Вірменія після понад двадцятирічної історії остаточно ратифікувала Римський статут (договір про Міжнародний кримінальний суд, МКС). 

Спочатку 3 жовтня 2023 року Національні збори Вірменії, як вже повідомляла ОПОРА, ухвалила закон про ратифікацію Римського статуту, а 13 жовтня 2023 року президент Вірменії Ваагн Хачатурян підписав його.

Передісторія. Вірменія, як і Україна, підписала Римський статут ще понад 20 років тому. На заваді його ратифікації обом країнам стали конституційні суди наших держав. У 2001 році в Україні та у 2004 році у Вірменії окремі положення договору були визнані неконституційними.

Водночас наприкінці 2022 року уряд Вірменії задля схвалення проекту закону про ратифікацію Римського статуту вирішив знову звернувся за роз'ясненнями до Конституційного суду. Вірменський уряд обґрунтував це необхідністю притягнути до відповідальності за воєнні злочини представників Азербайджану. 24 березня 2023 року Конституційний суд Вірменії опублікував рішення "Про вирішення питання відповідності Конституції зобов'язань, закріплених у Римському статуті Міжнародного кримінального суду", згідно з яким зобов'язання, встановлені заявою про ретроактивне визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду (тобто при якому дія юридичних норм поширюється на період до їх набуття чинності), відповідають Конституції.

Причини ратифікації. Вірмени розглядають таку ратифікацію як можливість розслідувати дії представників Азербайджану в Нагірному Карабасі з примусового переміщення вірмен за етнічною ознакою та кваліфікувати їх як злочини проти людяності. Таким чином, Вірменія розширює юрисдикційні можливості Міжнародного кримінального суду у розслідуванні міжнародних злочинів, вчинених у вірменсько-азербайджанському конфлікті. Паралельно з цим, Вірменія звернулася з позовом до Міжнародного Суду ООН (що теж до речі знаходиться в Гаазі, як і МКС) проти Азербайджану щодо порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації щодо вірменського населення Нагірного Карабаху.

Крім цього, за заявами вірменських політиків, вони таким чином намагаються попередити також агресію Азербайджану проти Вірменії. Ймовірно мова йде про бажання Азербайджану з’єднати основну частину своєї території сухопутним коридором з Нахічеваньською автономною республікою. Деякі західні медіа, припускають у своїх матеріалах, що це питання може бути вирішене силою. Разом з цим, Римський статут через так званий Кампалійський консенсус (мається на увазі домовленість щодо поправок до Римського статуту, в тому числі і в частині злочину агресії, які були розроблені на конференції з перегляду Римського статуту у м. Кампала (Уганда) з 31 травня до 11 червня 2010 року) дозволяє розслідувати злочин агресії лише щодо держав-учасниць. Натомість Азербайджан, як і Росія не ратифікували цей договір. Це до речі, наряду із нератифікацією Римського статуту Україною, є однією із причин неможливості на сьогодні МКС розслідувати злочин агресії Росії проти України, на відміну від інших міжнародних злочинів (воєнні злочини, злочини проти людяності та геноциду) розслідуються у порядку ad hoc на підставі рішень українського парламенту про визнання юрисдикції МКС.

Висновки ратифікації. Ратифікація Вірменією Римського статуту є вагомим кроком на шляху світової спільноти до справедливості та забезпечення невідворотності покарання усіх міжнародних злочинців. Водночас для того, щоб інструменти передбачені Римським статутом були ефективними, жодна з його країн-учасниць немає допускати подвійних стандартів. Тому вірменські політики мають усвідомлювати, що якщо вони хочуть, щоб в однаковій мірі цивілізованим світом переслідувалися усі причетні до міжнародних злочинів, вчинені у рамках вірмено-азербайджанського конфлікту, так само Вірменія має бути готова до виконання своєї частини зобов'язань, в тому числі, що стосується ордеру МКС на арешт президента Росії Владіміра Путіна.  

Водночас Україна теж має бути послідовною та ратифікувати Римський статут. Разом з цим, нам потрібно продовжувати роботу над адвокацією створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.