Другий секретар Посольства Республіки Польща в Україні, радник з питань розвитку Броніслав Жешотарскі, що побував з моніторинговим візитом у с. Микитинцях Косівського району Івано-Франківської області, вважає, що Микитинці зробили правильний старт у розвитку сільського зеленого туризму. Пан Жешотарскі рекомендує надалі продовжувати розпочате, ще більше інформувати туристів про відпочинок у Микитинцях та вести співпрацю з туристськими мережами й організаціями. Про це та інше Броніслав Жешотарскі розповів у короткому інтерв’ю.

Як Ви оцінюєте проект «Успішна громада – успішне село», що фінансувався в рамках Польської програми розвитку співробітництва Міністерства закордонних справ Республіки Польща у 2011 році?

Це дуже цікавий проект, я задоволений ним. По-перше, він розпочався зі створення бази для розвитку зеленого туризму, а не з сертифікації сільського зеленого туризму, як часто буває. Нерозумно проводити сертифікацію сільського зеленого туризму, коли немає бази для його розвитку. Даним проектом, насамперед, створено місця відпочинку для туристів. Наступний етап розвитку ідеї – це розширення туристичної інфраструктури. Радує, що сільська влада налаштована продовжувати розпочате.

Крім того, на мій погляд, цей проект був добре документований і зроблений прозоро. Додатковим елементом цього проекту була активізація місцевої громади, що також  дало базу для подальших дій організації, яка організувала проект, тобто Коломийської ОПОРИ, а також  сільської громади. Бо ідея малих грантів - це організація малих спільнот, щоб вони відчули смак успіху, смак перемоги. Потрібно лише продемонструвати, що громада здатна зробити щось своїми руками за невеликі кошти.

Які ключові рекомендації Ви дали б щодо розвитку с. Микитинців?

Перше – це продовжувати далі, але розумію, що воно буде продовжуватись. Побільше пропаганди, в доброму розумінні. Це означає, що варто якомога активніше ширити інформацію про результати проекту зацікавленим особам, а саме туристам. Треба співпрацювати з туристськими організаціями, туристськими мережами.  Щодо туристських мереж, то наскільки я знаю, вони на Івано-Франківщині є, маю на увазі туристично-інформаційний центр у самому Івано-Франківську.

Необхідно також розмістити інформацію в мережі Інтернет на відповідних веб-ресурсах іноземними мовами, зокрема польською мовою, оскільки тут відпочиває багато польських туристів, англійською мовою та, можливо, німецькою. Ще можна подавати інформацію до німецьких чи польських туристичних сайтів. Є багато форумів, приміром, зверніть увагу на польські, де спілкуються туристи. Ми також у рамках своїх можливостей і часу будемо розміщувати загальну інформацію на нашому сайті. Зрештою, ми ще будемо зустрічатися неодноразово…

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]