ОПОРА дослідила функціонування Тернопільської обласної та міської рад від початку повномасштабного вторгнення Росії до серпня 2023 року. Відповідно до інформації, наданої у відповідях обох рад на наші запити, структура фракційного представництва у радах не змінилася, також сталим залишився кількісний склад міської ради. І лише 22 серпня 2023 року депутат обласної ради Ігор Гайдук (фракція “Довіра”) написав заяву про складання своїх повноважень. Його підозрюють у хабарництві, триває слідство.

Найбільшого резонансу набуло затримання голови обласної ради Михайла Головка через підозру в отриманні неправомірної вигоди. На засіданні обласної ради 22 серпня депутатка Вікторія Кривоніс (“Європейська Солідарність”) виступила з вимогою звільнити його. 

У березні 2023 року НАЗК склало адміністративний протокол з приводу конфлікту інтересів щодо голови Тернопільської міської ради Сергія Надала (ВО “Свобода”). У травні ж депутатку міської ради Мар'яну Юрик затримали за водіння в нетверезому стані. Судові рішення в цих справах також досліджувала ОПОРА.

Тернопільська обласна рада

За підсумками місцевих виборів 2020 року до складу Тернопільської обласної ради увійшли 64 депутати від 6 політичних партій: 17 — “Європейська Солідарність”, 13 — ВО “Свобода”, 12 — “За майбутнє”, 8 — “Слуга народу”, 8 — ВО “Батьківщина”, 6 — “Довіра”. За весь час у раді відбулася одна заміна: Оксана Мормуль у грудні 2022 року замінила депутата Тернопільської обласної ради Івана Мурина (ВО “Свобода”), повноваження якого припинили достроково у зв’язку зі смертю. Він загинув у ДТП 27 серпня 2022 року.

Відповідно до представлених партій у раді створено 6 фракцій. У коаліції об’єдналися “Свобода”, “Слуга Народу”, “За майбутнє” та “Довіра”, а в опозиції — “Батьківщина” і “Європейська Солідарність”. Станом на 1 серпня 2023 року в Тернопільській обласній раді не зареєстровано заяв депутатів про зміну чи вихід із депутатських фракцій.

21 вересня 2021 року у Тернопільській обласній раді зареєстрували депутатську групу з гендерних питань “Рівні можливості”. До її складу увійшли депутатки Любов Бочан, Ольга Заставна, Вікторія Кривоніс, Наталія Марків, Ольга Поляк, Алла Стечишин, Ірина Шумада, які не виходили зі складу своїх фракцій. 

На першому пленарному засіданні 25 листопада 2020 року головою Тернопільської обласної ради обрали Михайла Головка (ВО “Свобода”), його першим заступником — Володимира Болєщука (“За майбутнє”), а заступником — Ігоря Сопеля (“Слуга народу”).  Головою обласної державної (тепер військової) адміністрації був призначений Володимир Труш (“Слуга народу”).

ОПОРА надіслала до Тернопільської обласної ради запит з проханням уточнити перелік депутатів, які з 24 лютого 2022 року до 1 серпня 2023 року обіймали посади голови обласної ради (в тому числі в.о. голови), його першого заступника і заступника. У відповіді від 25 серпня 2023 року зазначено: “Після 25 листопада 2020 року змін у керівництві Тернопільської обласної ради (голова, перший заступник голови, заступник голови) не було”.  

Нагадаємо, що 26 червня 2023 року НАБУ і САП затримали голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка, а також двох заступників голови Тернопільської ОВА Ігоря Дем'янчука й Ігоря Гайдука (депутата обласної ради) на одержанні неправомірної вигоди. Дії підозрюваних кваліфікували за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України. За даними слідства, затримані вимагали близько 2,4 млн грн у підприємця, який виконував роботи з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів. 

28 червня Вищий антикорупційний суд ухвалив застосувати до Михайла Головка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів (до 26 серпня 2023 року) з можливістю внесення застави у сумі 300 розмірів прожиткового мінімуму, тобто 805 200 грн.

Також на 28 червня було заплановане 3-тє пленарне засідання 5-ї сесії обласної ради. Однак, відповідно до розпорядження голови обласної ради № 144 від 27 червня  2023  року, дату засідання змінили. Цей документ підписав заступник голови Ігор Сопель. Також у ньому було посилання на розпорядження заступника голови Тернопільської обласної ради від 26 червня 2023 року №104-к/тр “Про тимчасове здійснення Сопелем І. М. повноважень голови Тернопільської обласної ради”.

12 липня відбулося чергове судове засідання у справі Головка. Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду постановила залишити ухвалу Вищого антикорупційного суду від 28 червня 2023 року без змін, а апеляційні скарги прокурора (про збільшення застави до 13 млн грн) і захисника (про необгрунтованість підозри) — без задоволення.

12 липня Михайло Головко пішов у відпустку, де за словами першого заступника, мав перебувати до 24 серпня. У цей період обов'язки голови виконував перший заступник Михайло Болєщук. 18 серпня він видав розпорядження №177 про проведення 22 серпня 3-го пленарного засідання 5-ї сесії Тернопільської обласної ради. У документі згадано розпорядження голови Тернопільської обласної ради від 11 липня 2023 року № 246-к/тм “Про частини відпусток Головка М. Й.”.

21 серпня сайт “Суспільне новини” опублікував повідомлення про те, що голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко повернувся на робоче місце після лікарняного та відпустки. Цю інформацію “Суспільному” повідомив перший заступник Володимир Болєщук. 

22 серпня 2023 року Михайло Головко з'явився на 3-му пленарному засіданні 5-ї сесії, та, повідомивши про відсутність кворуму, закрив засідання і покинув зал. Однак перший заступник голови Володимир Болєщук продовжив зібрання депутатів. Тоді Вікторія Кривоніс (“Європейська Солідарність”) виступила з вимогою звільнити голову обласної ради. Вона сказала: “Ми вимагаємо звільнити із займаних посад усіх фігурантів справи, аби не завдати ще більше репутаційних втрат для нашої області та пропагувати демократичні цінності, за які власне віддають своє життя на фронті наші захисники… У такий складний час, час воєнних дій, Тернопільщина не може залишатися під керівництвом тих, хто дискридитує інституції державного правління та місцевого самоврядування”. Також депутатка зауважила, що у залі немає однопартійців Михайла Головка.

Станом на 29 серпня 2023 року на сайті Тернопільської обласної ради останнє опубліковане розпорядження голови Тернопільської обласної ради №180 від 23 серпня підписане першим заступником голови Володимиром Болєщуком. Слідство у справі Михайла Головка триває, а судові документи опубліковані на сайті Опендатабот.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії до Тернопільської обласної ради надійшла одна заява про складання повноважень від депутата Ігоря Гайдука, який входив до фракції “Довіра”. Ця заява зареєстрована 22 серпня 2023 року. 

Як уже згадано вище, 26 червня 2023 року НАБУ і САП затримали Ігоря Гайдука на одержанні неправомірної вигоди і повідомили йому про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України. 28 червня 2023 року Вищий антикорупційний суд постановив обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів із можливістю внесення застави у сумі 805 200 гривень. Інші судові документи у справі Ігоря Гайдука опубліковані на сайті Опендатабот. 

До слова, на брифінгу 27 червня Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш повідомив журналістам, що двоє заступників, які фігурують у розслідуванні НАБУ (Ігор Дем'янчук та Ігор Гайдук)  з березня не працюють в ОВА, оскільки служать у лавах ЗСУ.

4 липня на сайті “Суспільне новини” була опублікована стаття “Один звільнений в запас, інший – на лікарняному: де і як несли службу заступники начальника Тернопільської ОВА”. У ній ішлося, що “у відповіді на інформаційний запит Суспільного, командування військової частини А7033 повідомило, що старший лейтенант Ігор Володимирович Гайдук призваний до лав ЗСУ по мобілізації 22 березня 2023 року Чортківським РТЦК та СП та проходив службу у військовій частині А7167 із 25 березня 2023 року на посаді офіцера групи персоналу”. 

Крім того, ОПОРА у своєму запиті попросила надати поіменний перелік депутатів, відсутніх на засіданнях з 24 лютого 2022 до 1 серпня 2023 року, та причини їхньої відсутності. У відповіді обласна рада надала інформацію про відсутність депутатів, але не вказала причин. 

ОПОРА проаналізувала, хто найчастіше пропускав сесії та ймовірні причини відсутності депутатів. Усі 4 засідання пропустили Степан Барна, Олег Валов і Валерій Чоботарь (“Європейська Солідарність”), Володимир Гач (“За майбутнє”), Василь Деревляний (ВО “Батьківщина”), які, за інформацією, поданою у звіті голови обласної ради Михайла Головка за 2022 рік, служать у лавах Збройних сил України. Також 4 засідання пропустив Юрій Ништа (“Європейська Солідарність”), причини його відсутності ОПОРІ не відомі. 

На 3 засіданнях були відсутні Богдан Бутковський, Тарас Дячун, Любомир Крупа, Олег Любінський (ВО “Свобода”), які служать у ЗСУ, а також Петро Гадз (“Довіра”) і Микола Риндюк (“Європейська Солідарність”) — із невідомих причин. 2 засідання пропустили Денис Милий (“Слуга народу”), Василь Ференц (ВО “Батьківщина”), Юрій Юрик (“Європейська Солідарність”). По 1 пропуску мають Віталій Батіг, Василь Градовий, Іван Карачка, Ігор Леськів, Уляна Осійчук, Володимир Семерез, Юрій Яремчук, а також Марія Чашка і Тарас Юрик, які, згідно зі звітом голови обласної ради, воюють. 

Ігор Гайдук, який, відповідно до повідомлення командування військової частини А7033 “Суспільному”, 22 березня був мобілізований, цього дня був присутній на пленарному засіданні сесії обласної ради.

Тернопільська міська рада 

За підсумками місцевих виборів 2020 року до складу Тернопільської міської ради увійшли 42 депутати від 6 партій: 18 — ВО “Свобода”, 9 — “Європейська Солідарність”, 5 — “Порядок. Відповідальність. Справедливість”, 3 — “За майбутнє”, 3 — “Слуга народу”, 4 — “Сила Людей”. Члени останьої з названих партій формують опозицію.

За весь час роботи міської ради у її складі відбулася лише одна зміна. 24 червня 2022 року у зв'язку зі смертю депутата Олександра Смика Тернопільська міська ТВК прийняла постанову №109, у якій визнала обраним депутатом Олександра Вільчинського, наступного за черговістю у виборчому списку кандидата від організації партії “Порядок. Відповідальність. Справедливість” .

У міській раді створено 3 фракції: ВО “Свобода”, “Порядок. Відповідальність. Справедливість”, “Європейська  Солідарність”. Ще 10 депутатів позафракційні. У раді функціонує міжфракційне об'єднання з гендерних питань “Рівні можливості”. 

4 квітня 2023 року на розгляд Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області надійшли матеріали від НАЗК про притягнення міського голови Тернопільської громади до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачені чч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП. 

Також інформація про те, що НАЗК склало адміністративний протокол щодо Сергія Надала (ВО “Свобода”) з приводу конфлікту інтересів була опублікована на сайті Агентства. У повідомленні йшлося: “Мер Тернополя з 2021 та протягом 2022 року преміював себе в максимальному розмірі та надавав собі допомогу на оздоровлення, матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань також у максимальних гранично допустимих обсягах. Розмір премій міг досягати 250 % від посадового окладу. Це містить ознаки порушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.” 18 квітня суддя Тернопільського міськрайонного суду розглянула справу і постановила закрити провадження у зв`язку із відсутністю складу адміністративних правопорушень.

Поза тим, на засіданні суддя озвучила додані до справи розпорядження тернопільського міського голови “Про преміювання”: "Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Крисоватий розмір премії у відсотках 400, секретар ради Гірчак — 400%, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Остапчук — 400%, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Стемковський — 400%, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дідич — 400% та заступник міського голови – керуючий справами Хімейчук — 400% і міський голова Надал — 250%. За лютий 2022 року Надал Сергій Віталійович преміювання — 200%".

Ще одна справа стосувалася депутатки Тернопільської міської ради Мар’яни Юрик “Європейська  Солідарність”.  Відповідно до постанови Тернопільського міськрайонного суду від 8 червня 2023 року, вона 7 травня керувала транспортним засобом, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння. Під час перевірки на місці зупинки пристрій Alcotest показав 1,88 проміле алкоголю. 

Суддя, розглянувши справу, постановив визнати Мар’яну Юрик винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, і накласти на неї штраф у розмірі 17 000 грн із позбавленням права керування транспортними засобами на один рік.

29 серпня 2023 року суддя Тернопільського апеляційного суду, розглянувши матеріали за апеляційною скаргою Мар’яни Юрик, постановив залишити скаргу без задоволення, а постанову Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 8 червня 2023 року — без змін. 

Щоб проаналізувати партійну дисципліну депутатів міської ради, ОПОРА надіслала запит до Тернопільської міської ради з проханням уточнити перелік депутатів, які з 24 лютого 2022 року до 1 серпня 2023 року пропускали її засідання, та вказати причини їхньої відсутності. 

У відповіді Тернопільської міської ради зазначено, що від початку повномасштабного вторгнення не брали участі в одному або кількох пленарних засіданнях ради такі депутати: Баб’юк Марія, Вільчинський Олександр, Вовк Любов, Волянська Ружена, Гевко Віктор, Гевко Галина, Гірчак Ігор, Головко Мар’яна, Горохівський Антон, Грицишин Андрій, Дерецький Микола, Ергешов Рустам, Зінь Іван, Климчук Олег, Ковалик Іван, Козбур Мар’ян, Місько Володимир, Навроцький Роман, Паньків Наталія, Пачковська Марія, Похиляк Ольга, Прокопів Ліна, Редьква Назарій, Різник Олег, Россомаха Олександр, Сиротюк Михайло, Смакоуз Юрій, Сороколіт Іван, Торожнюк Роман, Турський Ігор, Фаріончук Денис, Фартушняк Юрій, Феціца Христина, Хоркавий Віталій, Цибульський Андрій, Чванкіна Олеся, Шатарський Артур, Шахін Ольга, Шморгай Олег, Юрик Мар'яна.

З 24 лютого 2022 до 22 серпня 2023 року відбулося 18 пленарних засідань. ОПОРА проаналізувала дані, опубліковані на сайті ради у розділі “Про присутність депутатів Тернопільської міської ради VIII скликання на пленарних засіданнях сесій міської ради”. Найчастіше на засіданнях були відсутні депутати Іван Ковалик (“Сила людей”) — 9 разів і Христина Феціца (“Європейська солідарність”) — 8 разів. 4 серпня 2023 року на засідання 29-ї позачергової сесії міської ради прийшли тільки 3 депутати: Ігор Вонс, Віктор Овчарук і Сергій Надал.

Більше про діяльність Тернопільської обласної і міської рад в умовах війни читайте в звіті ОПОРИ “Політична карта Тернопільської області”.