєстровано 1 146 осередків обласних, всеукраїнських та міжнародних громадських організацій. Найбільш активними є: обласне об’єднання «Української спілки ветеранів Афганістану» (О. Наметченко), Спілка козаків України «Військо Запорозьке» (О. Панченко), обласна організація ветеранів України (І. Солодовник), обласна рада профспілок (В. Сластьон).

При облдержадміністрації створено Громадську раду (голова О. Наметченко, керівник ЗОГО «Української спілки ветеранів Афганістану») у складі 108 керівників громадських організацій. У 2011 році проведено п’ять засідань та два загальних зібрання, розглянуто 73 питання, ухвалено та направлено на розгляд до обласної державної адміністрації 23 рішення. 

Громадські ради також створені при 20 райдержадміністраціях та 3 виконавчих комітетах міських рад міст обласного значення. До складу Громадських рад всіх рівнів увійшов 521 представник інститутів громадянського суспільства, серед яких переважають профспілки та їх об’єднання (38%), громадські організації (35%) та релігійні громади (15%), інші – 12%.

Протягом 2011 року відбулось 57 акцій протесту, у яких взяли участь понад 10 тис. осіб. З них 34 акції з питань діяльності інститутів влади (понад 7 тис. осіб). Акції були спрямовані проти проведення пенсійної та податкової реформ, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, скасування пільг афганцям та чорнобильцям тощо. Організаторами найбільш масових акцій протесту є не політичні партії, а громадські організації: підприємців, чорнобильців. До цих акцій долучалися представники як лівих так і правих політичних сил, намагаючись використати протестний потенціал у своїх цілях.

Про спостереження над процесом волевиявлення заявили такі організації: Комітет виборців України, ОПОРА та рух «ЧЕСНО», «ДЗВІН», кожна з яких має в області свої представництва.

8. Джерела отримання інформації:

http://www.cvk.gov.ua/ 

http://www.ukrstat.gov.ua/

http://www.dcz.gov.ua/zap/control/uk/statdatacatalog/list

http://www.epravda.com.ua/publications/2012/04/5/320733/view_print/

http://uk.wikipedia.org/wiki/Запорізька_область

http://static.rada.gov.ua/zakon/new/ADM/zmistzap.html

http://www.zoda.gov.ua/

http://www.rada.zp.ua/

pdf Завантажити повний текст