Сталий мир в Україні неможливий без правосуддя та справедливості, а перемога неможлива, поки Росія не буде денуклеаризована та деколонізована.

Про це йшлось під час засідання Клубу Української школи політичних студій 21 березня.

За словами голови правління Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, рік тому, коли був представлений Маніфест сталого миру, у цивілізованому світі мало хто був готовий говорити про репарації, про замороження російських активів, заснування трибуналу щодо злочину агресії. Тим не менш, тези про деколонізацію Росії, про її денуклеризацію зараз звучать набагато частіше. 

Вона зазначила, що саме тому відбуваються обговорення в різних середовищах на локальному та національному рівнях щодо бачення сталого миру громадянським суспільством, політиками, журналістами, бізнесом. Адже Маніфест сталого миру можна розглядати в контексті внесення ідей та їх конкретизації.

Антон Кориневич, посол з особливих доручень МЗС України, наголосив, що головною запорукою стабільності в Україні є Збройні Сили України. А для досягнення справедливого миру необхідно, щоб відбулось правосуддя. Для цього необхідно забезпечити використання всіх наявних міжнародних юридичних механізмів, а також закрити прогалини у законодавстві щодо репараційного компенсаційного механізму жертвам збройної агресії та механізму відповідальності за злочин агресії. 

Михайло Гончар, президент Центру "Стратегія ХХІ", зазначив, що сталий мир, правосуддя та кінець злочинної агресії Росії настануть лише тоді, коли агресор буде примушений до миру та роззброєний. 

Роман Романов, директор програми "Права людини і правосуддя" Міжнародного фонду "Відродження", висловив думку, що під час анексії Криму у 2014 році країна не доопрацювала як на міжнародному рівні, так і всередині країни, через що агресія росії проти України не була очевидна найближчим союзникам у Європі. Україна більше шукала миру та рішень, як зберегти існування держави, заручитись міжнародною підтримкою, а також пошук компромісів щодо відповідальності за злочини. Наразі важливо зафіксувати усі наслідки і зрозуміти, якщо вчинені міжнародні злочини, то мають бути відповідні рішення. 

Філософ та письменник Вахтанг Кебуладзе зазначив, що війна в Україні - це не війна цивілізацій і ідеологій, це війна антропологій. Це війна уявлень про те, що таке  людина. І що наше уявлення про свободу особистості протиставляється іншому уявленню, в якому нема окремих особистостей і їхніх прав. 

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук заявила, що острах західних суспільств щодо рішучих дій проти Росії пов’язаний з тим, що у них досі нема стратегії щодо країни-агресора.

Викладач Києво-Могилянської та Львської бізнес шкіл Валерій Пекар наголосив на тому, що які б військові успіхи не мала Україна, поки Росія є імперією, країна все одно лишатиметься в небезпеці. Українська перемога та шлях до сталого миру - це деімперіалізація та колонізація Російської федерації.

Повний текст Маніфесту сталого миру https://sustainablepeacemanifesto.org

Захід проводить Громадянська мережа ОПОРА в рамках проєкту «Маніфест сталого миру – стратегічний підхід» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».