Масовані обстріли енергетичної інфраструктури спонукали українців мігрувати за кордон. Так, кількість виїздів за територію України в листопаді 2022 року зросла на 17% порівняно з жовтнем, а в грудні — взагалі на 39%. Про це свідчать результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА, Міжнародного центру української перемоги та телекомунікаційної компанії “Vodafone Україна”, яка надала дані для розрахунків.

За даними дослідження, після обстрілів 15 і 23 листопада 2022 року кількість виїздів за кордон у той же день, порівняно з попереднім, збільшилася на понад 60%. Ще більший лавиноподібний ефект фіксувався на наступний день після ракетного удару. Так, 16 і 17 листопада межі України покинуло у понад 2,7 рази більше осіб, ніж 14 листопада, а кількість виїздів 24 листопада у понад 3,5 рази перевищувала показник за 22 листопада. Такі піки масового виїзду були непоодинокими, а з другої половини листопада 2022 року вони стали досить помітними.

При цьому російські обстріли мали вплив на всю територію України. За кордон виїжджали мешканці не лише сходу чи півдня нашої держави, а й регіонів, віддалених від зони активних бойових дій. Зокрема, це мешканці прикордонних з ЄС областей та Молдови.

“Активність виїздів за кордон із регіонів, віддалених від зони активних бойових дій, можна пояснити тим, що ракетні удари провокували блекаути й вбивали цивільне населення по всій території країни, —  розповідає автор дослідження, аналітик громадянської мережі ОПОРА Андрій Савчук. — Так, 10 жовтня 2022 року, після атаки, з Житомирської області за кордон виїхало на 52% більше людей, ніж попереднього дня. Подібна активізація міграції з Житомирщини зафіксована й у день та за день після російських ракетних ударів 15 листопада 2022 року і 16 грудня 2022 року. Така ж тенденція спостерігалася у прикордонній з Польщею Волинській області, а також на Львівщині”.

Зазначимо, що аналіз навмисних російських ударів по цивільній інфраструктурі перебуває у фокусі слідчих Міжнародного кримінального суду (МКС) поруч із примусовою депортацією українських дітей. 5 березня 2024 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт російських військових командирів, яких підозрюють в організації та причетності до масованих обстрілів української енергетичної інфраструктури.

“Знелюднення українських територій та масове неповернення наших громадян додому є цілями РФ у війні, — зазначає Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА, співзасновниця Міжнародного центру української перемоги Ольга Айвазовська. — Згідно з різними методологічними оцінками, кількість населення до повномасштабного вторгнення коливалася від 37 до 43 млн осіб. Повномасштабне вторгнення відправило демографію у круте піке. За різними даними, Україну покинуло від 2,3 млн до 5,2 млн осіб. Ми продовжуємо втрачати людей, і ворог робить все, щоб нас ставало все менше. Обстріли енергетичної інфраструктури — це ще один приклад злочинів РФ проти цивільного населення”.

Це дослідження через Генпрокуратуру уже передано до МКС. Також воно буде направлено до Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) як доказ воєнних злочинів та дій росіян з ознаками агресії. 

Переглянути повний текст дослідження можна за посиланням