Ще 24 лютого на офіційних сторінках правоохоронних органів почали поширювати інформацію про мітки, нанесені світловідбивною фарбою, та заклики закидати землею і знищувати їх. Такі мітки, за інформацією правоохоронців, можуть використовувати для коригування балістичного обстрілу, висадки десанту або позначення безпечних маршрутів для диверсійних груп.

Щодня з’являлися повідомлення про появу таких міток на дахах житлових будинків чи стінах лікарень та інформація про різні варіації таких міток. Потім Кіберполіція запустила Телеграм-бот, щоб населення оперативно повідомляло правоохоронців про появу будь-яких таких знаків, диверсантів, що їх розміщують, а також загалом переміщення ворожої техніки. З часом почали виникати непорозуміння, коли одні місцеві мешканці звинувачували інших у нанесенні міток, а насправді і ті й інші намагалися їх знайти та знищити.

Однак навіть офіційні державні джерела інформації інколи надають інформацію, що суперечить сама собі. Так, 27 лютого радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович на брифінгу зауважив, що ці мітки радше покликані сіяти панічні настрої серед населення, аніж коригувати обстріли.

“Сучасна бойова техніка і авіація не наводяться через світлові знаки на стовпах або на дорогах. Вони наводяться за допомогою інших сучасних технічних засобів. І ця практика може бути спрямована на те, щоб породити в нас “шпіономанію”. Спецслужби та військові звертаються до вас із проханням — припинити “охоту на відьом”, самостійно не намагатися силоміць затримувати, а повідомляти поліцію, СБУ, військових щодо місця знаходження осіб, яких ви підозрюєте. Вони будуть діяти згідно з протоколом, прийнятим у спецслужбах”, — зазначив Арестович.

Однак за інформацією від достовірного джерела ОПОРИ з високопосадових правоохоронців такі мітки використовують як мінімум для двох цілей. По-перше, для того, щоб розуміти, куди рухатися ворожим колонам по трасах — де не буде засідки чи опору населення. По-друге, для бомбардування об’єктів стратегічного значення у містах. Такі позначки ставлять на об’єкти навколо потрібної цілі для подальших ударів ракет. Наприклад, у Бучанському районі (Ворзель, Буча, Ірпінь) на момент початку повномасштабного вторгнення було багато таких міток флюорисцентною фарбою і світловідбивних стрічок на деревах, а в Києві — на дахах будинків.

Отож знищувати ці мітки чи ні — питання, відповісти на яке кожен має самостійно. А от повідомляти про них і про тих, хто їх наносить, — однозначно варто. Навіть якщо ці знаки не принесуть реальної загрози життю людей у вигляді обстрілів, то їх нанесення точно є частиною інформаційної гібридної війни, яка шкодить моральному стану людей, сіє паніку і не сприяє роботі на перемогу.

Які бувають мітки та як їх можна знищувати?

Помітки флуоресцентною фарбою

Як виглядають? Хрестики, кола, хрестики в колах, галочки та інші форми.

Де розміщені? На автомобільних шляхах, на землі, на стінах будинків, на дахах будинків, на деревах та стовпах поряд із важливими інфраструктурними об’єктами.

Як знищити? Засипати землею, замазати мазутом або іншими речовинами, що щільно перекривають фарбу та не пропускають світло, зрізати та закопати, накрити цупкою тканиною або іншими матеріалами, що не пропускають світло.

Помітки наліпками та клейкими стрічками

Як виглядають? Наліпки-стікери або стрічка, зазвичай закріплена скотчем. Переважно зроблені з тонкого шару м’якого пластику зі світловідбивними елементами. Дещо схожі на флікери, якими відповідальні громадяни у мирні часи користуються в темну пору доби під час руху по дорозі пішки чи на велосипеді.

Де розміщені? На газопровідних трубах, на стовпах поряд з важливими інфраструктурними об’єктами.

Як знищити? Зрізати та спалити або закопати. Не залишати просто скинутими на землю. Зав’язати цупкою тканиною або перекрити іншими матеріалами, що не пропускають світло.

Помітки за допомогою “маячків”

Як виглядають? Пластикові невеликі об’єкти розміром з кулак чи долоню, зазвичай червоного кольору. Всередині мають маленьку миготливу лампочку. Можуть містити металевий штир, за допомогою якого кріпляться до об’єктів.

Де розміщені? На деревах, на стінах та в інших локаціях поряд з важливими інфраструктурними об’єктами.

Як знищити? Розбити важким предметом елемент із миготливою лампочкою. Додатково радять кинути такий маячок у воду.

І кілька слів про незнайомі дивні об’єкти. Якщо ви не знаєте, як виглядає маячок, або не впевнені, що це він, — повідомляйте про такі предмети за номером 102. За повідомленням правоохоронних органів, диверсійні групи можуть розкидати по території міст різні об’єкти (дитячі іграшки, мобільні телефони, різні незнайомі та дивні на вигляд предмети тощо), які можуть бути заміновані. Наразі інформація про такі випадки звучала щодо великих міст, які зараз намагається обступити російська армія, але, оскільки робота диверсійних груп помічена і в інших населених пунктах, така практика може бути поширена і на інші території.

Помітки за допомогою світла

Як виглядають? Червоні ліхтарики, які горять постійно або миготять з певною періодичністю. Також поширювалась інформація про фіолетові вогні, які постійно горять на балконах, а ще про групи людей, які ручними ліхтариками світять у небо просто посеред вулиці.

Де розміщені? На балконах верхніх поверхів житлових будинків, на дахах будівель.

Як знищити? Повідомити про таку мітку правоохоронні органи за номером 102 та через Телеграм-бот.

Варто звернути увагу, що інформація про цей тип міток ще більш неоднозначна. Офіційні державні канали інформації спочатку масово поширювали інформацію про фіолетові світлові позначки, проте частину з них потім видалили, адже, ймовірно, це можуть бути просто фітолампи для вирощування рослин на балконах.

Що треба робити?

У будь-якому випадку варто додати інформацію про будь-яку таку мітку або того, хто її розміщує, до єдиної бази. Кіберполіція створила спеціальний Телеграм-бот для отримання від населення оперативних повідомлень про виявлені мітки, роботу диверсантів, переміщення ворожої техніки тощо. Вся інформація потрапляє до єдиної бази правоохоронців на Google Maps.

Як це зробити?

  1. На телефоні має бути встановлений додаток Telegram;
  2. Заходите в бот https://t.me/ukraine_avanger_bot;
  3. Саме через бот необхідно зробити фото;
  4. Потрібно також додати геомітку. Щоб позначити точне розміщення позначки, під час надсилання фото на телефоні має бути увімкнена геолокація.

І кілька слів про геолокацію. За геолокацією на телефонах людей НЕМОЖЛИВО коригувати обстріли. Спочатку на офіційних державних каналах поширювали заклики про відключення геолокації на мобільних телефонах, але потім цю інформацію спростували. Та варто розуміти, що кожен додаток на телефоні після встановлення завжди просить надати доступ до геолокації, контактів, камери, аудіо та інших даних. Хороше правило на кожен день, а під час війни й поготів — думати, який саме доступ і якому саме додатку надавати.

Звідки беруться мітки?

Відповісти на це питання точно — непросто. Станом на тепер відомо, що координувати їх нанесення можуть через соціальні мережі. Наприклад, групу з назвою “Booms Claymore Air” виявили в Телеграмі. Там усім охочим пропонували легальну роботу з розклеювання листівок у кількох українських містах (Київ, Чернігів, Дніпро, Запоріжжя, Харків та інші), частину з яких активно обстрілює російська авіація. У групі зазначалося, що ця робота — абсолютно легальна. За неї пропонували грошову винагороду приблизно у 25 доларів (орієнтовно 700 гривень). Також просили не поширювати інформацію про канал у сторонніх чатах і кликати лише “своїх”. Однак у різних каналах з’являлися прохання поскаржитися на канал, поширювалася досить швидко. У день створення, 26 лютого, на канал одразу підписалося близько 30 тисяч осіб, а нові повідомлення, що виходили досить інтенсивно, отримували багато негативних реакцій. Хоча в одному з повідомлень і було заявлено: “Ми не працюємо на Росію чи Україну, не займаємося тероризмом і не робимо нічого протизаконного…”, в іншому було вийшло попередження “Відміна, Київ, на точках знаходяться люди у формі ВСУ. Ніхто не йдіть туди. Нові координати будуть пізніше” (переклад з російської). Станом на 28 лютого запрошення на цей Телеграм-канал уже не працює.

У Києві мешканцям ЖК “Паркленд” вдалося затримати 18-річну дівчину, яка ставила мітки на будинку. Про це повідомила одна з мешканок житлового комплексу За її словами, дівчина виконувала цю роботу за фінансову винагороду. Варто зазначити, що цей ЖК розташований поряд із Міжнародним аеропортом “Київ” (Жуляни) та будинком на проспекті Лобановського, куди вночі 26 лютого влучив снаряд РФ. Так само жителі сусіднього житлового комплексу “4 Сезони”, який знаходиться ще й поруч із військовою частиною Національної гвардії України, затримали чоловіка, який наносив мітку на стіну одного із будинків. Як зізнався невідомий, він орендував квартиру в цьому житловому комплексі зовсім нещодавно.

Крім цього, ставити мітки можуть диверсійні групи. У ЗМІ та Телеграм-каналах часто поширювали інформацію про підозрілі автомобілі, які кружляють містами та можуть ставити мітки. Про це, наприклад, повідомляв Telegram-канал “Оперативний ЗСУ”. Повідомлення містило фото трьох авто із номерними знаками та допис, що ці машини ставлять мітки по Києву. Подібні повідомлення з’являлися в мережі й щодо інших міст.

У будь-якому випадку, якщо ви безпосередньо стали свідком того, як хтось на вулиці ставить мітки, про це необхідно повідомити правоохоронні органи за номером 102 та через Телеграм-бот.

Якщо ж ви виявили Телеграм канал, де вербують людей для нанесення міток, потрібно, як мінімум, поскаржитися на цей канал. Це можна зробити так:

  1. Вибираєте канал;
  2. Тиснете на аватарку цього каналу;
  3. Тиснете «Більше»;
  4. Вибираєте «Поскаржитись»;
  5. Вибираєте «Інше»;
  6. Вставляєте цей текст «Пропаганда війни в Україні. Пропаганда вбивства українців і українських солдатів».

А ще можна об’єднатися в так звані “скаргові війська” та дружно масовано репортити подібні джерела. Наприклад, таку можливість провести час із користю пропонує Телеграм-канал “Немного экзотических новостей”.

Про психологічну складову

Використовуються з військовою метою такі мітки чи ні — висновок робити військовим експертам. Разом з тим такою потужною інформаційною хвилею однозначно вдалося створити масовий психоз у населення, що вправно долучається до “полювання на відьом”, погіршити емоційно-психологічний стан громадян та найважливіше — перевантажити поліцейські служби нашої країни.

Наприклад, під безпідставну підозру потрапив колишній міський голова міста Южноукраїнськ Андрій Стулін, який купував скотч та зелену фарбу для територіальної оборони. А ось у Черкасах в одному із дворів мешканці повідомили про червоний маячок у вікні будинку навпроти та зателефонували до поліції. Як з’ясувалося, в квартирі не опущені донизу жалюзі, а червоне світло поширював світловий індикатор на побутовій техніці. Разом з тим, у той час, коли в місцевому чаті ОСББ обговорювалося це питання, дитині, котра мешкає в цьому дворі, здалося, що вона бачить групу осіб у військовій формі і ці зброєю, які виходять із під’їзду, де розташована квартира. Показова ситуація, яка демонструє рівень емоційної напруженості громадян. До того ж усе це відбувалося в темну пору доби, коли у людей і так підвищується рівень тривожності.

Про перевантаження поліції від дзвінків із підозрами щодо диверсійної діяльності повідомляли міські голови низки міст України. Вони дякують громадянам за пильність, однак просять свідомо підходити до визначення “стратегічності” мітки. Нагадаємо, що для повідомлення про мітки, диверсантів чи переміщення ворожих військ можна користуватися Телеграм-каналом https://t.me/ukraine_avanger_bot.

Ми також звертаємося до громадян, просимо бути пильними і зберігати холодний розум у цій координованій кампанії. Оцінка її мети буде за експертами. Крім того, варто пам’ятати, що в Україні, за інформацією Київської міської державної адміністрації, за диверсійні дії з нанесення міток встановлена кримінальна відповідальність за статтями Кримінального кодексу України 111 (державна зрада) та 113 (диверсія). Державна зрада карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років із конфіскацією майна або без. Диверсія карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без.