15 лютого 2023 року фундація “OPORA in Poland” мала честь приймати Девіда Кемерона, міністра закордонних справ і в справах Співдружності та розвитку й колишнього прем’єр-міністра Великої Британії, у Центрі сприяння документуванню воєнних злочинів. Британський уряд системно підтримує правосуддя та притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини на території України, а також засуджує злочин агресії. Саме такі через такі прагнення у Варшаві після початку повномастшабного вторгнення Громадянська мережа ОПОРА заснувала фундацію “OPORA in Poland”, яка збирає дані про воєнні злочини, вчинені росіянами в Україні. 

Партнерство з організаціями громадянського суспільства має вирішальне значення для збору даних про воєнні злочини. ОПОРА провела понад 1600 попередніх інтерв’ю з очевидцями та постраждалими й передала ці дані до польської прокуратури в межах співпраці з Генеральної прокуратурою України. Ми прагнемо надати безпрецедентний доступ до розповідей із перших вуст, важливих доказів і всебічної інформації, важливої для точного документування воєнних злочинів.

Ми раді мати такого потужного партнера, як Велика Британія. Минулоріч Уряд цієї країни оголосив про виділення фінансування для підтримки документування, розслідування та судового переслідування воєнних злочинів в Україні. Пакет включає фінансування навчання українських прокурорів використанню розвідданих із відкритих джерел для виявлення потенційних злочинів, а також розширення Центру сприяння документування воєнних злочинів, який ОПОРА відкрила у Польщі.

2024 рік має стати роком адвокації справедливості, безпеки і зміцнення обороноздатності. Публічна підтримка справедливості демонструє, що хоч би якою складною була геополітична ситуація, право на правду та засудження агресора стане видимим.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон сказав: «Ви маєте документувати, аби винні були притягнуті до відповідальності. У вас може бути політична воля всього світу для судових справ і правового переслідування, але не без доказів того, де це сталося [це було б неможливо]. Ось чому те, що ви робите, так життєво важливе. Щиро дякую вам за те, що прийняли мене сьогодні тут і за те, що розповіли про те, що ви робите».

Очільниця ОПОРИ Ольга Айвазовська наголосила: «Нині критично необхідно вчасно й ефективно притягувати винних до відповідальності за всі міжнародні злочини, вчинені в Україні, включно зі злочинами проти людяності, агресією та геноцидом. У свідченнях, які очевидці надали ОПОРІ, ми бачимо ознаки всіх цих злочинів. Вкрай важливо, щоб Велика Британія продовжувала та збільшувала свою підтримку міжнародно-правових механізмів і на двосторонньому й багатосторонньому рівнях залучалася до забезпечення розслідування та переслідування воєнних злочинів. Для нас також важливо розглянути роль свідків як лідерів з-поміж тих, хто вижив. Вони заслуговують на підтримку та нову парадигму співпраці, психологічну допомогу і залучення до процесу досягнення цілей правосуддя».

Міністр закордонних справ і в справах Співдружності та розвитку Девід Кемерон також поспілкувався з Олегом Афанасьєвим, головним героєм документального фільму «Віддалений гавкіт собак». 17-річний хлопець із Маріуполя, який розповів про жахи життя в окупації та два місяці без їжі й води, закликав допомогти українським дітям. Зворушений історією Олега, Міністр закордонних справ Девід Кемерон поділився, що у 2022 році його власна родина також приймала родину з України.

Ольга Айвазовська й Олег Афанасьєв провели для гостей екскурсію тематичною виставкою живопису та подарували міністру книгу «Війна голосами дітей». Це видання благодійного фонду «Голоси дітей» до річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У книзі зібрано близько 100 емоційних цитат, які демонструють парадоксальний погляд дітей на війну. Цитати проілюстровані дизайнерами, художниками, фотографами та знаними людьми з різних куточків світу.

Однак підвищення обізнаності та формування коаліції не обмежується такими зустрічами. На початку наступного тижня делегація ОПОРИ, Міжнародного центру української перемоги та благодійного фонду «Голоси дітей» проведе низку заходів у парламенті Великобританії з нагоди другої річниці вторгнення Росії в Україну. Візит розпочнеться парламентським заходом у Залі Черчилля в понеділок, 19 лютого, а наступного дня відбудеться експертна дискусія. Основна мета цих заходів, які сукупно називаються «Відлуння трагедії: свідчення про війну Росії в Україні», — висвітлити руйнівний вплив війни, зосередившись на досвіді цивільного населення та геноцидному характері війни.

ОПОРА також візьме участь у публічному заході в Українському Інституті в Лондоні 21 лютого. В межах події відбудеться показ короткометражного документального фільму «Що ми втратили», а також панельна дискусія. Українські експерти й свідки воєнних злочинів обговорять досвід дітей, утиски Росією української культури та ідентичності на окупованих територіях України, а також те, що ми можемо зробити, щоб притягнути Росію до відповідальності за ці злочини.