Фахівчиня з моніторингу соцмереж Громадянської мережі ОПОРА, Анастасія Романюк, для медіа Східний Варіант розповідає про те, що відбувається зараз в інформаційному просторі на тимчасово окупованих територіях. За її словами, Телеграм в основному використовують як майданчик для переходу до ВКонтакте, з метою повного контролю й отримання даних від користувачів.

“Росіяни дуже сильно пов’язують між собою Вконтактє і Телеграм. Ми можемо часто простежити, що всі сторінки й контент дублюються в обох соцмережах. Для того, щоб якось продовжити взаємодію чи щось написати в Телеграмі, окупанти закликають зареєструватися у ВКонтакте. Вони його повністю контролюють і там вигідніше працювати. Якщо ВКонтакте стане основним месенджером — то для них це просто золото, бо вони матимуть повний доступ до листування користувачів і будь-яких даних”, — каже Анастасія.

Фахівчиня відзначає, що за результатами досліджень, увесь російський інформаційний контент визнається досить низькою якістю, і навіть візуальні матеріали, які вони використовують, часто виглядають, наче створені у програмі Paint.

За словами Романюк, місцевим колаборантам часто не вистачає кадрів, і вони намагаються формувати місцеві медіа, які підтримуватимуть їхню інформаційну систему. Проте виходить не дуже успішно, оскільки ресурсів на це недостатньо. Це видно і з якості контенту, і з того, що вони намагаються охопити всі території подібним меседжем.

Згідно зі звітом Громадянської мережі ОПОРА, росіяни захоплюють офіси й технічне обладнання українських інтернет-провайдерів, операторів мобільного зв'язку, в той час, як інтернет-трафік переадресовується до російських провайдерів через Крим для здійснення цензури.

Згідно з аналізом Громадянської мережі ОПОРА, коли окуповані території функціонували як псевдореспубліки, акцент пропагандистських ЗМІ робився на формуванні локальної ідентичності, спрямованої на утримання зв'язків із Москвою.

окупація схід

Фото російських ЗМІ

“Вони себе висвітлювали у 2014 як автономну республіку, народ Донбасу, який не танцює під кураторством Москви. Було більше якихось креативів на місцях, вони були більше мультикультурні й агентні”, — розповідають аналітикині ОПОРИ Анастасія Романюк та Ольга Снопок.

Читайте публікацію повністю на Східний Варіант: Під прицілом ворожої пропаганди: як російські загарбники створюють інформаційний вакуум в окупації