Минулого тижня ми не лише із захопленням спостерігали, як ЗСУ дає по шапці окупантам на Харківщині, а й ретельно прислухалися до усіх криків з мокшанських боліт.

Сідайте зручніше, з вами Михайло Балик і проєкт War Speeches.

Контрнаступ ЗСУ, який розпочався 5 вересня на Харківщині вийшов дуже успішним та однозначно увійде в історію сучасної воєнної історії. За словами Ганни Маляр наші захисники звільнили від окупантів понад 380 сіл та загалом майже 8500 кв кілометрів української території. 

Фронт поступово рухався у сторону тимчасово окупованої Луганської області, окри активно накивали п'ятами, втім, російське військове керівництво своєї поразки не визнає, а відступ називає згортанням і передислокацією військ. 

Протягом трьох діб проведена операція зі згортання та перекидання ізюмсько-балаклійського угруповання військ на територію ДНР, проведено низку відволікаючих та демонстраційних заходів, — йдеться в повідомленні російського Міноборони.

Запам`ятайте, відтепер відступ з позором та купою втрат називається відволіканням,  згортанням та перекиданням військ на інші напрямки. Слухайте, росіяни, а давайте ми вашу капітуляцію назвемо “наступлєніє на ісходниє пазіциі”. І вам не так образливо буде і ваш піпл схаває.

Знаєте, якою найбільшою несподіванкою для армії мародерів та ґвалтівників розпочалась осінь? Наступом на Харківщину, а не на Херсонщину, як ті очікували. 

Схоже, відволікаючий маневр з ударами по Антонівському мосту та мосту Каховської ГЕС видався цілком переконливим для росіян. Виявляється, цим маневром ЗСУ вбили двох зайців: відрізали орків від постачання з лівого берега Дніпра та круто заплутали найвеличніші уми російських стратегів.

А за останніми заявами українського міноборони, нещодавні удари по дамбі у Кривому Розі ніяк не вплинуть на наступ наших захисників, адже жодна з переправ не була змита водою, як того прагнули у російському мінубивства та так радісно кричали російські пропагандисти.

Нещодавно стало відомо, що росія хоче згорнути “зернову угоду” і вже розпочала кампанію дезінформації проти України, аби відвести від себе провину за проблеми з продовольчою безпекою та дискредитувати Україну в очах партнерів.

Так, росія поширює фейки про те, що Україна нібито майже не продає агропродукцію в Азію й Африку. Втім, у Києві спростували цю інформацію та оприлюднили дані, які свідчать, що з України “зерновим коридором‎”‎ вже вийшло 102 судна. В країни Азії вирушили 54 судна з більше ніж мільйоном тон зерна, в Європу — 32 судна з такою ж кількістю зерна,  а в Африку — 16 суден із пів мільйоном тон агропродукції.

Крім цього, Володимир Зеленський наголосив, що Україна продає продовольство у всі країни, які цього потребують, зокрема тим, які поки що утримуються від допомоги Україні у війні проти росії. Також Президент запевнив, що Україна була, є і надалі буде гарантом світової продовольчої безпеки.

На відміну від росії, ми не робимо расистського поділу світу на тих, хто заслуговує жити без голоду, і на тих, хто нібито не заслуговує. Ми підтримуємо всіх людей, усі країни. І ті, які нам допомагають, і ті, які поки утримуються від допомоги, — наголосив Президент.‎

Пам`ятаєте стару російську пісню про те, що Європа замерзне цієї зими? Так ось росія знову взялась погрожувати ЄС холодною зимою. 

Мені здається, що скоро москва буде лякати Європу “білим холодом”, про який писав Сапковський у своїх романах про Відьмака.

Також москва стверджує, що не може постачати газ у Європу через нібито несправність “Північного потоку”. Але якщо санкції знімуть, то він магічним чином полагодиться і все буде окей. У “Газпромі” офіційною причиною зупинки постачання газу назвали виявлений “витік мастила” в турбіні.

Втім, виробник турбін “Siemens Energy” спростував цю інформацію, заявивши, що витоки нафтопродуктів, про які говорить “Газпром”, не можуть призвести до припинення роботи газопроводу. 

Будь ласка, не давайте росії доступ до технологій, бо з такими темпами в них витік мастила в турбіну трапиться в якомусь ноутбуці чи хатньому порохотягу.

Як написав Кулеба у себе у твітері, “Своїм енергетичним шантажем путін хоче зруйнувати стабільність і добробут кожного дому в Європі. Умиротворення путіна шляхом продажу України — це угода з дияволом, яка не принесе ні миру, ні стабільності.

Карлик з ядерною гранатою владімір путін 7 вересня на Східному економічному форумі у Владивостоці зазначив, що росія готова вже завтра відновити роботу “Північного потоку”, якщо їй повернуть відремонтовану турбіну. 

Крім того, російський президент відреагував на плани Єврокомісії встановити граничну ціну на російський газ, а також наміри країн G7, які погодили впровадження механізму обмеження цін на експорт російської нафти.

І взагалі ми нічого не будемо постачати, якщо це суперечить нашим інтересам, і нам залишиться тільки одне — як у відомій російській казці промовляти: 'Мерзни, мерзни, вовчий хвіст, — зазначив російський диктатор.

Тільки от російський президент, мабуть, забув, про що йдеться у казці, яку він процитував. Слова про вовчий хвіст належать лисиці, яка обманула вовка та порекомендувала йому ловити рибу взимку в ополонці на хвіст.

Той послухав і втратив хвіст, який залишився в замерзлій ополонці. Зрозумівши, що його обдурили,  дав лисиці прочуханку.

Росіяни навіть у казках не розбираються, хоча по їхнім заявам так і не скажеш.

На фоні успіхів українського контрнаступу російські політики все частіше почали говорити про необхідність переговорів для завершення війни. Та чомусь вже не наполягають на тому, що вони мають відбутися на умовах росії, а тепер хочуть, щоб інтереси росії не постраждали. 

Пєсков зазначив, що росія матиме безцінний досвід та науку, як вести діалог. Не те, що на їхніх  умовах, а таким чином, щоб інтереси росії ніяк не постраждали. 

Ех росія, від візьмемо Київ за 2 дня до "ліжби наші інтєрєси нє пастрадалі"...

Слова пєскова не залишилася непоміченими в Україні, але нікого з політичного керівництва країни вони не вразили, позиція України чітка та непохитна: переговори можливі лише тоді, коли росія покине всі окуповані території, зокрема Крим, і перестане поводитися як терорист.

Перемовини можливі лише на умовах України: після повернення територій та ліквідації кримінальних анклавів, — відреагував у своєму твіттері Михайло Подоляк.

А Зеленський додав, що для відкриття з росіянами дипломатичного коридору, ті мають показати політичну волю, що вони готові віддати назад чужу землю. Тоді ми можемо говорити принаймні про якісь коридори, які відкривають ті чи інші дипломатичні кроки, — пояснив Володимир Зеленський.

Що ж тут скажеш? База!

Ще жорсткіше Зеленський висловився під час зустрічі Yalta European Strategy (YES). Він зазначив, що Україна не має наміру починати переговори з рф та закликав Захід не вірити у будь-які обіцянки путіна. 

Ми не можемо дозволити собі зупинитися. Це мій головний сигнал усім, хто штовхає нас кудись у чиїсь зайві обійми, — сказав Президент. 

Ще одна база!

Тоді ж про переговори заговорив і міністр закордонних справ росії сєргєй лавров. і одразу ж, 11 вересня, росія завдала ракетного удару по одній із найбільших ТЕЦ в Україні, внаслідок чого без струму залишилося кілька областей.

Типова росія, заявляти про переговори та одразу ж починати стріляти. Проте це швидше за все постріл собі у ногу. Щоразу після кожної подібної дії.

Поки це усі заяви російських та українських політиків за першу половину вересня. Моніторимо інформаційний простір далі, аби назбирати для вас якомога більше актуальних та значущих заяв.

Віримо у ЗСУ, не забуваємо підтримувати благодійні фонди монетою, аби перемога була швидшою.