Щодо батьків, котрі не хочуть віддавати дітей в зросійщені школи на ТОТ, окупаційна влада застосовує примус, погрожуючи позбавленням батьківських прав у разі відмови. Про це в коментарі Східному Варіант розповіла аналітикиня Громадянської мережі ОПОРА Анастасія Романюк.

Коментар для Східного Варіанту

“Розмови про важливе” в школах

Анастасія Романюк зазначає, що в системі формальної освіти на тимчасово окупованих територіях, зараз щопонеділка відбуваються класні години під назвою “Розмови про важливе”. Їхня мета — розвиток патріотизму школярів, прославлення “героїв сво”, розвиток “традиційних духовних цінностей" та “російської громадянської ідентичності”, протидія “ліберальній пропаганді” та “західним фейкам” тощо. 

У межах цієї класної години, окупанти змушують дітей писати листи з “подяками за звільнення” та “підтримкою” російським солдатам.

Мілітаризація дітей окупація

Фото: AP

Додатково проводять також “Уроки мужності”, котрі повністю присвячені російському культу “великої перемоги” під час Другої світової війни, а також героїзації російської війни в Україні.

Рух “Орлята” для найменших

Освітня експертка Ярослава Мозгова розповіла Східному Варіанту про ще одне формування під назвою “Орлята”, яке впроваджується на рівні дошкільної та початкової освіти. 

Це загальноросійський рух, який суголосний із радянською системою (аналог “жовтенят”) і охоплює всі суб'єкти російської федерації. 

Мілітаризація дітей окупація

Фото російських ЗМІ

З 2022 року до лав “орлят” залучаються й діти з тимчасово окупованих територій, зокрема Донецької та Луганської областей.

“Ця система впроваджується через вчителів — відповідно, вчителі в окупації стають провідниками таких рухів”, — каже Ярослава в коментарі Східному Варіанту.

Організації  “патріотичного виховання” для підлітків

У неформальній освіті діють організації “патріотичного виховання”, такі як “Юнармія”, “Рух перших” та центри “воєнно-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді” під назвою “Воїн”. Остання орієнтована на молодь “допризивного віку”. 

Аналітикиня Анастасія Романюк зазначає, що “Юнармія” та “Рух перших” спрямовані на підлітків.

Там їм дозволяють приміряти російську військову форму, починаючи від урочистої присяги на “дотримання честі та вірності своїй батьківщині”. Звісно, під “батьківщиною” окупанти мають на увазі росію. 

скрін

Формування “Юнармія” в місті Торецьк, Донецької області. Фото взято із соціальної мережі Вконтакте

Це відбувається з метою “патріотичного виховання” та формування “образу для наслідування” серед військових радянської та сучасної російської армії.

“Участь у програмі дозволить юнармійцям не тільки підвищити свої знання в галузі історії виникнення та розвитку збройних сил російської федерації, але й пройти курс молодого бійця, познайомитися з військовими обов'язками та порядком проходження служби в лавах збройних силах рф”, — так про це розповідають самі росіяни на офіційному сайті організації.

Крім цього, на сайті формування “Юнармія” окупанти також надають інформацію про випускників, що загинули на війні. 

Серед них і підлітки з тимчасово окупованих територій Луганщини та Донеччини.

Мілітаризація дітей окупація_02

Фото: Ярослава Мозгова

Що стосується центрів “Воїн”, то вони призначені для підлітків від 14 років. 

Там забезпечують повноцінний військовий вишкіл, включаючи навчання поводження зі зброєю, інженерну підготовку, вивчення військової справи тощо.

Що кажуть українські правозахисники?

Політика росіян є системною та цілеспрямованою, метою якої є індоктринація наших дітей з окупованих територій та зміна їх громадянської (національної) ідентичності. На цьому наголошує радник з правових питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк в коментарі Східному Варіанту. 

“Мілітаризація освіти є одним з таких інструментів за допомогою якого росіяни намагаються нав'язати дітям сприйняття себе як громадян росії. Таким чином, відбувається фактичне переведення дітей з однієї групи в іншу, що має ознаки злочину геноциду в розумінні Конвенції про запобігання геноциду та покарання за нього, а також Римського статуту”, — пояснює він.

Мілітаризація дітей окупація

Фото: російських ЗМІ

Також мілітаризація освіти використовується для виховання в дітей бажання добровільно вступити до лав збройних сил рф, що є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та воєнним злочином, згідно з міжнародним гуманітарним правом.

Так, стаття 51 цієї конвенції передбачає абсолютну заборону будь-якого тиску чи пропаганди, спрямованої на забезпечення добровільного вступу до збройних сил супротивної держави, а ст. 8(2)(а)(v) Римського статуту до воєнних злочинів відносить — примушення військовополоненого або іншої особи, що перебуває під захистом, до служби у збройних силах ворожої держави.

Мілітаризація дітей окупація

Фото: телеграм-канал “Андрющенко Time”

Крім цього, Конвенція про права дитини передбачає право на збереження ідентичності дитини, зокрема громадянства (ст. 8), а також забороняє поглинати культуру, втручатися у сповідування релігії чи використання рідної мови, в ідентичність (ст. 30).