Знання та розуміння історії дає відповідь чому виникла велика війна між Україною та Росією. Кремль весь час намагався стерти українську ідентичність і використовував для цього спецслужби, які дбайливо занотовували кожен свій крок. Не всі документи збереглися: частину вивезли до Москви, частину знищили. Але відкриття архівів КДБ у 2014 році мало величезний ефект – дослідники без прикрас і цензури змогли побачити як працювали спецслужби СРСР і як зараз цей досвід використовують і масштабують російські структури на кшталт ФСБ.

Гостем цього випуску «Сили вибору» став Андрій Когут, директор Галузевого архіву СБУ. Він як історик багато зробив для вивчення повстанського руху в Україні та вже 8 років сприяє тому, що всі охочі могли отримати доступ та вивчати документи КДБ. Ольга Айвазовська поспілкувалася з Андрієм Когутом про те, як Росія зараз використовує напрацювання КДБ для тиску, переслідування та знищення опонентів, засилання агентів та поширення дезінформації.

Також поговорили про те, наскільки зріс з боку історичної спільноти інтерес до України та чому вони донедавна західні дослідники були жертвами російської пропаганди.

«Сила вибору» – проєкт Громадянської мережі ОПОРА, який має на меті акцентувати важливість відповідального та усвідомленого вибору для сталого розвитку України та українського суспільства.