Україна та світ вже не будуть такими, якими були до 24 лютого 2022 року. Маніфест сталого миру, створений українськими інтелектуалами, містить прописані умови, які гарантуватимуть сталий мир з обов’язковою умовою – не повернутися до передвоєнного стану, врахувати його вади, які призвели до війни й створити новий безпечніший лад, в якому війна стане просто неможливою.

Візію повоєнного світу презентували у столиці Буковини 5 жовтня в Культурно-мистецькому центрі ім. Миколайчука. Захід організований Громадянською мережею ОПОРА за сприяння Фонду Відродження. 

Детально про стратегію розвитку країни розповіли Богдан Панкевич, політик, громадський діяч, публіцист, дипломат; Андрій Андрушків, військовослужбовець ЗСУ; Костянтин Батозський, політолог, директор “Агентства Розвитку Приазов’я”; Микола Виговський, громадський діяч та Олексій Ковжун, медіа експерт, політичний консультант.

"Ідея написання Маніфесту прийшла з двох напрямків. Перша – це запит військових із фронту, які хочуть унеможливити війну в майбутньому, які хочуть зробити все, що можна, для того, щоб їх діти ніколи у своєму житті не воювали з Росією. З іншого боку – є величезний запит з боку наших міжнародних партнерів, в яких досі немає візії саме того, що треба робити з Росією. Ось ця формула проста, що не дамо Україні програти, і не дамо Росії виграти, це формула для маніпуляцій та для постійного зволікання з допомогою. Ні у кого у світі, і, на превеликий жаль, у наших партнерів немає відповіді на питання, а що ж треба робити з Росією. Тому ми зробили перший крок для початку цієї дискусії",— розповів співавтор Маніфесту сталого миру Костянтин Батозський.

До обговорення ролі Чернівців і Буковини у відновленні країни та налагодження життя після війни запросили представників місцевої влади, викладацької спільноти, громадських активістів, журналістів, підприємців та студентів.

Присутній на заході заступник голови обласної ради Михайло Павлюк зазначив: «Про відновлення України після війни та формування нового світового порядку потрібно думати й працювати уже. Адже після перемоги ми повинні мати чіткий план дій відбудови країни, сучасної та розвинутої. Важливим на цьому шляху вбачаю завершення процесу децентралізації та реформи місцевого самоврядування. А також негайне очищення від релігійних організацій, які мають доведений канонічний зв’язок із державою-агресором».

Текст маніфесту: https://sustainablepeacemanifesto.org/ua