19-21 лютого в Лондоні напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення РФ українська неурядова делегація працювала над завданнями просвіти партнерів та актуалізації підтримки розслідування воєнних злочинів і правосуддя для вищих посадових осіб РФ. Громадянська мережа ОПОРА, благодійний фонд «Голоси дітей» та Міжнародний центр української перемоги організували низку слухань та заходів в британському парламенті та в Українському інституті для різних аудиторій, а також взяли участь у двосторонніх зустрічах із урядовцями та депутатами парламенту, закликаючи їх підтримати кампанію щодо конфіскації заморожених активів «Make Russia Pay».

Парламентські заходи 19 та 20 лютого були організовані спільно з ініціативою «Глобальні друзі України». Вони мали на меті поінформувати політиків про руйнівний вплив війни, зосередившись на особистому досвіді українських дітей, які на власні очі бачили дії окупаційної влади в Маріуполі та Херсоні. Сенситивні теми життя дітей поруч з війною, страждання цивільного населення через руйнівні дії російських збройних сил під час знищення енергетичної системи з метою провокування незворотної міграції – докази геноцидального характеру війни. Росія не лише руйнує міста та вбиває громадян України, а й намагається максимально швидко впливати на зміну ідентичності населення, яке залишається на окупованих територіях та в подальшому залучати їх до бойових дій проти власного народу.

У заходах взяли участь члени парламенту та урядовці Великої Британії, Гаррі Фокс із Команди з питань міжнародного правосуддя та воєнних злочинів (Україна) при Багатосторонньому директораті з прав людини Міністерства закордонних справ, у справах Співдружності та розвитку Великої Британії (Foreign Office) та представники Міністерства внутрішніх справ Великої Британії (Home Office), Генпрокурорка Англії та Уельсу Вікторієя Прентіс, тимчасовий повірений у справах України у Сполученому королівстві та Північній Ірландії Едуард Фесько, а також представники міжнародних організацій, аналітичних центрів, експерти, журналісти, представники української громади у Великій Британії.

Генпрокурорка Англії та Уельсу Вікторієя Прентіс під час слухань в комітеті парламенту заявила: «Ми займаємося збором доказів. Ми все ще вчимося самі і використовуємо свої знання, щоб допомогти навчати ваших прокурорів і суддів. Я думаю, що ваша робота у сфері документування сексуального насильства під час збройного конфлікту справді новаторська. Ми всі могли б у вас навчитися. Мені подобається те, що ви робите, і дуже важливо, щоб ми допомогли вам зробити це правильно.

Ордери Міжнародного кримінального суду вже мають певний ефект. Так, Путіна ще не засудили, але ордер МКС забороняє йому подорожувати, тому що як тільки він їде до країни-підписанта, його повинні заарештувати. Це також означає, що світ вважає його дії неприйнятними і не буде з ними миритися. Справа в Міжнародному суді ООН, де я представляла позицію Великої Британі,ї — це теж початок. Це була дуже цікава справа. Спосіб, у який росіяни аргументували свою позицію, був відверто дивним — наприклад, багато фотографій 1945 року, які не мають нічого спільного з нинішнім конфліктом.

Те, про що Україна давно просила, — це Спеціальний трибунал для злочину агресії. Боюся, що ми все ще говоримо про нього з нашими друзями і союзниками. Ми визначили будівлю та місце для нього, визначили, як цей процес може узгоджуватися з іншими аспектами притягнення до відповідальності. Однак ми повинні переконатися, що те, що відбувається в МКС, добре поєднується з тим, що відбувається в будь-якому іншому трибуналі, створеному для злочину агресії.

Коли йдеться про санкції, то нині заморожено багато коштів, але ми не можемо отримати їх у тому вигляді, у якому хочемо — для відновлення України. Це важко з юридичної точки зору. Але я бачу справжнє бажання міжнародної спільноти, зокрема G7, та людей, які хочуть просувати цю роботу. Тим часом ми розробили схему: якщо ви потрапили під санкції, ви можете добровільно віддати свої гроші на відновлення України. Ми також прийняли закони, які можуть змусити людей повідомляти нам, які гроші вони мають, і ми використовуємо ці кошти».

Однією з важливих  та потужних була зустріч із Томом Тугендхатом (Tom Tugendhat, MP), який є парламентарем та Міністром з безпеки Уряду Великобританії (Minister for Security). Зокрема, це була вже третя особиста зустріч Тугендхата та Айвазовської в такому форматі. На ній йшлося про підтримку розслідування воєнних злочинів, які вчиняють російські окупаційні війська щодо українських громадян та допомогу в забезпечення правосуддя в різних юрисдикціях, а також про політичну й дипломатичну підтримку партнерів. Як сказав Том Тугендхат: «Ми підписали 100-річну угоду і будемо підтримувати Україну та її людей». Айвазовська розповіла йому про останні досягнення Центру сприяння документуванню воєнних злочинів ОПОРИ у Варшаві, який Тугендхат відвідав на початку 2023 року. Вони домовились про новий етап взаємодії. Учасники української делегації також закликали Міністра підтримати ініціативу «Make Russia Pay», метою якої є конфіскація заморожених активів росіян та передачу їх на користь України. Адже кожна копійка російських коштів в Європі повинна працювати на безпеку Європи, невід'ємною частиною якої є Україна.

Під час слухань в парламенті 19 лютого Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська відзначила: «РФ чинить систематично воєнні злочини та злочини проти людяності на території України. Її мета є не лише зламати єдину систему безпеки західного світу чи міжнародне право, а також створити нестерпні умови життя для цивільного населення та вигнання українського народу з власних домівок. Міграційні хвилі, які розпочались з повномасштабним вторгненням, були підсилені обстрілами критичної енергетичної інфраструктури. За чотири місяці обстрілів та блекаутів ми незворотньо втратили 1,8 мільйони громадян. Як президент Путін свідчив разом з Ольгою Львовою-Бєловою про викрадення та незаконне усиновлення українських дітей, так і речник Сергій Пєсков засвідчив, що ці обстріли мали мету системного страждання для українського народу. Натомість, щоденні обстріли Києва у травні минулого року не призвели до міграційних хвиль, бо енергетична система працювала стабільно, а місто було забезпечено засобами протиповітряної оборони. Ми переконані, що Уряд Великої Британії, політики та громадяни розуміють, що без правосуддя і покарання винних за ці злочини війна не закінчиться на полі бою, тому інвестиції у правосуддя є внеском у сталий мир. Також гроші російських олігархів повинні працювати в інтересах України: від 3,2 мільярдів Романа Абрамовича до понад 300 мільярдів заморожених активів Центробанку РФ».