Аналітики Громадянської мережі ОПОРА ретельно відстежують офіційну позицію росії щодо війни, яку вона розпочала на території України. Щоденні короткі аналітичні записки можна знайти на новому онлайн-інструменті «War Speeches». А щотижневі підсумки обговорюємо в п'ятничному відеоблозі на Youtube-каналі Говорить ОПОРА.

Цього тижня (22–26 серпня) постійний представник росіїї в ООН васілій небензя знову почав розповідати казочки про агресивний колективний захід та США. 

За його словами, росія 30 років намагалася домовитися з НАТО про принципи рівної й неподільної безпеки в євроатлантиці, але у відповідь чула тільки брехню та пусті обіцянки. Він також наголосив, що ще у 2007 році путін попереджав НАТО щодо намірів Альянсу розширитися на схід, але його не почули, і це призвело до катастрофічних наслідків для Грузії. 

Дивно виходить: “розширюється” НАТО, загроза нібито для росії, а постраждала грузія. Таке собі виправдання окупації частини території грузії. І так, вам не здалося, ви вже неодноразово чули це про Україну. От тільки на тезу, що Україна і близько не член НАТО, росіяни просто розводить руками. 

Далі у своїй промові небензя зазначив, що росія намагалася зберегти архітектуру безпеки і в грудні минулого року виступила з набором пропозицій до США та НАТО щодо заходів зміцнення довіри та безпеки в Євроатлантичному регіоні. У цьому договорі росія пропонувала повернути ситуацію у взаєминах між НАТО та Росією до 1997 року. 

Якщо коротко, то ця “ситуація” пропонувала таке. Україна й інші країни, які колись входили до складу СРСР, — наша зона відповідальності. Не заважайте нам їх поневолювати. Результат таких пропозицій ми всі знаємо: вперше рускій воєнний корабль пішов по заданій траєкторії у грудні 2021 року.

“Елітка” росії продовжує залякувати США та країни ЄС “великою війною з ядерною державою”. Так, цього тижня заступник говорящої голови мзс росії сєргєй рябков зазначив, що ігнорування наших (тобто російських) “червоних ліній” і втягування у простистояння з росією в Україні — дуже ризиковане. Це може призвести до збройного конфлікту двох ядерних держав. 

Також до залякування “ядерним попелом” долучився картопляний фюрер, який зазначив, що росія допомогла білорусі обладнати свої су-24 для несення ядерних боєприпасів. 

Десь ми це вже чули, адже вступ Фінляндії та Швеції до НАТО також був “червоною лінією” для росії. І на болотах обіцяли відповісти “гідно”. Певно, “гідно” — це намалювати траєкторію польоту ракети “Сармат”, якої навіть на озброєнні немає. Війна в Україні давно показала, що не такий страшний ведмідь, як його малюють. А друга армія світу… хіба що з кінця.

Цього тижня голова держдуми рф заявив, що незабаром відбудеться публічний суд над українськими військовополоненими. За його словами, перед ним мають постати військові злочинці, які вбивали, ґвалтували, знищували і тримали у страху мирне населення Донбасу. На такі заяви Президент України відповівд, що будь-яке судилище поставить остаточну крапку у переговорах між Україною та росією. 

Також цього тижня відбулася ще одна цікава подія. марія захарова вирішила прокоментувати День Незалежності України:

"Сьогодні Україна мала б відзначати День Незалежності, але натомість вийшов перформанс: Борис Джонсон прикрасив свою резиденцію соняшниками та гортензіями, а сам приїхав до Києва, Урсула фон дер Ляйєн прокричала фашистське гасло бандерівських колабораціоністів у своєму відеозверненні на тлі прапора Незалежної, а Джо Байден пообіцяв майже 3 млрд доларів на вбивство українців."

Російська пропаганда дає збій. Фактично Захарова визнає незалежність України. Цікаво, чи бачив це карликовий президент і які наслідки будуть для Захарової? 

Настав час для нашої улюбленої рубрики — "Крінж тижня". І з нами амбасадор цієї рубрики вячеслав володін. Цього тижня він заявив, що лише за найскромнішими прогнозами Європа втратить 21 мільярд євро, якщо заборонить в’їзд російським туристам. Він також додав, що 80% населення земної кулі не підтримують санкцій проти росії. А росіянам завжди буде до кого поїхати в гості? В гості — це в Уганду, Еритрею, Малі та інші країни? 

Не менш абсурдною була заява міністра війни російської федерації, який зазначив, що росія навмисне сповільнює темп так званої СВО. А також те, що у ході “операції” зс рф неухильно дотримуються норм міжнародного права. 

Хочу лише нагадати, що єдиний фактор, який стримує хід “операції” — це відважність та професійність ЗСУ, які щодня перетворюють військових рф на “хороших” росіян. 

Також цього тижня до рубрики "Крінж тижня" завітали постійний представник рф в ООН васілій небензя та керівник делегації рф на переговорах з Україною владімір мєдінскій.

Перший розповів, що США та НАТО відвели народу України долю гарматного м’яса, і додав, що схожа ситуація вже була у Грузії. Певно, васілій не уважно слідкує за ходом “операції” в Україні, а також не зовсім розуміє (але це не точно), що гарматне м’ясо — це громадяни його ж країни, яких за 6 місяців стало як мінімум на 46 тисяч менше.

мєдінскій зазначив, що “київському режиму” протистоять усі народи росії. На його думку у цьому “сила російської федерації”. Щоправда, чиновник чомусь не уточнює, що “сила росії” — також у мародерстві, алкоголізмі, мікрокредитних боргах і решті “благ цивілізації”.

Повернімося до України. 23 серпня Володимир Зеленський під час виступу на Кримській платформі зазначив, що Україна поверне Крим, адже це наша територія. Він також додав, що ми вирішимо це самостійно без консультацій з іншими державами. Чи означає це, що у Криму буде більше бавовни, а росіяни “так не захочуть уєжать із Крима” побачимо згодом. 

Крім цього, під час привітання з Днем Незалежності Президент зазначив, що Україна не шукатиме порозуміння з терористами, хоча розуміє російську мову, яку вони прийшли “захищати”. За словами Зеленського, найстрашніше залізо для українців — не танки і літаки, а кайдани. 

Олексій Данілов заявив, що путін не зупиниться в загарбницьких діях і готує ВПК росії до тривалої війни проти України, а Андрій Єрмак повідомив про новий пакет військової допомоги — на майже три мільярди доларів. Своєю чергою, Денис Шмигаль повідомив, що до держбюджету надійшли ще три мільярди доларів безповоротної грантової допомоги від Сполучених Штатів. 

Також Міністерство оборони України закликало росію до капітуляції, а Сергій Кислиця заявив, що росія згнила зсередини.