Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Миколаївщині дослідили, як від початку повномасштабної війни змінилася робота обласної та міської рад, наскільки активно беруть участь у їх роботі депутати, чи відбулися зміни в керівництві місцевих партійних організацій і як останні переформатували свою роботу.

Миколаївська обласна рада

Найбільших змін з моменту останніх місцевих виборів 25 жовтня 2020 року зазнала Миколаївська обласна рада.

Згідно з офіційним повідомленням Миколаївської обласної територіальної виборчої комісії про підсумки голосування та результати виборів депутатів Миколаївської обласної ради 25 жовтня 2020 року, до Миколаївської обласної ради пройшли 64 депутати від 6 партійних організацій. Зокрема, «ОПЗЖ» отримала 18 депутатських мандатів, «Слуга народу» — 16, «Наш край» — 10, «Європейська Солідарність» — 8, «Пропозиція» — 7, «За майбутнє» — 5.

Дві політичні сили, які здобули найбільшу кількість мандатів, отримали й керівні посади у верхівці Миколаївської облради: представниця «Слуги народу» Ганна Замазєєва стала головою облради, а представник «ОПЗЖ» Володимир Фроленко — її першим заступником.

Нині ж ані Ганна Замазєєва, ані Володимир Фроленко не є керівниками облради. 1 березня 2023 року останній пішов зі своєї посади — як пояснив він сам, «щоб більше не було безпідставного тиску на мене та моїх колег». 10 березня 2023 року КМУ призначив Ганну Замазєєву головою Державного агентства з питань енергоефективності та енергозбереження, тому 16 березня 2023 року вона склала повноваження — і як голова облради, і як депутатка. Нині керівництво облради представляє тільки одна людина — обраний 16 березня 2023 року 1-й заступник голови Антон Табунщик зі «Слуги народу».

Відбулися зміни і в кількісному складі облради — він скоротився з 64 до 57 депутатів. За власними заявами в 2023 році достроково припинили повноваження Євген Ігнатенко («Слуга народу»), Михайло Талпа («Європейська Солідарність»), Олена Донченко («Наш край»), Олександр Потьомкін, Юрій Крет, Олександр Сіроштан (всі троє  — «ОПЗЖ»).

Також відбулися зміни і у фракційній структурі депутатського корпусу. Нині в Миколаївській обласній раді існує 5 фракцій («Європейська Солідарність», «Наш край», «Слуга народу», «За майбутнє» і «Пропозиція»), а фракція «ОПЗЖ» саморозпустилася наприкінці березня 2022 року (після рішення РНБОУ про заборону цієї політичної сили), про що повідомив тоді ще заступник голови облради Володимир Фроленко). 9 березня 2023 року на сесії облради оголосили про створення депутатської групи «За життя та Україну», до якої зараз входять 9 депутатів. 7 депутатів наразі позафракційні (переважно це члени колишньої «ОПЗЖ»).

Від початку повномасштабного вторгнення Миколаївська обласна рада працює в онлайн-форматі (виняток зробили тільки для сесії 16 березня 2023 року, коли змінилося керівництво), і дотепер відбулося 7 пленарних засідань (4 пленарні засідання у 2022 році і 3 в 2023-му). До повномасштабної війни для затвердження проєктів рішень зазвичай вистачало голосів пропрезидентської фракції, з якою синхронно голосували депутати фракцій «Наш край», «Пропозиції» і «За майбутнє». Скоріш за все, зараз цей статус-кво зберігся, але достеменно сказати важко, бо засідання сесій не транслюють у режимі реального часу, а викладають на ютуб-каналі Миколаївської облради за добу після сесії — ймовірно, вже у відредагованому вигляді. 

За час роботи поточного скликання Миколаївської обласної ради відбулося 17 пленарних засідань: 

  • у 2020 році — 3;
  • у 2021 році — 6;
  • у 2022 році — 5;
  • за перше півріччя 2023 року — 3.

Крім того, Громадянська мережа ОПОРА звернула увагу на певні суперечності в протоколах засідань обради. Зокрема. в протоколі 8-ї позачергової сесії облради від 24 листопада 2021 року, що відбувалася у форматі відеоконференції, зареєстровано 46 депутатів. Однак за перше питання порядку денного (про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік) проголосували 55 депутатів;  а за останнє (про внесення змін до Статуту Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи) — 47.

Нижче ми продемонстрували, як змінюється кількість голосів протягом однієї сесії. У протоколі оприлюднено результати голосувань за 8 питань порядку денного.

1

Про внесення змін до обласного бюджету Миколаївської області на 2021 рік.

55

2

Про оперативне управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області (у сфері охорони здоров'я).

51

3

Про перейменування Комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий центр медичної реабілітації» Миколаївської обласної ради та затвердження його Статуту.

49

4

Про призначення Григоренко Н.Я. на посаду директора КНП "Миколаївський обласний Будинок дитини" Миколаївської обласної ради.

53

5

Про надання згоди на безоплатну передачу індивідуально визначеного майна з державної власності у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ, міст Миколаївської області.

52

6

Про внесення змін і доповнень до Програми забезпечення виконання судових рішень на 2021-2023 роки.

47

7

Про внесення змін до Статуту Комунального закладу культуру «Миколаївський обласний краєзнавчий музей». 

49

8

Про внесення змін до Статуту Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи.

47

Також Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала активність депутатів у процесі прийняття рішень на засіданнях ради. 

Висока явка

від 80 до 100%

32 депутати

Середня явка

від 50 до 79%

27 депутатів

Низька явка

від 0 до 49%

5 депутатів

Найрідше на засідання з'являлися Володимир Вовк («Європейська Солідарність»), Андрій Головчанський («ОПЗЖ»), Олег Маляренко («Наш край»), Тахір Садрідінов («Наш край») та Олег Солтис («ОПЗЖ»).  Як причини неявки вказані «виробнича необхідність», «відрядження», «стан здоров’я».  Тут варто вказати, що до 2022 року депутат Олег Солтис активно відвідував сесії облради, але після повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну він вступив до лав ЗСУ, тому впродовж 2022–2023 років не відвідував засідань. Інші депутати, що пропускали багато засідань, періодично не відвідували сесії з початку каденції. 

Додамо, що депутати мають реалізовувати свої повноваження не тільки на пленарних засіданнях сесій, а й на засіданнях постійних комісій. Так, на 2-й сесії міської ради від 17 грудня 2020 року було прийняте рішення про створення депутатських комісій та затверджено їх персональний склад. 

Депутати Тетяна Демченко («ОПЗЖ»), Олег Солтис («ОПЗЖ»), Алла Воробйова («Європейська Солідарність»), Вікторія Москаленко («Європейська Солідарність»), Олександр Ясинський («ОПЗЖ») не погодилися з визначеним складом постійних комісій, зазначивши, що подавали заяви в інші. Нині всі ці депутати не входять до складу постійних комісій. 

Крім того, Володимир Фроленко («ОПЗЖ»), будучи першим заступником голови Миколаївської обласної ради, не входив у жодну комісію. Втім, після того, як він склав повноваження першого заступника, він міг написати заяву про включення до складу чинних постійних комісій, але точної інформації про це немає. 

Станом на серпень 2023 року до складу 8 постійних комісій входять 50 депутатів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чи відвідують народні обранці їх засідання.

10 (83%) з 12 засідань постійної комісії з питань захисту прав і свобод людини, законності і правопорядку, антикорупційної та регуляторної політики, регламенту, депутатської діяльності та етики, комунікативної політики відвідав Володимир Висоцький («Слуга народу»). А от Валентин Бойко («Пропозиція») й Ірина Підпала відвідали 100% засідань.

12 (63%) з 19 засідань постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, житлово-комунального господарства, капітального будівництва та архітектури відвідала Валентина Корольова («ОПЗЖ»). У протоколах її відсутність позначена як «за станом здоров’я» або «виробнича необхідність», і це найнижчий показник явки в цій комісії. 100% засідань відвідав голова комісії Олександр Мосін («Пропозиція»). Втім, чи відбувалися її засідання у 2022 році, не відомо, адже останні оприлюднені протоколи датовані 20 грудня 2021 року і 6 червня 2023 року. 

8 (42%) з 19 засідань постійної комісії з питань науки і освіти, інновацій, молоді, сім’ї і спорту, культури та духовності відвідав Володимир Вовк («Європейська Солідарність»). Інші члени цієї комісії відвідали всі її засідання, інформація про які оприлюднена на сайті обласної ради. До березня 2023 року до її складу входив перший заступник голови облради Антон Табунщик («Слуга народу»). Загалом у ній було 4 члени, а станом на серпень 2023 — 3. Однак, відповідно до ст. 5 Положення про комісії Миколаївської обласної ради, у кожній постійній комісії має бути щонайменше 4 депутати, а в протилежному разі комісія не може працювати.

8 (62%) із 13 засідань постійної комісії з питань екології, охорони довкілля, раціонального природокористування, туризму та рекреації відвідав Юрій Єлінєвський  («Наш край»). Голова цієї комісії Алла Ряжських («Європейська Солідарність»)  та член комісії Ігор Савченко («Слуга народу») взяли участь у 100% засідань.

По 5 (50%) із 10 засідань постійної комісії з питань аграрної політики, землекористування, розвитку села та продовольчої безпеки відвідали Юрій Кормишкін («Наш край») та Олег Сіроштан («Наш край»). Голова постійної комісії Надія Іванова («Наш край»), члени Ігор Мухарський («Слуга народу») і Тетяна Потапова («ОПЗЖ») взяли участь у 100% засідань. З березня 2023 року Олена Донченко («Наш край») та Олександр Сіроштан («ОПЗЖ») склали депутатські повноваження, тому вибули зі складу комісії.

16 (69%) з 23 засідань постійних комісій з питань соціальної політики, охорони здоров'я, материнства, дитинства, захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, гендерної рівності відвідали Андрій Закусілов та Світлана Федорова (обоє — «Наш край»). Голова комісії Ірина Шабільянова взяла участь у 100% її засідань.

9 (56%) з 16 засідань постійної комісії з питань промислової політики, підприємництва, транспортної інфраструктури, водногосподарського комплексу, енергетики та енергозбереження, зв’язку та цифровізації відвідала Віра Миронова («Пропозиція»)  На сайті Миколаївської обласної ради протоколи цієї постійної комісії оприлюднені лише до 2022 року, і даних про її засідання у 2022–2023 роках немає. Юрій Крет («ОПЗЖ»), Михайло Талпа («Європейська Солідарність») та Євген Ігнатенко («Слуга народу») в березні 2023 року склали депутатські повноваження та, відповідно, вибули зі складу комісії. 

6 (30%) з 20 засідань постійної комісії з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій відвідав Тахір Садрідінов («Наш край»). В протоколі як причина його відсутності вказана «виробнича необхідність». Натомість Голова цієї постійної комісії Віталій Гомерський відвідав 100% засідань. Олександр Потьомкін («ОПЗЖ») у березні 2023 року склав депутатський мандат і вибув зі складу комісії.

В таблиці узагальнено інформацію про комісії та їхні засідання відповідно до протоколів, що оприлюднені на сайті Миколаївської обласної ради станом на серпень 2023 року

Назва постійної комісії

К-сть депутатів у складі

Голова

Кількість засідань 

За весь період

2020

2021

2022

2023

1

з питань захисту прав і свобод людини, законності і правопорядку, антикорупційної та регуляторної політики, регламенту, депутатської діяльності та етики, комунікативної політики

Денис Андрєєв («ОПЗЖ»)

0

7

3

2

12

2

з питань спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, житлово-комунального господарства, капітального будівництва та архітектури

6  

Олександр Мосін («Пропозиція»)

1

17

0

1

19

3

з питань науки і освіти, інновацій, молоді, сім’ї і спорту, культури та духовності

3, до березня 2023 — 4

Євген Горбуров («ОПЗЖ»)

0

16

2

1

19

4

з питань екології, охорони довкілля, раціонального природокористування, туризму та рекреації

Алла Ряжських («Європейська Солідарність»)

1

8

2

2

13

5

з питань аграрної політики, землекористування, розвитку села та продовольчої безпеки

Надія Іванова («Наш край»)

1

7

1

1

10

6

з питань соціальної політики, охорони здоров'я, материнства, дитинства, захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, гендерної рівності

5, до 2023 — 7

Ірина Шабільянова («Слуга народу»)

1

17

3

2

23

7

з питань промислової політики, підприємництва, транспортної інфраструктури, водногосподарського комплексу, енергетики та енергозбереження, зв’язку та цифровізації

8, до 2023 — 11

Іван Кухта («Слуга народу»)

1

15

0

0

16

8

з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій

10, до 2023 — 11

Віталій Гомерський («Слуга народу»)

1

17

0

2

20

Миколаївська міська рада

На відміну від Миколаївської обласної ради, з початком російського вторгнення ситуація в Миколаївській міській раді майже не змінилася — кількісний склад депутатського корпусу залишився таким самим. У 2020 році громадяни обрали 54 депутатів (17 від «ОПЗЖ», 14 — від «Пропозиції», 9 — від «Слуги народу», по 5 — «Європейської Солідарності» та «Партії Шарія», 4 — від партії «Наш край»). На своєму місці дотепер залишається й обраний міський голова Олександр Сєнкевич і секретар міської ради Дмитро Фалько. Як бачимо, обидві керівні посади з самого початку займали представники однієї політсили — партії «Пропозиція».  

І все ж певні зміни відбулися після заборони низки проросійських партій, адже дві з них — «ОПЗЖ» і «Партія Шарія» — мали свої фракції в міській раді. 

Так, на першій після початку повномасштабного російського вторгнення сесії 28 липня 2022 року (вона була призначена на 24 лютого 2022 року, але не відбулася) було заявлено про припинення діяльності фракції «Партії Шарія». Також два депутати цієї фракції, Микола Карцев та Лариса Дробот, заявили про вихід з партії, фракції та рішуче засудження агресії Російської Федерації. Мандатів з ексшаріївців ніхто не склав, хоча напередодні пленарного засідання сесії ЗМІ повідомляли про можливе дострокове припинення повноважень саме Карцева і Дробот. Жодну депутатську група депутати від цієї партії не створили.

З вересня 2022 року депутати фракції «Пропозиція» почали говорити про неприпустимість формального існування фракції «ОПЗЖ» в Миколаївській міській раді. Цю тему порушували і Євген Павлович, і Андрій Янтар. Ці депутати закликали знайти рішення проблеми — або саморозпуск фракції, або складання мандатів її депутатами. Позиція керівника фракції «ОПЗЖ» Артема Ільюка була незмінною: на його думку, фракція — це представницький орган партії, і якщо партія заборонена й не існує, то і фракції не існує, а депутати, які входили до цієї фракції, вважаються позапартійними і позафракційними.

В Миколаївській міськраді спробували знайти компромісний вихід — на сесію 27 грудня 2022 року винесли проєкт рішення про зміни в регламент міськради. Депутати пропонували доповнити ст. 6 регламенту пунктом 4: «депутатська фракція ради, сформована на партійній основі, у разі заборони діяльності такої політичної партії та/або анулювання її реєстрації на підставі рішення суду, що набрало законної сили, автоматично припиняє своє існування, а депутати ради, які входили до її складу, стають позафракційними». Однак на затвердження цих змін до Регламенту не вистачило голосів.

Більше до цього питання Миколаївськк міськради не поверталася. Додамо, що серед проєктів рішень, оприлюднених на сайті міськради, з’явився проект «Про дострокове припинення повноважень депутата Миколаївської міської ради VIIІ скликання», згідно з яким заяву про складання повноважень написав депутат від «ОПЗЖ» Олег Третяк. Однак наразі цей проект не розглянутий і рішення по ньому не прийняте. 

Після початку повномасштабного вторгнення сесії Миколаївської міськради відбуваються в онлайн-форматі і транслюються в режимі реального часу. «Коаліція» також збереглася — синхронно голосують представники промерської «Пропозиції» разом з фракціями «Слуга народу» та «Європейська Солідарність». Критики лунає небагато. Донині відбулося 4 сесії міськради, але деякі тривали місяцями — міський голова Олександр Сєнкевич оголошував перерви через відсутність кворуму.

З початку каденції Миколаївської міської ради відбулося 22 пленарні засідання:

  • 2020 рік — 2 (№1–2), протягом 18-ї сесії Миколаївської міськради перерву в пленарному засіданні оголошували 2 рази.
  • 2021 рік — 11 (№3–12) протягом 4-ї та 12-ї сесій перерви в пленарних засіданнях оголошували по 4 рази. 4-та сесія відбувалася з 11 березня до 21 травня, 12-те пленарне засідання сесії — з 12 грудня 201 року до 27 січня 2022-го;
  • 2022 рік — 3 (№13–16);
  • 2023 рік — 6 (№17–22) — протягом 17-ї сесії перерву оголошували 2 рази; 18-ї — 5 разів через відсутність кворуму (вона розпочалася 23 лютого, а завершилася 27 квітня).

На сайті міськради частково відсутні Протоколи пленарних засідань, зокрема 13-ї сесії (від 28 липня 2022 року, тобто першої сесії під час повномасштабного вторгнення), а також з 20-ту по 22-гу сесії.

Для дослідження активності депутатів міськради Громадянська мережа ОПОРА звернулася до інформації про результати поіменного голосування за проєкти рішень, що оприлюднені на сайті Миколаївської міської ради. 

Висока явка

від 80 до 100%

26 депутатів

Середня явка

від 50 до 79%

25 депутатів

Низька явка

від 0 до 49%

3 депутати

Проведення сесій Миколаївської міської ради в дистанційному форматі впливає й на рівень явки депутатів. Так, у 17-му пленарному засіданні, яке відбулося з перервою, взяли участь 29 депутатів у перший день, і 32 — в другий. У поіменному голосуванні за рішення від 31 січня 2023 року як одне з імен зазначено «iPhone». Це не дає можливості ідентифікувати депутата, хоча результати його/її/їх голосування враховані. «iPhone» також фігурує в результатах поіменного голосування 18-ї сесії (9 берещня 2023 року) Ця технічна помилка наразі не впливає на прийняття рішення, однак у разі виникнення спірних питань нею, ймовірно, могли б скористатися зацікавлені сторони.

Низьку явку на засідання продемонстрували 3 депутати Миколаївської міської ради. Сергій Танасов («Європейська Солідарність») взяв участь у менш ніж 40% засідань. З лютого 2022 року він служить в ЗСУ, томк не відвідує засіданняя. Також менше половини засідань відвідав Максим Невінчанний («ОПЗЖ»). Слід звернути увагу і на те, що з початком повномасштабної війни деякі депутати перестали брати участь в роботі міської ради. Це Владислав Чайка та  Руслан Москаленко з «ОПЗЖ». Останній не бере участь ні в засіданнях постійної комісії, ні в пленарних засіданнях з лютого 2022 року. Причини цього не відомі.

У 90–100% засідань, відповідно до результатів поіменного голосування, взяли участь Раміль Агабеков («Слуга народу»), Олександр Береза («Пропозиція»), Марія Грачова («Пропозиція»), Тетяна Домбровська («Слуга народу»), Дмитро Іванов («Пропозиція»), Максим Коваленко («Пропозиція»), Станіслав Мартіросов («Європейська Солідарність»), Федір Панченко («Пропозиція»), Євген Пруднік («ОПЗЖ»), Ганна Ременнікова («Пропозиція»), Олександр Розумний («Слуга народу»), Артем Хачатуров («ОПЗЖ»), Олена Шапошнікова («Пропозиція»), Сергій Щербаков («ОПЗЖ»).

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала участь депутатів Миколаївської міськради у роботі постійних комісій.

У 2021 році 4 депутати від «ОПЗЖ» — Владлена Транська, Артем Хачатуров, Олег Афанасієв Олександр Мєдвєдєв — перейшли з однієї до іншої постійної комісії. Євген Павлович («Пропозиція») став членом постійної комісії з питань прав людини, дітей, сім'ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики замість Сергія Коренєва, який обійняв посаду заступника міського голови, у зв'язку з чим склав депутатський мандат. Згодом склад постійних комісій залишався сталим. 

Структурно постійні комісії мають голову, заступника голови та секретаря, але в постійній комісії  з питань прав людини, дітей, сім'ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики немає заступника голови. Очолює цю комісію представниця «ЄС», а секретарем є депутатка від «Слуги народу».

Нижче наводимо дані про постійні комісії Миколаївської міської ради з 2020 до серпня 2023 року.

Назва постійної комісії Миколаївської міської ради VIII  скликання

К-сть депутатів у комісії

Голова

К-сть засідань постійної комісії 

За весь період

2020

2021

2022

2023

 

з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики

Олена Кісельова («Європейська Солідарність»)

2

19

7

8

36

 

з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, підприємництва, наповнення бюджету та використання бюджетних коштів

17

Федір Панченко («Пропозиція»)

3

38

8

10

59

 

з питань екології, природокористування, просторового розвитку, містобудування, архітектури і будівництва, регулювання земельних відносин;

 

11

Олена Нестеренко («Слуга народу»)

3

33

6

6

48

 

з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації

11

Дмитро Іванов («Пропозиція»)

1

35

10

8

 
 

з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту

8

Ганна Норд («Наш край»)

1

22

5

9

37

Відповідно до інформації в оприлюднених протоколах постійних комісій, маємо такі дані про відвідування їх засідань депутатами.

У 20 (55%) з 36 засідань постійної комісії з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики взяла участь Лариса Дробот із «Партії Шарія», що є найнижчим показником по комісії. У всіх засіданнях взяла участь голова комісії Олена Кісельова («Європейська Солідарність»). Євген Павлович  («Пропозиція»_ після повномасштабного вторгнення РФ в Україну вступив до ЗСУ, проте за можливості бере участь у засіданнях.

У 31 (53%) з 59 засідань постійної комісії з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, підприємництва, наповнення бюджету та використання бюджетних коштів взяв участь Микола Капацина («Слуга народу»). Також у 2023 році в жодному засіданні не взяв участь Андрій Кучеренко («Партія Шарія»), який до цього демонстрував високу явку, що в результаті дало 63% відвідувань із початку каденції. Олег Афанасьев перейшов до цієї комісії в жовтні 2021 року, але взяв участь у 9 з 29 засідань. У всіх засіданнях взяв участь голова комісії Федір Панченко («Пропозиція»). 

У 25 (53%) з 48 засідань постійної комісії з питань екології, природокористування, просторового розвитку, містобудування, архітектури і будівництва, регулювання земельних відносин взяв участь Рустамджан Садрідінов, («Наш край»).  Олена Нестеренко («Слуга народу») — голова комісії — взяла участь у 100% засідань. Найнижчу явку на засідання продемонстрував Віталій Кім («Слуга народу»). За даними оприлюднених протоколів, він взяв участь у 7 засіданнях, що, ймовірно, пов'язано з його основною зайнятістю — посадою голови Миколаївської обласної державної адміністрації, а з лютого 2022 року — голови Миколаївської ОВА. Сергій Танасов («Європейська Солідарність») після повномасштабного вторгнення вступив до лав ЗСУ та не відвідав жодного засідання комісії. Це він підтвердив в інтерв'ю ЗМІ.

У 34 (63%) з 54 засідань постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації взяла участь Ірина Бойченко («ОПЗЖ»). З початку повномасштабного вторгнення у жодному засіданні не взяв участь Владислав Чайка («ОПЗЖ») — причини невдомі — та Максим Невінчанний («ОПЗЖ») — він виїхав за кордон і демонструє ознаки колабораційної діяльності.

У 14 (37%) з 37 засідань постійної комісії з  питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту взяв участь Руслан Москаленко («ОПЗЖ»). Низьку явку депутат демонстрував з початку каденції, але з 24 лютого 2022 року він не взяв участі в жодному засіданні. 94% засідань відвідала Зінаїда Моторна з цієї ж партії.

Колаборанти і зрадники в міській та обласній рядах

Наразі жодному депутату Миколаївської обласної чи міської рад не висунуто офіційного звинувачення в колабораційній діяльності чи держраді. Втім, один претендент на це точно є — чинний депутат міськради Максим Невінчанний («ОПЗЖ»). В березні 2022 року його виключили з фракції та партії, офіційно звинувативши в провокаторських діях та підтримці війни. Він є фігурантом реєстру ДержZрадники, де, зокрема, зазначено, що той «системно займався російською пропагандою», публічно заявляв про «примусову українізацію», поширював фейки про лабораторії США на території України та націоналістів-радикалів.

Цю діяльність він продовжує на своїй фейсбук-сторінці, яку він поновив після майже піврічної перерви (з 25 лютого 2022 року до 9 серпня 2022 року). Тоді йому (за офіційно не підтвердженими даними) вдалося виїхати за кордон як батьку трьох дітей. Це опосередковано підтверджує не тільки оприлюднене в серпні 2022 року фото біля аншлагу населеного пункту Звездець у Болгарії, а й заочне повідомлення про підозру та оголошення у розшук за спричинення легких тілесних ушкоджень чоловіку. Звісно, поліція у своїй інформації не повідомляє імені та прізвища депутата, але, за повідомленнями миколаївських ЗМІ, ідеться саме про Невінчанного. Ще влітку 2021 року той побив співробітника страхової компанії «Княжа» в Миколаєві, і тоді поліція розпочала розслідування.

Додамо, що, згідно з журналістським розслідуванням, Максим Невінчанний зараз є учасником нового політичного проєкту зрадника Віктора Медведчука «Другая Украина». На це вказує і фото обкладинки на фесбук-сторінці.

Активність партійних організацій після початку повномасштабного вторгнення

В Миколаївській області офіційно зареєстровано 259 обласних організацій політичних партій. Втім, ми зупинимося лише на тих партійних організаціях, які представлені в Миколаївській обласній чи міській радах.

Миколаївська обласна організація «Пропозиція» не веде відокремленої інформаційної політики. Остання новина на сторінці миколаївської «Пропозиції» датована 20 лютого 2022 роком. Новини про діяльність міського голови Олександра Сєнкевича (і співзасновника партії «Пропозиція», що завжди підкреслюєють) періодично з'являються на сайті й фейсбук-сторінці партії.

Пов’язаною з цієї партією можна вважати ГО «Ресурсний центр громадських ініціатив», якою керує депутатка Миколаївської районної ради від «Пропозиції», ексдиректорка КУ  «Агенція розвитку Миколаєва» Анна Ганжул. Організація опікується дітьми — надає гуманітарну допомогу сім’ям та влаштовує активності в дитячому просторі «Казка».

Політична партія «Наш край» не веде активної публічної діяльності. Інформаційний ресурс обласної партії містить посилання на онлайн-казино і не містить інформації про роботу партії (новини не оновлювалися з 2021 року).

3 червня 2022 року керівник обласної організації партії «Наш край» Юрій Кормишкін зареєстрував іменний благодійний фонд БО «БФ ЮРІЯ КОРМИШКІНА». Окремої сторінки цього фонду в інтернеті ОПОРА не знайшли, але інформація про благодійну діяльність (не від імені фонду) є на сторінці підприємства «ПАЕК», що належить Кормишкіну — остання така публікація з’явилася в квітні 2023 року). Активно діє також миколаївська благодійна асоціація «Мир через духовне відродження», співзасновниками якої є очільниця партійної організації Людмила Фалько, яка також є помічницею депутата Миколаївської міської ради Тахіра Садрідінова, та безпосередньо депутати Миколаївської міської ради Рустамджан Садрідінов і Сергій Кантор. Як видно з інформації на фейсбук-сторінці асоціації, вона систематично надає допомогу різним верствам населення. 

Політична партія «Європейська Солідарність» у Миколаївській області досить широко представлена в депутатських корпусах місцевих рад та веде активну політичну діяльність.

І хоча на фейсбук-сторінці миколаївської організації партії більшість публікацій присвячені лідеру партії Петру Порошенку та ініціативам народних депутатів, трапляються й новини про діяльність місцевих депутатів.

Зокрема, часто публікації присвячені допомозі, яку надає ексголова Миколаївської облради та чинна депутатка її Вікторія Москаленко разом з Благодійним фондом «КОЛО». Також активно діє на волонтерському фронті депутатка облради Людмила Самчинська, засновниця БО «БФ "БЕРЕГИНЯ ПІВДЕНЬ”», надаючи допомогу цивільному населенню і ЗСУ. Депутат Миколаївської облради Володимир Вовк також активно допомагає військовим.

Втім, саме ця політична сила на Миколаївщині заплямована наявністю в своїх рядах колаборантки. Депутатка Баштанської райради Тетяна Мезіна добровільно пішла на співпрацю з окупантами під час окупації Снігурвки, і в квітні цього року СБУ направила до суду обвинувальні акти щодо неї, а також ще двох зрадників — гауляйтера Снігурівки, колишнього миколаївця Юрія Барбашова і колишнього снігурівського міського голови Олександра Ларченка. Додамо, що 18 березня 2023 року під час чергових зборів політичної сили було прийнято рішення звернутися до з'їзду партії про відкликання двох депутатів за народною ініціативою. Тетяну Мезіну пропонують відкликати за колабораційну діяльність і співпрацю з представниками держави-агресора в окупованій Снігурівці, а от підставою для відкликання депутата Южноукраїнської міської ради Вознесенського району Миколаївської області В’ячеслава Губи є невиконанням ним зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними; невходження до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний та невиконання ним без поважних причин обов’язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі.  Про те, чи прийняті рішення щодо цих депутатів, наразі не відомо.

Миколаївська обласна організація партії «За майбутнє», представлена в облраді, не веде діяльності, яку можна було би прослідкувати в інтернеті: сайту чи сторінки в соцмережах організація не має. В акаунтах депутатів також немає інформації про їхню діяльність. Додамо, що обласну організацію партії очолює заступник начальника Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров. 

Найбільш активною в мережі є пропрезидентська політична партія «Слуга народу», яка має не тільки 6 нардепів від Миколаївщини, а й представників серед обласної влади, що, до речі, часто підкреслюють на фейсбук-сторінці миколаївської обласної організації партії (наприклад, у повідомленні про візит до Миколаєва міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко є такий текст: «Аби оглянути роботу медзакладів міського та обласного підпорядкування та знайти спільні рішення проблем медичної системи регіону, на Миколаївщину приїхав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. До цієї роботи долучилися представники «Слуги Народу» — начальник Віталій Кім — голова Миколаївської ОДА, голова облорганізації партії, народний депутат Олександр Пасічний, перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик та депутатка Миколаївської міськради Тетяна Домбровська»). Загалом, на фейсбук-сторінку обласної організації партії потрапляє інформація про будь-яку подію, в якій брали участь представники партії, — від зустрічей із міжнародними партнерами, передачі шкільних автобусів, придбаних за рахунок держсубвенції, отримання мобільного ЦНАПу в межах шведсько-українського проєкту співпраці PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» до спортивних заходів.

Є повідомлення й про благодійну допомогу. Так, депутат облради Владислав Невеселий у співпраці з благодійним фондом «Ранок Відродження» передав мешканцям Херсона, які постраждали внаслідок теракту на Каховській ГЕС, гуманітарні набори, а депутат Миколаївської обласної ради від «Слуги народу» Віталій Гомерський (Vitaliy Gomerskiy) та міський голова Баштанки, його однопартієць Олександр Береговий передали допомогу від Баштанської громади воїнам на Донецькому напрямку — генератори, ремкомплекти, набори інструментів, деталі для машин тощо. А депутат Миколаївської міськради Юрій Степанець здійснив на підтримку захисників заїзд на візку з Миколаєва до Херсона.

Хоча тільки цим благодійна діяльність не обмежується. Так, голова фракції «Слуга народу» у Миколаївській міській раді Тетяна Домбровська у перший місяць повномасштабної війни відкрила на базі своєї депутатської приймальні гуманітарний штаб та активно проводила роботу по допомозі населенню. Ексголова Миколаївської облради Ганна Замазєєва є амбасадоркою та засновницею Благодійного Фонду “Світлі Справи”, який разом із Гуманітарним штабом Миколаївської області допомагає населенню Миколаївщини, передаючи гуманітарну допомогу та залучаючи додаткові ресурси. В липні 2022 року Наталія Горбенко, депутатка від політичної партії «Слуга народу» в Миколаївській міській раді, стала співзасновницею Благодійного фонду «Щедрик», основними напрямками роботи якого можна визначити координацію харчової програми WFP (від ООН) та організацію логістики гуманітарних вантажів до Миколаївської територіальної громади.

Натомість Фейсбук-сторінка Миколаївської обласної організації «ОПЗЖ» наразі вилалена. Вона «закінчилася» репостом допису колишнього заступника голови Миколаївської облради Володимира Фроленко про розпуск фракції в облраді. Втім, деякі депутати з цієї політичної сили з початком російської агресії доволі активно включилися в благодійну діяльність.

Ідеться про депутатів міськради Артема Ільюка, Марину Мазанко, Єлизавету Трищанович, Артема Хачатурова, Олега Афанасьєва, Олександра Мєдвєдєва, Валерія Дашевського, Ірину Бойченко. У 2022 році вони «утеплювали» бійців на блокпостах, передали військовим автомобіль, разом з ГО «Друге дихання» розвозили літнім миколаївцям і людям з інвалідністю продуктові набори. Однак, наприклад, остання публікація екскерівника фракції «ОПЗЖ» в міськраді Артема Ільюка про благодійність (подарунки дітям) датується кінцем грудня 2022 року, а в 2023 році таких дописів немає.

Депутатка міськради Єлизавета Трищанович і в цьому році активно займається благодійністю разом з БФ «We are from Ukraine», який доставляються продуктові набори мешканцям міста, а також за участі  фонду «Енеїда». Також не полишає благодійної допомоги і Марина Мазанко — вона опікується допомогою дітям.

З-поміж депутатів Миколаївської облради, які раніше входили до фракції «ОПЗЖ», щось визначене можна сказати тільки про двох. За повідомленнями ЗМІ, до команди начальника Миколаївської ОВА Віталія Кіма увійшли Андрій Фатьянов (екскерівник фракції «ОПЗЖ», з 24 квітня 2023 року — очільник ТОВ «СЗ “Океан”») і Денис Андрєєв (працює з Кімом як юрист).

Остання публікація на фейсбук-сторінці Миколаївської міської організації «Партії Шарія» датована 15 червня 2022 року.. З 9 березня 2022 року доступ до неї обмежений. Профіль екскерівниці фракції в Миколаївській міській раді Тетяни Кравчук ОПОРА не знайшла (хоча раніше він був), а в депутата Олександра Ковтуна профіль закритий, як і в Андрія Кучеренко.

Хоча ВО «Батьківщина» й не представлена в Миколаївській обласній та міській радах, офіційно на території області є 90 чинних депутатів місцевих рад від цієї політичної сили. Втім, партійний осередок не вирізняється активною діяльністю.

Миколаївський осередок ВО «Батьківщина» на своїй фейсбук-сторінці майже не інформує про поточну діяльність. Виняток зробили для оголошення про призначення нового в.о. голови обласної організації партії, яким став депутат Первомайської міської ради двох скликань Тимур Глушко. У квітні цього року його представила лідерка партії Юлія Тимошенко. Тоді вона відвідала Миколаївщину, а в червні разом із представниками миколаївської «Батьківщини» побувала на Херсонщині, куди привезла гуманітарну допомогу. В серпні народний депутат, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань здоровʼя нації Валерій Дубіль разом з волонтерами Благодійного фонду молодіжної ініціативи «Надія» відвідали миколаївські лікарні.

Політичні конфлікти в партійному середовищі Миколаївщини

Політичні конфлікти в області проявилися вже на початку каденції місцевих рад. Так, імовірно, саме через внутрішньополітичний конфлікт Михайло Талпа відмовився від керівництва обласною організацією партії «Європейська Солідарність». Одним із приводів слугувала настанова «з Києва» про те, що «ЄС» не підтримуватиме кандидатів від «Слуг народу» на посаду голови ради. В програмі «Добрий вечір» політик пояснив свої дії тим, що фракція виконує рекомендації партії, але він не погоджується з формою надання таких рекомендацій. Наразі Михайло Талпа є помічником миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича, представника партії «Пропозиція».

В контексті політичного конфлікту також можна розглянути ситуацію навколо обласної депутатки Світлани Федорової («Наш край»). На час свого обрання вона вже очолювала Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб Миколаївської обласної ради. На сторінці у фейсбуці вона активно інформувала про свою лікарську й адміністартивну практику. Однак під час перевірки закладу комісія МОЗ виявила численні порушення. Миколаївська ОДА подала подання до облради щодо дострокового розірвання контракту зі Світланою Федоровою і таке рішення підтримали 42 депутати з 58 присутніх. Сама Федорова назвала ці дії політичною розправою. Вона кілька разів публічно говорила про складання депутатських повноважень і навіть подала  відповідну заяву, але згодом забрала її. Також вона подала заяву про вихід із фракції,  і таке її рішення фракція підтримала

Напередодні чергових місцевих виборів 2020 року відбувся внутрішньополітичний конфлікт в «ОПЗЖ» щодо висування кандидата на посаду миколаївського міського голови. У результаті міська організація офіційно висунула Артема Ільюка, а обласна — Владислава Чайку. Втім, безпосередньо у виборчих перегонах взяв участь Владислав Чайка — і програв Олександру Сєнкевичу від партії «Пропозиція». Натомість обидва представники «ОПЗЖ» отримали депутатські мандати Миколаївської міської ради. Після повномасштабного вторгнення миколаївські осередки партії проявляють проукраїнську позицію, депутати та місцеві активісти займаються волонтерською діяльністю. 28 лютого 2022 року Максима Невінчанного виключили з фракції та партії.

Крім того, Миколаївська міська рада на мвоєму заісданні 2 лютого 2021 року своїм рішенням засудила неетичну поведінку депутата Максима Невінчанного, який 31 грудня 2020 року виклав у себе на фейсбук-сторінці новорічне привітання від президента країни-агресора. «За» проголосувало 28 депутатів, 1 утримався, 16 не голосувало. Варто зазначити, що не голосували за це рішення депутати від «ОПЗЖ», а також Тетяна Домбровська від «Слуги народу». Утримаалися Олена Нестренко («Слуга народу»), натомість представники «Партії Шарія» були відсутні. Додамо, що депутат Максим Невінчанний також відмовився розмовляти українською мовою під час засідання постійної комісії, членом якої він є. Він пояснив, що не поважає мовний закон, тому й дотримуватися його не буде.

Зміна керівництва обласних осередків партій

Нижче наводмо історію змін реєстраційної інформації миколаївських обласних осередків політичних партій за 2020–2023 рр. відповідно до інформації в Опендатабот.

Назва партії

Роки керівницва

ПІБ керівника

Миколаївська обласна організація політичної партії «Всеукраїнське об’єднання “Батьівщина”»

27.07.2023 — дотепер

Глушко Тимур Вікторович

29.06.2021 — 27.07.2023

Люєв Кирило Олександрович

05.12.2019 — 29.06.2021

Підберезняк Вадим Іванович

Миколаївська територіальна організація політичної партії «Європейська Солідарність»

26.01.2021 — дотепер

Саврасов Максим Віталійович

10.10.2017 — 26.01.2021

Талпа Михайло Володимирович

Миколаївська Обласна організація політичної партії «Слуга народу»

07.04.2023 — дотепер

Пасічний Олександр Станіславович

25.03.2021 —  07.04.2023

Замазєєва Ганна Володимирівна

до 25.03.2021

Арахамія Давид Георгійович

Миколаївська регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа — За життя»

29.07.2020 — дотепер, партія перебуває в стадії припинення

Загородній Юрій Іванович

Миколаївська обласна організація політичної партії «Пропозиція»

з 20.05.2020

Маляренко Дмитро Сергійович

Миколаївська обласна організація політичної партії «Наш край»

10.01.2018 — дотепер

Кормишкін Юрій Анатолійович

Миколаївська міська організація політичної партії «Партія Шарія»

05.12.2019 — дотепер, партія перебуває в стадії припинення

Кравчук Тетяна Володимирівна

Миколаївська обласна організація політичної партії «За майбутнє»

10.09.2020 — дотепер

Гранатуров Юрій Ісайович

Висновки

Уся робота партійних осередків так чи інакше спрямована на «кінцевого споживача» — електорат — і має на меті завоювати нових прихильників. Нині немає точного зрізу електоральних симпатій мешканців області, який би показав, чи зросла підтримка партій за рахунок діяльності, скерованої на подолання гуманітарних проблем населення та допомогу армії або «виходу з гри» заборонених партій. Однак уже зараз можна точно сказати, що місцевим радам, навіть не за 100-відсоткової явки депутатів на засідання комісій або сесій, не загрожує параліч — депутатські «кістяки» сформовані та працюють.