Нинішня каденція Кропивницької міської ради працює спокійно й без гучних конфліктів, на відміну від попереднього скликання. З 2020 до 2023 року фракційний склад ради не змінювався. Єдиний виняток — саморозпуск «Опозиційної платформи — За життя». Наразі 4 депутати, які балотувалися від цієї політичної сили, працюють як позафракційні. 

Зовсім інші процеси прослідковуються в Кіровоградській обласній раді. Зокрема, замість Сергія Шульги її головою обрали Юрія Дрозда. Хоча обидва вони балотувалися від «Слуги народу», нині все ж чітко прослідковується зміна коаліції політичних сил. До того ж після обрання Юрія Дрозда відбулися зміни в депутатських комісіях. Водночас депутати не змінювали фракцій, а партії не заявляли про відкликання обранців. Представники «Опозиційної платформи — За життя» офіційно оголосили про саморозпуск фракції та продовжують працювати як позафракційні. Про складання мандатів наразі не йдеться.

Результати місцевих виборів у Кропивницькій міській раді, саморозпуск фракції та зміни в постійних комісіях

За результатами місцевих виборів 2020 року у Кропивницьку міську раду увійшло 9 представників від партії «Пропозиція». Другими за чисельністю стали «Слуга народу» та «Європейська Солідарність» — по 6 депутатів.  ВО «Батьківщина» та партія «Перспектива міста» мають по 5 обранців. Також депутатські мандати отримали «Опозиційна платформа — За життя» (4 депутати), «Рідне місто» (4 депутати) та «Наш край» (3 депутати).

Двоє кандидатів від партії «Пропозиція» обрали інші ради. Зокрема, за списком партії пройшли заступники міського голови Олександр Мосін та Олександр Вергун, але вони стали депутатами Кропивницької обласної та Кіровоградської районної рад відповідно.  Андрій Райкович, який був першим кандидатом у списку, став міським головою, тож депутатом теж бути не може. Замість них депутатами стали волонтерка, координаторка громадського простору «KROP: HUB» Катерина Колтунова, начальник управління власності міськради Олег Колюка, який став секретарем міськради, і лікарка Ольга Мороз.

Міським головою обрали Андрія Райковича, який балотувався від партії «Пропозиція» На відміну від попередньої каденції, коли секретаря міськради і  більшість змінювалася тричі, нинішнє скликання доволі стабільне. 

У березні 2022 року Андрій Райкович очолив Кіровоградську обласну військову адміністрацію. Відтоді обов’язки міського голови Кропивницького виконує його заступник  Олександр Мосін. Останній також є депутатом Кіровоградської обласної ради від партії «Пропозиція». Організовує засідання міської ради та її виконавчого комітету секретар міськради Олег Колюка, депутат від «Пропозиції».

5 листопада 2022 року Андрій Райкович підписав розпорядження про призначення депутатки міськради від «Пропозиції», координаторки громадського простору «KROP: HUB» Катерини Колтунової заступницею голови Кіровоградської ОДА.

Станом на 1 серпня 2023 року в міській раді залишається 7 фракцій та 1 група, також працює 7 депутатських комісій. В керівний склад однієї з комісій вносили зміни — головою комісії з питань місцевого самоврядування, прав і свобод людини, депутатської етики та регламенту замість Максима Линченка («ОПЗЖ») став Дмитро Терзов (ВО «Батьківщина»).

На перших засіданнях Кропивницької міської ради сформувалася коаліція у складі партій «Пропозиція», «Європейська Солідарність» та «Слуга народу».

Депутати «Опозиційної платформи — За життя»  в березні 2022 року саморозпустилися і наразі не входять до жодної фракції та не представлені  в керівному складі депутатських комісій. Натомість найбільше своїх представників — по 4 — у керівному складі комісій мають «Пропозиція» та «Слуга народу». По 3 представники мають «Перспективи міста» та «Європейська Солідарність», по 2 — ВО «Батьківщина», «Рідне місто» та «Наш край».

Представники партії «Пропозиція» входять до керівного складу  найвагоміших депутатських комісій: з питань бюджету,  з питань архітектури, будівництва, реклами, з питань житлово-комунального господарства та транспорту.

 У нинішній каденції 14 депутаток міської ради створили міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості». У межах його роботи учасниці ініціюють акції для депутатів міськради, записують просвітницькі відео про права жінок, домашнє насильство тощо.

У цій каденції відкликання депутатів не відбувалося. Натомість подібний досвід був раніше — в 2016 році серед депутатів фракції «Об’єднання “Самопоміч”» міської ради Кропивницького виник конфлікт, який завершився спробою відкликання Олександра Артюха. На початку вересня 2016 року «за систематичне порушення фракційної дисципліни» його виключили з фракції  «Об’єднання “Самопоміч”», а 13 лютого 2017 року — з відповідної партії.  Не без конфліктів відбулися й збори виборців з відкликання Олександра Артюха. Тоді було зібрано 1875 підписів «за», і 25 квітня підписні листи передли до територіальної виборчої комісії. Однак 27 квітня Кропивницька ТВК прийняла рішення «Про припинення ініціативи щодо відкликання депутата Кіровоградської міської ради Артюха О. І». Причиною названі неточності в документах: «12 з 60 поданих заяв членів ініціативної групи не містять необхідних відомостей, передбачених ч. 5 ст. 38 Закону «Про статус депутатів місцевих рад», зокрема не вказано посаду і місце роботи».

Наразі Олександр Артюх також є депутатом міськради, але вже від політичної партії «Європейська Солідарність». 

Кримінальні справи, які стосувалися депутатів Кропивницької міськради

Протягом останньої каденції проти депутатів Кропивницької міської ради двічі відкривали кримінальні справи. Зокрема, у травні минулого року всеукраїнські ЗМІ повідомили, що депутат Кропивницької міської ради від «ОПЗЖ» Максим Линченко «під кайфом» вчинив бійку з правоохоронцями, які намагалися перевірити його на предмет можливої співпраці з агресором. Відповідну інформацію розмістило Державне бюро розслідувань.

У новині йдеться про те, що під час оперативних заходів працівники ДБР намагалися перевірити депутата, але той почав чинити опір. Правоохоронці иявили в нього незареєстровану зброю з боєприпасами та наркотичні речовини, а також зафіксували ознаки наркотичного сп’яніння. За вказаним фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими боєприпасами).

Втім, згодом депутат приходив на депутатські комісії та відвідував сесії міськради. 

9 серпня цього року СБУ оприлюднило інформацію про те, що в Кропивницькому нейтралізоване злочинне угруповання рекетирів, яке очолював чинний депутат міської ради Дмитро Терзов (фракція ВО «Батьківщина»). В повідомленні вказано, що під його керівництвом кримінальники «вибивали» 92 тис. дол. США з місцевого підприємця, з яким депутат має спільний бізнес. Цю суму потерпілий мав передати зловмисникам як сплату неіснуючого боргу перед ватажком злочинної групи. Співробітники СБУ затримали депутата в обласному центрі під час передачі йому другої частини коштів. Під час обшуків за місцем проживання та роботи Терзова виявлено велику суму готівки. На підставі зібраних доказів йому та ще одному учаснику злочинного угруповання повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 КК України (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану).

Згодом Печерський суд Києва обрав депутату запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. В коментарі Суспільному адвокат депутата Олександр Бабіков розповів, що Терзов і людина, у якої, за версією слідства, він вимагав гроші і яка написала на Терзова заяву, мали спільний бізнес.

«Вони, зокрема, інвестували гроші в пункт обміну валют. Але упродовж кількох років діяльності спільного бізнесу заявник вилучав гроші, а по суті крав їх. Урешті з’ясувалося, що там значна нестача, яка становила понад 100 тисяч доларів США. І відповідно мій клієнт поставив питання, як заявник повертатиме це все. Він частково погашав борг. Але врешті-решт ця особа вирішила, що простіше позбутися боргу, звернувшись до правоохоронних органів й ініціювавши притягнення нашого клієнта до кримінальної відповідальності», — каже адвокат.

У соцмережах волонтери та активісти Кропивницького написали цілу низку публікацій на підтримку Дмитра Терзова. Як писало видання «Без купюр», колеги депутата, місцеві волонтери і військові не вірять в об’єктивність висунутих йому підозр та зазначають, що знають його як принципову і чесну людину, а також як благодійника, який з 2014-го активно допомагав військовим, закладам освіти онкохворим дітям та пересічним громадянам. Зокрема, такі дописи оприлюднили депутат міської ради Олександр Цертій, волонтерки Оксана Червоная, Вікторія Касьянова та Тетяна Бородіна, військовий і громадський діяч Ігор Козуб.

Результати місцевих виборів у Кіровоградській обласній раді, переобрання голови обласної ради, суди та зміни в регламенті 

За результатами місцевих виборів 2020 року в Кіровоградську обласну раду увійшло найбільше представників ВО «Батьківщина» — 15 депутатів, другою за чисельністю в обласній раді стала фракція «Слуга народу» (14 депутатів), а на третьому місці — «Опозиційна платформа — За життя» — 11 депутатів. 

Також депутатські мандати отримали представники партії «Європейська Солідарність» (9 депутатів), «За майбутнє» (5 депутатів), «Пропозиція» (5 депутатів) та «Радикальна партія Олега Ляшка» (5 депутатів). 

Головою Кіровоградської обласної ради у 2020 році став безпартійний Сергій Шульга, який балотувався від «Слуги народу». Однак тоді з першого разу обрати очільника обласної ради депутати не змогли через повідомлення про замінування приміщення. З другого разу депутати призначили очільника обласної ради: він обійшов представника від ВО «Батьківщини» й колишнього голову облради Олександра Чорноіваненка. Депутати також підтримали кандидатури першого заступника Юрія Семенюка («Пропозиція») та інших заступників Дмитра Лінька («Радикальна партія») і Вадима Волканова (безпартійний, балотувався від «Опозиційної платформи — За життя»). Наразі Дмитро Лінько служить у батальйоні «Стугна». 

Як видно з перших кадрових рішень у 2020 році, коаліцію створили політичні сили «Слуга народу», «ОПЗЖ», «Пропозиція» і «Радикальна партія». Їх систематично «підстраховували» представники інших політичних сил. На перших засіданнях представники «Європейської Солідарності» заявили про перехід в опозицію, але Сергій Коваленко, депутат від цієї політичної сили, очолив бюджетну комісію. 

18 березня 2022 року фракція «Опозиційної платформи — За життя» припинила діяльність. Однак депутати не склали мандатів, а працюють як позафракційні. 

Нині ж у Кіровоградській обласній раді тривають політичні баталії. Зокрема, 31 березня 2023 року на початку засідання депутати намагалися проголосувати за звільнення голови ради Сергія Шульги, однак після перерви їм не вистачило кворуму для продовження сесії. Згодом посадовець так написав у соцмережах про причини винесення питання про його звільнення: 

«Користуючись тим, що зараз повномасштабна війна і вся увага зосереджена на подіях під Бахмутом та на лінії всього фронту, старі політичні групи в області роблять усе, щоб повернути собі вплив. Якщо підсумувати, то за цю каденцію вже більше десяти разів вони виношували план звільнити мене з посади. Чому вони це роблять? Відповідь одна — і її озвучив один із ініціаторів на сесії. Бо я не вмію домовлятися. Але про що йде мова? Якщо треба сідати за круглий стіл — мої двері завжди відчинені. Якщо про договорняки, то у нас дійсно різні системи координат. У моїй — прозорий менеджмент, ефективна робота комунальних підприємств, співпраця з ЄС. Що у їхній — багатьом добре відомо. Адже, це я в політиці — людина нова. А от інших головних акторів цього театру абсурду життя добре покидало по політичних проєктах».

3 квітня 2023 року представники політичних сил «За майбутнє», «Батьківщина», «Європейська Солідарність» та «Слуга народу» зібрали пресконференцію. Олександр Горбунов («За майбутнє») сказав, що голова обласної ради Сергій Шульга не реагує на звернення депутатів:

«Півтора року я й колеги подавали документи, які не доходять до розгляду в сесійній залі. Будь-яка пропозиція, яку подає депутат, згідно з законом має розглядатися в залі. Якщо є якісь нарікання до оформлення, то обов’язок секретаріату — допомогти депутатові правильно оформити. У будь-якому разі пропозиція повинна піти в зал на розгляд. Півтора року завертаються такі проєкти рішень».

Зі слів Олександра Горбунова, 12 січня на бюджетній комісії, де був присутній і Сергій Шульга, депутати всіх фракцій підтримали рішення заслухати публічні звіти голови обласної ради й керівників комунальних підприємств на найближчій або позачерговій сесії.

«Після цього пройшли три засідання сесії. Реакції не було ніякої. Така реакція починається тоді, коли є вимога про звільнення. Тільки зараз у нього з’являється бажання прозвітувати. Ми маємо тоталітарний режим управління обласною радою. Голова обласної ради обраний депутатами. Він старший серед рівних. Якщо старший не може організувати роботу інших, то, я вважаю, таку людину потрібно змінювати», — сказав Олександр Горбунов.

35 депутатів, які хотіли зняти Сергія Шульгу з посади, Олександр Горбунов назвав «антикризовою депутатською більшістю».

Однією з причин конфлікту депутати називають неефективне призначення керівництва комунального підприємства ОКВП «Дніпро-Кіровоград», а також одноосібне призначення керівника театру імені Марка Кропивницького. 

25 квітня депутати Кіровоградської обласної ради скликали 16-ту позачергову сесію. Обранці від «Радикальної партії Олега Ляшка» та позафракційні, обрані від «Опозиційної платформи — За життя», наполягали на незаконності її скликання. Олександр Горбунов («За майбутнє») запропонував винести на порядок денний питання про звільнення Сергія Шульги. Під час таємного голосування депутати підтримали таке рішення, а натомість обрали головою Кіровоградської облради його однопартійця Юрія Дрозда.

Місцеві ЗМІ зазначають, що Юрій Дрозд — колишній перший заступник начальника УМВС Кіровоградської області, підприємець у сфері пожежної безпеки. У 2015 році він безрезультатно балотувався до облради від «БПП». За інформацією з аналітичної системи YouControl, він очолював ТОВ «АПС-Кіровоград», ТОВ «Техногенна безпека», ТОВ «АПС-Київ». В останніх двох фірмах Дрозд є одним із засновників.

У 2018 році «АПС-Кіровоград» і «Техногенна безпека» розіграли тендер управління освіти міськради Кропивницького на облаштування пожежних сигналізацій у школах міста. Ці ж підприємства були фігурантами розслідування активістів і ЗМІ щодо монопольного бізнесу з передачі пожежного сигналу до ДСНС, адже мали стосунок до родичів і керівництва управління ДСНС.

Після обрання нового голови облради почалися зміни в депутатських комісіях. Зокрема, постійну комісію з питань власності очолив депутат Андрій Табачук (ВО «Батьківщина»). Максим Собко («Слуга народу») став головою постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, використання природних ресурсів та агропромислового комплексу, яку раніше очолював Юрій Дрозд.

Натомість Сергій Шульга подав позов у суд, оскільки вважає своє звільнення незаконним. 12 червня 2023 року суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Світлана Дегтярьова відкрила судове провадження про визнання протиправним та скасування рішення про його звільнення, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку.

Наразі представники Кіровоградської обласної ради клопотали про відвід суддів у справі про звільнення голови. Про це написав ексголова Кіровоградської обласної ради у телеграм-каналі.

«Як і прогнозував, тимчасове керівництво обласної ради обрало шлях затягування справи про незаконно ухвалене 25 квітня рішення щодо мого звільнення. Напередодні облрада подала клопотання про відвід судді. А коли його відхилили, озвучила нове — про необхідність розгляду справи колегіально. Останнє суд підтримав, тож зараз чекаємо на новий розподіл суддів і слухання стартує спочатку», — йдеться в повідомленні Сергія Шульги.

Натомість постійна комісія обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, свободи слова, правової та антикорупційної політики 31 серпня 2023 року погодила нову норму Регламенту. Згідно з нею, проєкти рішень, які вноситимуть на розгляд сесії обласної ради, підлягатимуть обов’язковій правовій експертизі, яку проводитиме відділ виконавчого апарату обласної ради. Крім цього, Регламент обласної ради планують доповнити пунктами, які внормовують проведення засідань постійних комісій в режимі частковий онлайн. Також текст доповнять фемінітивами назв посад в обласній раді та її органах. Внесення змін до Регламенту розглядатимуть на сесії обласної ради.

Наразі на сайті Кіровоградської обласної ради закрита сторінка з інформацією про депутатів, фракції та групи. Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд на День журналіста в 2023 році написав про відкриття доступу до розділу ухвалених на сесіях рішень. Щоправда, до 24 лютого 2022 року ця інформація була оприлюднена на сайті обласної ради, як і список депутатів облради, фракції тощо.