До повномасштабної війни нікому не було діла до того, що не навіть не торгові кіоски, а цілі флагмани хімічної промисловості Івано-Франківщини перебувають під контролем бізнесових структур держави-агресора. Лише після 24 лютого 2022 року правоохоронні органи зацікавилися діяльністю підприємств, пов’язаних із РФ, але й це не завжди давало бажані наслідки.

Інформатор пропонує дослідження  про підприємства, які діяли на Прикарпатті, допоки росія не вдарила по Україні сотнями ракет

Функціонування бізнесу, власниками якого прямо чи опосередковано є росіяни, можна коротко описати фразою «поки смажений півень не клюне…».

Російська агресія проти України розпочалася 2014 року, а на підприємства, пов’язані з країною-терористом, державні органи звернули увагу аж після повномасштабного вторгнення.

У поле зору правоохоронних органів, за інформацією з відкритих джерел, потрапили завод карбамідних смол «КарпатСмоли», завод з виробництва пластикових труб «Калуський трубний завод» та «Карпатнафтохім».

Смоли, труби й кримський міст

5 грудня 2022 року ДБР повідомило, що за його ініціативою в управління держави передали виробничо-складський комплекс поліетиленових і полівінілхлоридних труб та завод карбамідних смол на Івано-Франківщині, власниками яких були громадяни Росії.

Назви підприємств ДБР не згадувало, але ЗМІ писали, що ці заходи стосувалися ТОВ «Калуський трубний завод» і ТОВ «Карпатсмоли».

За даними сайту «Наші Гроші. Львів», «Калуський трубний завод» входить до бізнес-імперії росіянина Мирона Горіловського, який також є власником аналогічного заводу в Рубіжному.

Своїми українськими активами підприємець управляв через ТОВ «Торгівельний Дім “Євротрубпласт”».

За даними журналістів «Наші Гроші. Львів», син Горіловського керує низкою компаній, які на замовлення держави-терориста проводили водопостачання на півострів Крим та причетні до будівництва Керченського мосту. Також ЗМІ стверджують, що група компаній Горіловського «Поліпластик» причетна до постачання обладнання до тимчасово окупованого Криму в обхід санкцій.

Інше передане в управління України підприємство – ТОВ «Карпатсмоли» – займається виробництвом карбамідо-формальдегідних смол для деревообробної промисловості.

Як писало видання OBOZREVATEL.com, воно належить до сфери впливу російського мільярдера Андрія Раппопорта, який перебуває під санкціями НАЗК.

Про зв’язки «Карпатсмол» з державою-агресором згадували й раніше, але, скажімо, ще в 2018 році його директорка від цих тверджень відхрещувалася. До 2017 року кінцевими бенефіціарними власниками підприємства офіційно були партнери по UFG Wealth Management (Росія) Дмитро Кленов та Оксана Кучура. Згодом, імовірно, аби приховати зв’язки з державою-агресором, підприємство перереєстрували, і його бенефіціарними власниками стали громадяни Естонії Антон Ґанс, Ааво Коппель, Ханнес Піл та Крістел Меос. Після повномасштабної російської агресії замість естонців у реєстрі власників з’явився Артем Соловйов.

З ким «хімічив» Карпатнафтохім

Дещо раніше в поле зору правоохоронних органів потрапив «Карпатнафтохім». У серпні 2022 року Департамент стратегічних розслідувань (ДСР) Національної поліції України повідомив, що службові особи підприємства організували схему, аби приховати його реального власника та вигодонабувача, а також ухилитися від сплати податків.

Також у повідомленні ДСР вказано: «Компанія є одним із найбільших виробників органічних хімічних речовин на території України та підконтрольна російській нафтовій компанії, яка входить до топ-10 світових компаній у даній сфері. Отримані прибутки нафтокомпанії поповнюють бюджет РФ, з якого фінансується “друга армія світу” та її дії на території нашої держави». Втім, повністю приховати зв’язки підприємства з Росією не вдалося.

Того ж місяця суд арештував корпоративні права «Карпатнафтохіму», хоча згодом цей арешт у судовому порядку зняли. Вже в жовтні суд передав «Карпатнафтохім» в управління АРМА, але й на цьому історія не закінчилась.

25 листопада 2022 року Печерський районний суд міста Києва арештував нерухоме майно підприємства. В судовій ухвалі також можна знайти інформацію про фінансові зв’язки підприємства з юридичними особами держави-агресора з 2021 по 2022 роки.

За цей час ТОВ «Карпатнафтохім» перерахувало більше 1 млрд грн російським юридичним особам, а саме АТ «Башкірська содова компанія», АТ «РН-Транс», ТОВ «Волгоградполімерзбут», ТОВ «Ставролен», ТОВ «Екогазсервіс», ТОВ «Зіракс», АТ «Каустік», ПАТ «Лукойл», ТОВ «Лукойл-Пермнефтеоргсинтез», ТОВ «Лукойл-Волгограднефтепереработка».

Також у цей період «Карпатнафтохім» мав фінансові зв’язки з юридичними особами, зареєстрованими в Білорусі, та перерахував їм ще майже 500 млн грн. Ідеться про БДПЗ РУП «Виробниче об`єднання «Білоруснафта», ВАТ «Нафтан», ЗАТ «Білоруська нафтова компанія», ТОВ «Лукойл Білорусь», ВАТ «Мозирський нафтопереробний завод», ТОВ «ГазЕнерджиХім», ТОВ «Екойл Кемікл», РУП «СГ-Транс», СЗАО «МВЗ», СТОВ «Трансекспедиція».

У вищезгаданій судовій ухвалі зазначено, що службові особи ТОВ «Карпатнафтохім», діючи з корисливих мотивів, за попередньою злочинною змовою фінансують дії, які мають на меті насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу та/або захоплення державної влади, зміну меж території або державного кордону України, а саме здійснюють здійснюють господарсько-фінансову діяльність з підсанкційними суб’єктами господарювання, що зареєстровані та сплачують податки та збори на території Російської Федерації та Республіки Білорусь з 2018 року.

Звинувачення серйозне, чи не так? Однак на ньому історія чомусь призупинилася. Щоб не описувати десятки судових ухвал та офіційних повідомлень, зупинимося на сухому залишку. Виявилося, що в судовій ухвалі та даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно існує невідповідність. Тобто деяке майно, зазначене в ухвалі як власність арештованого товариства, не належить йому відповідно до актуальних відомостей у Реєстрі.

В управління АРМА не передали виробничі потужності підприємства, що унеможливлює виробництво продукції майбутнім управителем навіть за умови передачі йому 100% корпоративних прав. Працівники Агентства тричі намагалися оглянути підприємства, однак їх жодного разу не допустили на територію. З цього приводу АРМА кілька разів зверталося до прокурора, але відповіді не отримало.

28 червня 2023 року на сайті Агентства з розшуку та менеджменту активів оприлюднено повідомлення про те, що досудове розслідування у справі ТОВ «Карпатнафтохім» призупинено. Це може вплинути на управління цим активом та бути перешкодою для усунення таких вищезгаданих недоліків, як невідповідність інформації в судових ухвалах та даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та неможливість виробництво продукції майбутнім управителем через те, що в управління АРМА не передано виробничі потужності підприємства.

Кум-аграрій

Облюбував для ведення бізнесу Івано-Франківщину й кум Путіна та державний зрадник Віктор Медведчук — утім, не безпосередньо, а через свою дружину Оксану Марченко, яка є серед бенефіціарних власників ТОВ «МБК Агротехніка» й ТОВ «Галицька аграрна компанія».

Засновані ці підприємства в 2008 та 2013 роках. Перша компанія зареєстрована в селі Клубівці Тисменицької міської громади Івано-Франківського району, а друга  — в місті Івано-Франківську. Входять ці компанії до групи підприємств «Оскар Агро». Крім Івано-Франківщини, цей агрохолдинг мав також інтереси Київщині і Тернопільщині.

На Івано-Франківщині названі підприємства постійно потрапляли в скандали, пов’язані з отруєнням людей і тварин через порушення правил обробки полів пестицидами. Однак попри публічний резонанс і зв’язки з Медведчуком, агрохолдинг «Оскар» спокійнісінько працював аж до повномасштабної російської агресії — і, можливо, продовжує працювати далі.

Принаймні повідомлень про арешти цих аграрних активів Оксани Марченко нам знайти не вдалося. Водночас, за інформацією  сервісу opendatabot.ua, ТОВ «МБК Агротехніка» завершило 2022 рік з чистим прибутком 199 422 000 грн, а ТОВ «Галицька аграрна компанія» — з незначним збитком у розмірі 376 000 грн.

Крім того, сервіс opendatabot підкинув у наше поле зору ще дві компанії — ТОВ «ПАДАНА КЕМІКАЛ КОМПАУНДС» і ТЗОВ «ЗАВОД ДК ОРІСІЛ» (майно останньої Івано-Франківський міський суд арештував 22 вересня 2022 року). Співвласниками цих підприємств на початок повномасштабної війни теж були росіяни.

Насамкінець виникає лише одне питання: чому люди, наділені владними повноваженнями, з 2014 року аж до повномасштабного російського вторгнення не зважали, що майже вся хімічна промисловість Івано-Франківщини прямо чи опосередковано підконтрольна державі-терористу? У інвестиційному паспорті Івано-Франківської області 2018 року всі вищезгадані юридичні особи, крім трубного заводу, визначені як флагманські підприємства регіону. Висновків тут, на жаль, не буде.