Минає рік від початку каденції нового складу місцевих рад. За цей проміжок часу депутати вже встигли проявити свої кращі та гірші сторони. Тож і виборці, і журналісти, і громадські експерти встигли сформувати свою думку та оцінку діяльності їх обранців. Один із головних висновків – в роботі депутатів місцевих рад бракує відкритості та прозорості. До того ж, перший рік каденції рад вже завершується, а проведених звітів перед виборцями дуже мало.

Саме тому Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу в партнерстві з Волинським представництвом ГМ ОПОРА організували круглий стіл на тему «Принципи відкритості та підзвітності у роботі депутатів місцевих рад» за участю депутатів місцевих рад, представників політичних партій, політичних експертів, громадських активістів і журналістів.

На початку заходу виконавчий директор ЦПАВК Михайло Шелеп представив учасникам зібрання пропозиції розроблені експертами Центру. У своєму виступі він зазначив, що українське законодавство лише в загальних рисах встановлює вимоги до депутатів місцевих рад та самих рад щодо їх відкритості та підзвітності. Хоча саме ці принципи роботи органів місцевого самоврядування є дуже важливими для формування ефективного діалогу між громадою і владою та є передумовою довіри виборців до їх обранців. Тому в регламентах місцевих рад слід детально прописати механізми реалізації цих принципів.

Серед основних пропозицій і новацій розроблених громадськими експертами варто відмітити наступні:

  • розширити перелік обов’язкової інформації про раду та депутатів, яка має бути загальнодоступною для всіх громадян;
  • усю відкриту інформацію про діяльність депутатів розмістити на офіційному веб-сайті ради;
  • діяльність апарату ради зорієнтувати на депутатів, а не виконавчі органи ради;
  • запровадити додаткові механізми взаємодії депутатів з виборцями: «громадська приймальня ради», представлення позицій громадських об’єднань на етапі підготовки рішень;
  • встановити чіткі вимоги до всіх депутатів щодо необхідності регулярного проведення зустрічей з виборцями;
  • прописати загальні вимоги до звітів депутатів.

Політики та громадськість, які взяли участь у публічному обговоренні загалом позитивно оцінили дані пропозиції. Наприклад, депутат Луцької міської ради Андрій Козюра, що виносив на розгляд ради проект рішення про звіти депутатів, підтримав ініціативу Центру та висловив готовність ініціювати ці питання перед колегами. Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт відзначив, що частина пропозицій вже реалізована на практиці і що саме Луцька міськрада є прикладом відкритості для інших рад. Інші депутати міськради, що взяли участь в обговоренні, зокрема Олександр Пиза, Анатолій Пархомюк, Святослав Боруцький, Леонід Лаба, Андрій Калахан теж погодились виносити на розгляд сесії ради ці зміни до регламенту і разом з тим внесли ряд своїх пропозицій. Натомість депутат Андрій Осіпов, що був автором діючого регламенту ради зазначив, що окрім вимог прозорості та відкритості в роботі депутатів, такі ж вимоги слід адресувати міському голові, виконкому та всім виконавчим органам рад, оскільки чиновники порівняно з депутатами мають більше повноважень та можливостей.

Депутати Волинської обласної ради, яких було набагато менше, Валентина Блінова та Ігор Гузь висловили жаль з приводу того, що робота їх ради є менш прозорою. Також вони засумнівались і в реальності внесення таких змін у регламент обласної ради. Радник голови Луцької районної ради Інна Бас зазначила, що в роботі районних рад є набагато більше проблем, що пов’язано як з більшою пасивністю депутатів, так і з меншим інтересом до роботи ради у виборців.

Всі присутні на заході депутати місцевих рад погодились з тим, що кожен обранець, незалежно від того як він був обраний, в мажоритарному окрузі чи за списком партії, повинен щорічно особисто звітувати про свою діяльність перед виборцями.

Представники громадських організацій Петро Гоцалюк та Петро Верзун у своїх виступах запропонували оцінювати роботу депутатів не лише зі сторони сухих цифр та статистики, а звертати увагу на конкретні справи депутата та їх допомогу простим людям. А Захар Ткачук на прикладі села Гірка Полонка розповів, що за бажанням депутатів можна зробити прозорою роботу навіть сільської ради.

Як підсумок обговорення експерти Центру запропонували усіх зацікавлених вносити свої пропозиції до розроблених документів. Адже після узагальнення всіх пропозицій ЦПАВК направить офіційні звернення до місцевих рад Волинської області з рекомендаціями щодо зміни і вдосконалення регламентів та поточної діяльності рад.

До Вашої уваги Презентація пропозицій Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу!