Затримання бериславського міського голови Олександра Шаповалова, відставка мера Генічеська Олександра Тулупова, відмова міського голови Каховки Віталія Немерця співпрацювати з окупантами, полон та відставка голови Таврійської громади Миколи Різака, викрадення голів Скадовської та Голопристанської громад Олександра Яковлєва та Олександра Бабича — Громадянська мережа ОПОРА дослідила хронологію подій у міських громадах Херсонщини в умовах окупації. Дослідження охоплює період з 24 лютого до 21 квітня 2022 року.

Бериславська міська громада

Напередодні вторгнення рф в Україну на офіційному сайті Бериславської міської ради опублікували Google-карту укриттів Херсонської області та поради, як діяти у кризових умовах.

Безпосередньо 24 лютого оприлюднили повідомлення про військову загрозу та інструкцію, як поводитися в такій ситуації. На офіційній сторінці ради у Facebook з’явилося звернення міського голови Олександра Шаповалова, у якому він повідомив, що міська влада на місці та працює в штатному режимі, а жителів закликав не панікувати через російське вторгнення.

25 лютого на сайт додали повідомлення про тестування сигналу тривоги на території громади та роз’яснення, як на нього реагувати. Вже наступного дня опублікували додатковий перелік споруд цивільного захисту на території міста Берислав.

Чергове звернення міського голови на його офіційній сторінці у Facebook з’явилося 1 березня. Він розповів про організацію охорони правопорядку в межах громади, нове облаштоване бомбосховище в Бериславі, роботу місцевого хлібозаводу, медичних закладів та аптек тощо. Цього ж дня на сайті міської ради з’явилась інструкція про те,  як діяти громадянам, якщо вони помітили ворожу техніку у своєму населеному пункті, а також повідомлення про додаток «Повітряна тривога».

У зверненні 3 березня Олександр Шаповалов підняв питання гуманітарної допомоги мешканцям, які її потребують, а 4 березня розповів про зникнення телефонного зв’язку у всій громаді.

15 березня на офіційному сайті Бериславської міської ради повідомили про введення в межах громади комендантської години з 18:00 до 7:00.

21 березня з’явилась інформація про затримання і конвоювання міського голови Берислава Олександра Шаповалова військовими рф до Нової Каховки і утримання його в невідомому місці. Вже 28 березня стало відомо, що міський голова Берислава є у списку полонених рф. Повідомлення про звільнення з полону очільника Бериславської громади з’явилося 3 квітня. За відсутності міського голови життєдіяльність громади забезпечував виконавчий комітет Бериславської міської ради. 

Генічеська міська громада

Ще 23 лютого 2022 року голова Генічеської міської громади Олександр Тулупов оглядав приміщення в межах громади, виділене для базування батальйону територіальної оборони, про що інформував офіційний сайт громади. 24 лютого територія опинилася під прямою загрозою окупації з боку рф. Відтак, на сайті громади опублікували заклик до мешканців із короткою інструкцією про першочергові кроки в умовах воєнного стану.

Цього ж дня на сайті громади з’явилися повідомлення про правила поведінки в спорудах цивільного захисту та найпростіших укриттях і мапа захисних споруд. Також вийшло перше звернення міського голови Генічеська.

Загалом станом на 21 квітня від початку війни в Україні схожих звернень міського голови до мешканців територіальної громади на сайті ради опублікували п’ять: 28 лютого, 1 березня, 2 березня, 3 березня, 7 березня.

25 березня Генічеський міський голова Олександр Тулупов провів нараду з заступниками та керівниками комунальних підприємств, під час якої визначили першочергові завдання міської ради у зв’язку з початком війни в Україні. 28 лютого очільник громади зустрівся з місцевими депутатами для обговорення взаємодії в умовах воєнного стану. Також чергова нарада представників місцевого самоврядування відбулася 7 березня.

Тоді ж на сайті міської ради поінформували мешканців про введення «комендантської години» з 20:00 до 6:00 в межах громади.

З 1 березня міська рада розпочала посилення заходів та координацію зусиль, спрямованих на забезпечення гуманітарних потреб мешканців громади. Зокрема, вийшло звернення до небайдужих громадян та представників бізнесу з проханням підтримати осіб, які опинились у скрутному становищі, та надати їм допомогу у вигляді продуктів харчування, медикаментів та інших речей першої необхідності; до підприємців громади — з проханням не підвищувати ціни на продукти харчування та ліки;

10 березня на офіційному сайті Генічеської міської громади повідомили про початок роботи штабу допомоги при Генічеській міськраді. Зокрема, в рамках його роботи за підтримки місцевих підприємців, фермерів, волонтерів та небайдужих громадян розпочато збір допомоги та роздачу продуктів харчування, побутової хімії тощо мешканцям громади. Водночас міський голова Генічеська повідомив про початок відновлення будинків та споруд, пошкоджених внаслідок обстрілів.

Натомість 12 березня Генічеський міський голова Олександр Тулупов повідомив про відставку його команди у зв’язку з неможливістю виконання своїх обов’язків в умовах окупації.

«Сьогодні складний день у моєму житті та житті моєї команди. Ми вимушені констатувати, що наc поставили в такі умови, коли ми не можемо працювати та здійснювати повноваження як представники українського органу місцевого самоврядування. Тому сьогодні мною, заступниками, секретарем ради та керуючим справами виконкому, багатьма членами трудового колективу прийнято рішення піти у відставку. Ми всі весь цей воєнний, складний час робили все можливе і неможливе для забезпечення умов життєдіяльності нашого населення. Дякую всім за співпрацю, порозуміння, взаємовіддачу та допомогу», — йшлося у зверненні.

Голопристанська міська громада

Офіційний сайт Голопристанської міської територіальної громади станом на 21 квітня не працює. Оперативну інформацію представники місцевої влади поширюють на Facebook-сторінці «Гола Пристань – Міська рада»

Зокрема, на сторінці ради постійно публікували відеозвернення голопристанського міського голови. У них Олександр Бабич інформував жителів про поточну ситуацію в громаді та озвучував важливі заяви.

Останнє звернення міського голови опубліковане 27 березня. Тоді міський очільник розповідав про відвідання різних населених пунктів територіальної громади, роботу комунальних підприємств, медичних закладів, наявність ліків тощо. А вже 29 березня в Херсонській обласній прокуратурі повідомили про відкрите провадження за фактом викрадення голопристанського міського голови.

Станом на 21 квітня голопристанського міського голову військові рф все ще не звільнили з полону і утримують у невідомому місці.

Каховська міська громада

Попри те, що офіційний сайт Каховської міської громади станом на 21 квітня 2022 року працює, за період війни в Україні він майже не наповнювався новими повідомленнями.

Зокрема, ще 22 лютого 2022 року на сайті опублікували інформацію для мешканців Каховської територіальної громади щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій та війни, мапу захисних споруд та протирадіаційних укриттів.

25 лютого на сайті громади з’явилося звернення каховського міського голови Віталія Немерця до мешканців громади, в якому очільник поінформував громадян про поточну ситуацію в населених пунктах територіальної громади в умовах воєнного стану.

Уже наступного дня на сайті громади також опублікували інформацію про введення в Каховській громаді комендантської години з 22:00 до 6:00. Ще одне повідомлення щодо комендантської години з’явилося на сайті 12 березня. У ньому йшлося про її зміну — з 11 березня вона триває з 20:00 до 6:00.

Детальнішу інформацію про життєдіяльність територіальної громади мешканці могли отримувати з офіційної сторінки Каховська міська територіальна громада у мережі Facebook. З неї міський голова спільно з командою систематично виходили в прямий ефір, інформуючи мешканців громади про поточну ситуацію. Також тут публікували заяви та звернення міського голови.

В одному з таких звернень, яке з’явилося на сторінці громади 28 березня 2022 року, міський голова Каховки Віталій Немерець повідомив, що місто все ще перебуває в окупації, «зелені коридори» відсутні, гуманітарну допомогу не пропускають, а в самій громаді  відчутний дефіцит окремих продуктів харчування та речей першої необхідності. Разом з тим, на сторінці громади у Facebook постійно з’являлися повідомлення про допомогу продуктами харчування тим мешканцям, які цього найбільше потребують.

29 березня в Каховці відбулася зустріч міського голови з членами ради підприємців Каховської міської територіальної громади для координації зусиль влади та бізнесу щодо підприємницької діяльності в умовах воєнного стану.

1 квітня на офіційній сторінці Каховської міської територіальної громади у мережі Facebook опублікували повідомлення про те, що в приміщення виконкому Каховської міськради увійшли десятки озброєних військових рф та повідомили представникам легітимної влади в місті про припинення їх діяльності в разі незгоди співпрацювати з окупантами. Керівництво Каховської громади відмовилось від такої пропозиції.

Відтак, 1 квітня у своєму зверненні каховський міський голова Віталія Немерця подякував своїй команді за півторарічну роботу та всім, хто підтримував належне функціонування громади під час війни. 7 квітня мер пояснив, що через відмову співпрацювати з окупантами йому та його сім’ї загрожувала небезпека. У зв’язку з цим Віталій Немерець прийняв рішення покинути територію громади і переїхати на територію, контрольовану ЗСУ.

«Війна. Навіть у страшному сні не міг собі уявити, що доведеться жити в такі часи, це просто жахіття. Через те, що я не захотів співпрацювати з російськими окупантами, життю моєї сім’ї та мені особисто загрожувала реальна небезпека. Вважаю, що від мертвого мера або мера десь у підвалі користі громаді немає. Тому я прийняв рішення виїхати з тимчасово окупованої Каховщини на підконтрольну ЗСУ територію», — заявив Віталій Немерець.

Новокаховська міська громада

Робота органів місцевої влади та місцевого самоврядування Новокаховської міської громади в умовах воєнного стану розпочалася з інформування мешканців через офіційний сайт про адреси захисних споруд. З’явилися повідомлення про обстріл військової частини в Новій Каховці з території Криму. Оперативну інформацію про функціонування всіх структур доносив до мешканців міський голова Володимир Коваленко, який продовжує робити це щодня.

Після окупації міста та прилеглих територій мер Нової Каховки здійснював перемовини з окупантами щодо «зеленого коридору» для евакуації мешканців населених пунктів Веселе та Козацьке. 28 лютого з’явилася перша інформація про можливість евакуації жителів селищ.

З 27 лютого в межах громади ввели комендантську годину з 22:00 до 7:00. З 1 березня час комендантської години змінили — з 21:00 до 7:00. З 6 березня комендантська година в межах громади тривала з 18:00 до 7:00, а з 2 квітня — з 20:00 до 6:00.

Після захоплення приміщення виконкому Новокаховської міської ради очільник міста з командою облаштували робочі кабінети в іншому місці — в приміщенні КП «Екосервіс». Було створено офіційний фонд для надання допомоги особам, які цього потребують. За перший день на рахунок фонду вдалося зібрати понад 160 тис. грн. Станом на 8 березня на рахунок фонду надійшло понад 300 тис. грн.

Від початку війни в Україні до 21 квітня 2022 року окремі населені пункти в різний час залишалися без електропостачання, газу, водопостачання, телефонного та інтернет-зв’язку. Найбільше допомоги потребували селища Веселе і Козацьке, які й найбільше постраждали через російське вторгнення. Для мешканців цих населених пунктів Новокаховська влада організувала збір та доставку гуманітарної допомоги.

25 березня новокаховський міський голова звернувся до мешканців громади та підприємців із закликом повертатися на робочі місця та відновлювати підприємницьку діяльність для належного функціонування громади в цілому.

Відтак, уже протягом квітня у бомбосховищі Новокаховської ЦМЛ облаштували операційні відділення, відновилося автобусне сполучення між Новою Каховкою та Херсоном, до Нової Каховки доставили 20 тонн борошна для випікання хліба, в громаді відновили роботу продовольчий ринок та низка торговельних закладів.

Олешківська міська громада

Напередодні та в перший день війни в Україні на офіційному сайті Олешківської міської ради з’явились офіційні повідомлення щодо дій населення в умовах війни, дій у випадку повного відключення інтернету, розташування споруд цивільного захисту в межах громади. Надалі інформацією про функціонування міста в умовах воєнного стану сайт міської ради не наповнювався. Втім, офіційні повідомлення також частково публікували на сторінці громади у Facebook — Олешківська територіальна громада та на офіційній сторінці міського голови Євгена Рищука в цій соцмережі.

Зокрема, на сторінці громади публікували і відеозвернення олешківського міського голови Євгена Рищука. В одному з них (за 28 лютого), очільник громади повідомив про поширення фейкової інформації щодо евакуації населення. Тоді ж на сторінці з’явилося повідомлення про запровадження комендантської години — з 20:00 до 7:00. Час обмеження змінили 5 квітня — з 21:00 до 6:00.

Крім того, 1 березня на сторінці повідомили про пошкодження газопроводу внаслідок обстрілу території громади. 3 березня з’явилась інформація про початок постачання продуктів харчування у місто.

Про життєдіяльність громади систематично інформував на своїй сторінці у Facebook міський голова Євген Рищук. У своєму відеозверненні від 2 квітня він відповів на запитання мешканців щодо роботи хлібопекарень та продажу хліба, 3 березня — про забезпечення громади м’ясними продуктами, 5 березня — про роздачу картоплі мешканцям, 6 березня — про доставку борошна до пекарень, 9 березня — про газопостачання тощо.

Скадовська міська громада

На період дії в Україні воєнного стану офіційний сайт Скадовської міської ради припинив роботу. Втім, функціональною залишилась офіційна сторінка громади у Facebook — Скадовська міська рада.

З першого дня війни в Україні в Скадовській міській територіальній громаді запрацював координаційний центр. Також було прийняте рішення проводити рейди містом з метою контролю громадського порядку.

12 березня Скадовський міський голова Олександр Яковлєв записав звернення, де повідомив, що у громаді окупаційних військ немає, а міська рада повністю забезпечує життєдіяльність міста.

Втім, уже наступного дня обстановка дещо змінилась. У міській раді повідомили, що в місті зберігається контрольована ситуація, попри те, що там постійно переміщується техніка окупантів. Працюють окремі магазини, ринки, аптеки, пошта, поліклініка, лікарня. В Скадовську діє комендантська година з 22:00 до 6:00.

Міський голова Скадовська на своїй сторінці у Facebook опублікував допис про те, що в другій половині дня 13 березня в Скадовськ заїхала колона із близько 30 одиниць техніки рф. Окупанти розмістилися в одному з дитячих таборів та заходили до будівлі міської ради.

16 квітня на офіційному сайті Херсонської обласної прокуратури з’явилась інформація про розпочате кримінальне провадження за фактом викрадення скадовського міського голови військовими рф.

Того ж дня очільник Скадовської громади Олександр Яковлєв записав відео, у якому повідомив, що з ним все добре, а військові рф його відпустили після бесіди.

З 6 квітня в межах громади відновили рух громадського транспорту. 15 квітня ветеранам, людям з інвалідністю, малозабезпеченим літнім людям надали гуманітарну допомогу, яка прибула з Польщі. Громада переважно забезпечена всім необхідним. Не розв’язана лише проблема з доставкою ліків.

Також 6 квітня скадовський міський голова повідомив, що, зважаючи на постійні погрози та намагання схилити його до співпраці з боку окупантів, він був вимушений покинути місто. Попри це, очільник громади залишився на постійному зв’язку і з працівниками міськради, і з мешканцями.

Станом на 15 квітня стало відомо про захоплення будівлі міської ради військовими рф. Працівники міської ради відмовилися працювати в умовах окупації.

Таврійська міська громада

Станом на 21 квітня 2022 року сайт Таврійської міської ради недоступний. Відтак, хронологію подій в громаді в умовах війни можна простежити за публікаціями на офіційній сторінці Таврійської міської територіальної громади у Facebook.

25 лютого таврійський міський голова Микола Різак провів нараду з секретарем, заступниками та керуючим справами апарату ради щодо підтримання на належному рівні життєдіяльності міської громади в умовах війни. Надалі за результатами оперативних нарад за участю міського голови на сторінці громади для мешканців публікували оперативну інформацію.

В офіційних повідомленнях мешканців інформували про роботу комунальних служб, забезпечення мешканців питною водою, продуктами харчування та товарами першої необхідності, про необхідність виконання заходів безпеки тощо.

Разом з тим, у перший день війни міський голова звернувся до мешканців громади з проханням не панікувати та повідомленням про адреси споруд цивільного захисту.

У зв’язку з відсутністю електропостачання в громаді роботи з його відновлення розпочалися 2 березня.

28 лютого мешканцям громади повідомили оперативну інформацію в місті, у тому числі про введення комендантської години з 22:00 до 6:00, графік якої змінили з 1 березня — з 17:00 до 8:00, вдруге з 2 березня — з 21:00 до 7:00 та знову з 9 березня — з 18:00 до 7:00. З 1 квітня тривалість і час комендантської години вкотре змінили — з 20:00 до 6:00.

2 квітня на сторінці громади у Facebook з’явилося повідомлення про те, що міський голова Таврійська потрапив у російський полон. Напередодні його затримали російські військові, і протягом доби він не виходив на зв’язок. 

Після перебування у російському полоні через погіршенням стану здоров’я таврійський міський голова Микола Різак написав заяву про відпустку з подальшим офіційним складанням повноважень міського голови.

Херсонська міська громада

Про війну в Україні Херсонська міська рада почала інформувати громадян із повідомлень про введення в Україні воєнного стану та дій у разі початку війни. В перший день нападу росії на Україну очільник Херсонської громади звернувся до мешканців з проханням зберігати спокій та повідомив, що міська влада працює і готова надалі забезпечувати потреби містян. Усі офіційні повідомлення публікуються на офіційному сайті Херсонської міської ради.

В перші дні війни на сайті також повідомили про обмеження руху потягів між Херсоном та Миколаєвом, потреби тероборони, перелік укриттів на території міста Херсона, припинення роботи відділень Укрпошти, введення в громаді комендантської години з 22:00 до 6:00, час якої згодом змінили — з 20:00 до 6:00, створення штабу правопорядку у Херсоні, потреби у донорах крові, роботу «гарячої лінії» для збору гуманітарних потреб мешканців тощо.

Міська влада вже з перших днів березня активно сприяла збору та забезпеченню гуманітарних потреб населення. Зокрема, 3 березня на сайті ради з’явилися повідомлення про те, що в Херсоні безкоштовно роздають хліб, а також уже роздали 20 тонн молочної продукції. Станом на 9 березня в Херсоні працювало 4 пункти видачі життєво необхідних медикаментів. Станом на 16 березня в Суворовському районі Херсона гуманітарну допомогу отримали 4 тис. осіб.

11 березня в районах Херсона та старостинських округах розпочали збір інформації щодо стану житлових будинків, постраждалих від бойових дій.

16 березня з’явилась інформація про припинення існування фракції політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» в Херсонській міській раді. 

В умовах воєнного стану не припиняв своєї роботи виконавчий комітет Херсонської міської ради, який кілька разів збирався на засідання, зокрема 25 березня та 15 квітня.

Місцева влада періодично повідомляла мешканців про стан справ у межах територіальної громади, публікуючи зведену оперативну інформацію.