Діяльність депутатів Івано-Франківської обласної та міської рад від моменту їх обрання можна охарактеризувати як безконфліктну. В обласній раді 4 партії (“ЄС”, ВО “Свобода”, ВО “Платформа Громад” та “За майбутнє”) створили коаліцію, натомість “Слуга народу” і ВО “Батьківщина” перебувають в опозиції. Втім, їхня діяльність не супроводжується гострою політичною боротьбою. В Івано-Франківській міській раді фракція ВО “Свобода” сформувала монобільшість. Водночас заступниками міського голови стали представники “Європейської Солідарності” й ВО “Батьківщина” — партій, які також пройшли до міської ради. 

Повномасштабне російське вторгнення стало для місцевих рад викликом. Однак, оскільки на території області не відбувалося військових дій, обласна й міська ради продовжили роботу в режимі сесій, а в міській раді не переставав працювати виконавчий комітет. 

Результати місцевих виборів та формування більшості 

25 жовтня 2020 року в Україні відбулися місцеві вибори. За їх результатами до обласної ради потрапило 6 партій:

  1. ВО Свобода — 19,5% голосів.
  2. “Європейська Солідарність” — 17,25%.
  3. “За майбутнє” — 16,33%.
  4. ВО “Батьківщина” — 14,86 %.
  5. “Платформа громад” — 10,33%. 
  6. “Слуга народу” — 8,85%.

Тоді ж до міської ради потрапило 3 партії:

  1. ВО “Свобода” — 65 % голосів виборців.
  2. “Європейська Солідарність” — 25%.
  3. ВО “Батьківщина” — 10%.

20 листопада 2020 року на першій сесії було обране керівництво обласної ради. Її головою став Олександр Сич (“ВО Свобода”), першим заступником — Василь Гладій (ВО “Батьківщина”), заступником голови — Микола Палійчук (“За майбутнє”). Головою постійної комісії питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій обрали Назарія Іванчука (“Платформа громад”).

Законодавство не зобов’язує фракції обласної ради підписувати коаліційні угоди між фракціями, але фактично до складу коаліції увійшли ВО “Свобода” (18 депутатів), “За майбутнє” (16 депутатів), “Батьківщина” (14 депутатів), ВО “Платформа громад” (10 депутатів).

В Івано-Франківській міській раді ВО “Свобода” набрала досить мандатів, щоб сформувати “монобільшість” — 28 із 42 депутатів. Посади заступників міського голови дісталися Олександру Левицькому (ВО “Батьківщина) та Петру Шкутяку )“Європейська Солідарність”), що свідчить про наявність широкої коаліції.

Зміна керівництва партій та відмови від мандатів 

6 квітня 2023 року Івано-Франківська обласна рада підтримала клопотання про складання повноважень голови фракції “Платформа громад” та керівника обласної адміністрації у 2014-2019 роках Олега Гончарука. До кінця 2021 року він очолював ВО “Платформа громад”, а пізніше приєднався до партії “Українська стратегія Гройсмана”.

У 2023 році від мандата депутата обласної ради відмовився Микола Мединський (“За майбутнє”). Причиною такого рішення стало його бажання “зосередитися на роботі військового капелана в лавах ЗСУ”.

На початку каденції міської ради, у 2020 році, були припинені повноваження депутата Петра Шкутяка (“Європейська Солідарність”) у зв’язку з обранням його заступником міського голови Івано-Франківська. 

Політична та громадська робота партій та депутатів 

З 24 лютого 2022 року відбулося 15 засідань міської та 10 сесій обласної рад. 

Регіональні організації парламентських партій проводять організаційні зустрічі депутатів і прихильників. Зокрема, у грудні 2022 року відбулася зустріч депутатів, членів партії та прихильників “Європейської Солідарності” в Івано-Франківську, у серпні 2023 року до міста приїхала Юлія Тимошенко і провела зустріч з депутатами своєї партії та прихильниками. Натомість обласна організація “Слуги народу” практикує оприлюднення звітів депутатів обласної й інших рад області. 

Політичні партії в області активно використовують соціальні мережі для висвітлення власної діяльності (зустрічі з виборцями, робота в радах, волонтерство) і поширення контенту центральних офісів партій. Найбільше охоплення мають сторінки міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа (227 тис. читачів), “Європейська Солідарність Івано-Франківськ” (21 тис. читачів), “Слуга Народу Івано-Франківщина” (10 тис. читачів), “Свобода Прикарпаття” (2,1 тис. читачів).