Точної кількості українців, які виїхали за кордон за рік повномасштабного вторгнення росії, не має жодна українська чи міжнародна інституція, адже єдиного підходу до підрахунку українських біженців не існує. Втім, тенденція вказує, що їх стає більше. Про це свідчать результати дослідження ОПОРИ на основі даних Державної прикордонної служби України та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

На сайті міжнародної організації УВКБ ООН з 24 лютого минулого року до 24 січня 2023 року зафіксовано 17 923 566 випадків перетину кордону на виїзд з України та 9 770 241 повернень. Щоправда, ці дані містять інформацію про 2 852 395 випадків перетинів кордону з України в росію та білоруссю, підтвердити які неможливо.

УВКБ ООН, найімовірніше, отримує дані про кількість українців там безпосередньо від росії та білорусі, адже кількість українців у статусі переміщених осіб дорівнює кількості українців, які перетнули кордон з державою-агресором. Тому ці дані ще більше викликають сумніви.

Зважаючи на це, можемо стверджувати, що за цей період зафіксовано 15,05 млн перетинів кордону з України та 9,77 млн повернень. Таким чином, відтік становить більше 5 млн людей, і ця кількість постійно зростає. Так, якщо станом на 16 серпня 2022 року різниця в перетинах кордону становила 4,16 млн, то станом на 24 січня 2023 року вона зросла більш ніж на мільйон людей — до 5,2 млн. 

Як повідомили ОПОРІ в Держприкордонслужбі, з 24 лютого до 30 листопада минулого року українсько-російський та українсько-білоруський кордони офіційно перетнули лише 510 громадян України. Наразі невідомо, скільки українських  громадян реально перебуває на території країн-агресорів, і, тим паче, скільки з них виїхали туди добровільно, а скількох окупаційні війська депортували примусово.

Щодо виїзду до інших країн, то за даними ДПСУ, з 24 лютого до 30 листопада 2022 року через пункти пропуску з України виїхало 9,392 млн повнолітніх громадян України. Заїхало за цей час 8,726 млн, що на 0,666 млн перетинів менше. Однак просте віднімання не враховує цілої низки факторів, що впливають на підрахунок. Зокрема, йдеться про кратні перетини кордону однією і тією ж особою, в тому числі тими, хто виїхав на постійне чи тимчасове проживання за межі України ще до 24 лютого 2022 року.

Крім того, в перші три тижні повномасштабного вторгнення через масове переміщення українців до сусідніх країн у прикордонників були проблеми з фіксацією цього переміщення. Тоді ДПС технічно не справлялася з внесенням даних до системи прикордонного контролю «Гарт».

Цю публікацію підготовлено у рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є винятковою відповідальністю Громадянської мережі ОПОРА і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.