Аналітики Громадянської мережі ОПОРА ретельно відстежують офіційну позицію росії щодо війни, яку вона розпочала на території України. Щоденні короткі аналітичні записки можна знайти на онлайн-інструменті «War Speeches», а тижневі дайджести в колонці на сайті Українська правда. А щотижневі підсумки обговорюємо в п’ятничному відеоблозі на Youtube-каналі Говорить ОПОРА.

Тиждень, що минає (29 серпня — 2 вересня — ред.), був багатим на заяви російських політиків. Кінець літа не означає, що російська елітка перестала нести маячню, а в деяких моментах, навпаки, перевершила сама себе. Ми продовжуємо чути традиційну пісню про “домінування” США, звинувачення Заходу у всіх бідах, а також дізнаємося про нові цілі так званої “операції”. 

Відвідуючи Іран, цього тижня міністр закордонних справ лавров зазначив, що прагнення США перемогти у “холодній війні” й так затвердити своє домінування у світі не має нічого спільного з дипломатією. 

Він також додав, що це чистої води “диктат”. За словами лаврова, Захід активно використовує такі методи як шантаж, авантюри та використання грубої сили, як це було в Югославії, Лівії й Іраку. Крім цього, Захід займається влаштуванням “кольорових революцій”.

Цікаво виходить: у Югославії, Іраку та Лівії відбувається використання грубої сили, а у Молдові, Грузії та Україні — захист російських інтересів. 

Також, на думку лаврова, у світі переважають тенденції на користь повернення до витоків Статуту ООН, до рівноправної та взаємовигідної співпраці. 

Дивно таке чути від країни, яка, певно, взагалі не знає, що таке Статут ООН, і читає його якось задом наперед. 

А зараз заява, від якої навіть я очманів. Приготуйтесь. 

лавров заявив, що коли західні держави переживуть свій період темряви та захочуть повернутися до рівноправного спілкування, то росія і ї союзники будуть готові прийняти їх до спільноти нормальних держав. Тобто цивілізовані країни мають бути готові до співпраці з країнами-вбивцями та терористами? А ви б співпрацювали з ґвалтівником? Навряд чи.

Також лавров вважає, що Росія та Іран є послідовними прихильниками міжнародного права, яких об’єднує неприйняття деструктивної лінії “колективного Заходу”.

Своєю чергою, член переговорної групи від рф слуцький заговорив про те, що Заходу не вдалося санкціями “поставити на коліна” росію, і тепер вони хочуть приспустити “залізну завісу” та обмежити в’їзд росіянам до ЄС. На думку слуцького, такі дії не вплинуть на хід “операції”, а росія точно не залишить без наслідків черговий напад мракобісся від Брюселя. 

Що ж, іноді неможливо поставити на коліна тих, хто і так вже лежить. 

Цього тижня чергову порцію “ето нє ми”, “оні нацисти” та “у нас нє било вибора” висловила рупор міністерства запорєбрікових справ захарова. За її словами, росія щодня переконується, що у них не було іншого вибору, ніж стати на захист багатостраждального населення ДНР і ЛНР і взятися за демілітаризацію та денацифікацію України. 

Вона також додала, що Україна давно готувалася до “великої війни” з росією, посилаючись на слова секретаря РНБО Данілова, а Зеленський начебто цинічно брехав, що зробив усе, аби не допустити кровопролиття. 

У своєму брифінгу захарова зазначила, що сьогодні союзні сили крок за кроком звільняють Донбас, а ЗСУ безжально обстрілюють мирне населення. захарова навіть провела паралель із трагедією у Беслані. 

Хочеться нагадати марії, що після цинічних обстрілів українських міст, газового та ядерного шантажу увесь світ називатиме терористами саме росіян. 

захарова також переконана, що після завершення “операції” всі жителі нинішньої України зможуть розпочати мирне життя у вільній країні, де немає ні нацистів, ні обстрілів міст, ні дискримінації… Нехай вона розкаже це жителям Маріуполя, Ірпеня, Бучі, Попасної, де після росії не залишилося цивільної інфраструктури, шкіл, дитячих садочків та інших навіть елементарних благ цивілізації. 

Як ми вже говорили раніше, говоряща голова МЗС, перебуваючи в Ірані, зазначив, що росія неодноразово говорила про цілі “СВО”. Але вони настільки часто змінювалися, що навіть російські політики їх не пам’ятають. 

Підливати олію у рубрику "крінж тижня" продовжує марія захарова, яка презентувала звіт щодо ситуації з героїзацією нацизму та поширення неонацизму. У її переліку — 43 країни, в яких мзс росії вбачає прояви нацизму. 

Найцікавіше те, що росія змогла побачити нацизм в Австралії. Чекаємо від російської федерації "доказів" — фото кенгуру-нацистів та панцерстраусів.  

Яка ж рубрика "крінж тижня" без володіна? Він заявив, що енергетична безпека Європи без росії неможлива. Певно, знову забув випити таблетки і навмисне ігнорує той факт, що одна з найбільш залежних країн від російського газу — Німеччина — вже заповнила свої газосховища на 75%, і значна частина цого реурсу — далеко не російська.

На завершення — заява півтораметрового диктатора, який зазначив, що Україна ніколи не мала своєї державності до утворення радянського союзу. Далі він додав, що після революції 1917 року Компартія передала в Україну “значну частину історичних російських територій, включаючи Донбас”. 

Повертаємося до заяв здорових людей. Володимир Зеленський заявив, що росія кидає на фронт усе, що в неї є, зокрема снаряди часів срср. 

На щорічній конференції Forum-2000 у Празі Президент України закликав до постійної підтримки зброєю, збільшення санкційного тиску на росію та підтримки створення Спеціального трибуналу для агресора. А під час традиційного вечірнього звернення додав, що дуже важкі бої залишаються на Донбасі та натякнув на низку нової “бавовни” в Криму.

Михайло Подоляк вважає, що міжнародні інститути та посередницькі місії виглядають вкрай неефективно, вкрай боягузливо, непрофесійно, вони ніколи не були готові працювати в екстремальних умовах.

1 вересня відзначилось приїздом до Запорізької АЕС місії МАГАТЕ. Але, за словами Єрмака, росіяни обстріляли Енергодар та територію ЗАЕС для зриву візиту. Це ще один доказ справжньої ваги російських “гарантій” для будь-яких посередників — прокоментував Михайло Подоляк дії російських окупантів.