Російський окупант поки що не демонструє універсального підходу до управління тимчасово захопленими територіями Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької, Харківської та Миколаївської областей. Десь бойовики «Л/ДНР» «призначають» невідомих людец на неіснуючі посади, десь говорять про псевдореферендум, десь організовують «піар-акції» щодо приєднання до окупованого Криму. Формат «народних республік» уже не спрацює, однак варто готуватись і до негативного сценарію.

Про це під час ефіру ОПОРА Live 27 квітня говорили голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та старший аналітик організації Олександр Клюжев.

Як зазначив Олександр Клюжев, зараз на новозахоплених територіях Донецької і Луганської областей представники терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» представляють нібито своїх делегатів на певні неіснуючі посади в нових «громадах», і окупант наділяє їх певними повноваженнями щодо управління територією. У Харківській області російські пропагандисти озвучили тезу про призначення певних людей, яких вони називають «головами військово-цивільних адміністрацій».

«Є подія останніх днів щодо припинення діяльності законної Херсонської міської ради, там теж представили певних людей, які від імені окупанта будуть управляти територіями, як вони сподіваються. І крім цього процесу є також тренд щодо можливої організації так званих «референдумів» щодо «визначення політичного майбутнього», як це називають пропагандисти. Тобто зараз на цих територіях ми поки не бачимо єдиного сценарію. Крім тих, що я назвав, є певні так звані «рішення» так званих «зборів громадян» в окремих малих населених пунктах щодо приєднання до терористичних організацій "ЛДНР", є окремі випадки незаконних піар-акцій щодо приєднання маленьких громад до Криму. Також держава-окупант вустами «чиновників» Криму заявляє, що вони будуть утворювати єдиний господарський комплекс з Херсонською, Запорізькою областями», — сказав він.

Попри нелогічність дій володимира путіна, процеси, які відбуваються на півдні України, зокрема на Херсонщині, є формою транзиту територій, які перебувають під юрисдикцією України, для передання під юрисдикцію росії. Країні-окупанту потрібен коридор від Криму на схід, зазначила Ольга Айвазовська.

«Формат якихсь "народних республік" уже не спрацює 100%. Дуже часто журналісти запитують: для чого вони це роблять? Жодна імітація тут уже неможлива. Коли таке повномасштабне вторгнення і кількість агресивних дій російської федерації ми спостерігаємо протягом останніх двох місяців, чи можна переконувати когось, що є політична воля, хоча б її елементи і навіть її імітація, для возз’єднання цієї території з російською федерацією або на якусь самодостатню форму існування на певний транзитний період. Як на мене, все, на жаль, дуже цинічно, тому що ми розуміємо, що жодних голосувань там не буде. Окремі збори села чи імітація призначення якихось "голів" не має жодного значення для нас як для громадян України, для держави Україна і для цивілізованого світу. Ми ж усвідомлюємо, що таких форм народовладдя не існує, які запропоновані під назвою "референдум". Це девальвує саме поняття референдуму, який є нормальним інструментом, але він має мати форму, мати зміст, мати процедури, які дотримуються всі сторони: як учасники конкурентного процесу (хто "за", хто "проти"), так і безпосередньо організатори. Тому я змушена говорити, що росія офіційно на рівні перших осіб неодноразово заявила не лише про певні політичні ініціативи з її боку щодо "демілітаризації", "денацифікації", але які вона здійснює у формі так званої "спецоперації" і, очевидно, намагається загарбати ці території з метою їх приєднання. Тому що володимир путін і речники кремля неодноразово заявляли, що фактично вони претендують на історичний момент, коли радянський союз в певній формі відтвориться, але з новими територіями, бо імперія не може існувати без територій», — зазначила вона.

«Перехід територій в юрисдикцію російської федерації і відновлення чи то недоімперії чи то пострадянського союзу потребує певних кроків легітимізації. І референдум — це інструмент легітимізації, але якщо він справжній, а тут про це точно не йдеться. Тому, як на мене, кінцева ціль будь-яких псевдоголосувань лише в тому, щоб стверджувати вже в історичному вимірі, що народ України, окремі території, окремі громади хотіли перейти в юрисдикцію російської федерації. Ми ж навіть станом на зараз не знаємо, яке питання має виноситись на псевдореферендум», — додала Ольга Айвазовська.

Олександр Клюжев зазначив, що росія має на меті створення певної квазіюридичної реальності, яка важлива для самої росії, щоб потім сказати, що ситуацію вже переграти неможливо:

«І тут я проводжу паралелі з визнанням терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР" в межах адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей, що було фактично зроблено спеціально, з порушенням усіх норм міжнародного права, але потім, щоб під час подальшої агресії росія могла говорити, що відіграти це неможливо навіть на рівень, який був до 24 лютого. І мені здається, що тут ключова задача України і міжнародних партнерів — не просто говорити про те, що ніякого стосунку до міжнародного права чи українського законодавства ці міжнародні процеси не мають, але і де-факто не сприймати спробу силою нав’язати нову квазіюридичну реальність».  

Такий сценарій означатиме припинення переговорів між Україною та росією, а також посилення санкцій.

Крім того, що досі не відоме питання, яке можуть винесьи на так званий «референдум», невідома і дата його проведення, адже, за інформацією від української розвідки, він мав відбутися 27 квітня, а уповноважена Верховної Ради з прав людини повідомляла про період з 1 по 10 травня.

Разом з тим, Центральна виборча комісія створила певні запобіжники, зокрема припинила повноваження членів виборчих комісій на окупованих територіях та закрила доступ до Державного реєстру виборців.

Представники ОПОРИ також зазначили, що громадянам України, які наразі перебувають на окупованих територіях, необхідно максимально уникати участі у заходах, акціях та так званих «референдумах» окупанта, враховуючи безпекові умови. А організатори проведення фейкових «референдумів» мають усвідомлювати, що за цю діяльність вони можуть бути позбавлені волі від 5 до 10 років.

Відеозапис трансляції доступний для перегляду на Facebook-сторінці та на YouTube-каналі ОПОРИ.