Ювенальні прокурори повідомляють, що за кожен день війни в Україні росіяни вбивають щонайменше 5 дітей. Міський голова Маріуполя називає ситуацію в місті геноцидом. Владні канали інформують про обстріли “зелених коридорів” і неможливість доставити гуманітарні вантажі. Знищені цілі міста — будинки, школи, дитсадки, лікарні, будинки культури, церкви.

Відповідати за міжнародні злочини, за страждання та смерті українців і жахливі руйнування інфраструктури мають і виконавці цих злочинів, і їх організатори. Саме тому зараз українців цікавлять логічні запитання: як посадити путіна та його поплічників і коли це станеться?

Наразі українська влада та неурядові організації шукають можливостей притягнути рф до відповідальності за злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Також наша дипломатія працює над рішенням щодо отримання репарацій та контрибуцій від росії за заподіяні нашій державі збитки.

16 березня Президент Володимир Зеленський провів розмову з прокурором Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карімом Ханом, який перебуває в Україні й уже почав працювати над тим, щоб притягнути окупантів до відповідальності за воєнні злочини проти українців. Ще 28 лютого прокурор Карім Хан заявив, що хоче якомога швидше почати розслідування ситуації в Україні, а після відповідного звернення 39 країн 2 березня вже почалася робота зі збору доказів. Спочатку Офіс прокурора МКС просив надсилати інформацію на пошту [email protected], а потім запустив спеціальну платформу і мобільний додаток для збору інформації та доказів, які стосуються російського вторгнення в Україну. Платформа доступна за посиланням: https://bit.ly/3MRFZs9

Розпочали збір даних і українські державні органи. Так, Генеральна прокуратура України запустила сайт https://warcrimes.gov.ua. Як повідомляє Офіс генпрокурора, станом на 18 березня вже зареєстровано 1833 злочини агресії та воєнні злочини, а підозрюваних у магістральній справі щодо агресії рф уже 75 осіб. Має свій чат-бот і Служба безпеки України (@russian_war_tribunal_bot). Також СБУ збирає матеріали на електронну пошту [email protected] і за телефонами цілодобової гарячої лінії +38(068)1289229; +38(066)6829937; +38(063)0665937 (Signal, WhatsApp, Telegram).

Долучилися до збору даних про воєнні злочини і провідні правозахисні організації з усієї України, зокрема Громадянська мережа ОПОРА, аби далі передати цю інформацію до міжнародних судів:

  • Громадянська мережа ОПОРА: https://russiancrime.org/;
  • Центр прав людини Zmina, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Українська юридична консультаційна група: [email protected];
  • Євромайдан SOS: [email protected].

Дані про матеріальну шкоду, завдану громадянам та державі внаслідок російської агресії, збирає проєкт KSE Institute (Київська школа економіки) спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки. Вони запустили ресурс https://damaged.in.ua. Ці дані необхідні для оцінювання збитків, яких зазнала держава та громадяни України внаслідок російської агресії, і формування позовів проти росії у міжнародних судах про відшкодування цих збитків.

За розрахунками KSE, станом на 17 березня збитки, завдані інфраструктурі, становлять 1,8 трлн гривень або 62,6 млрд доларів США. В Україні вже пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 411 закладів освіти, 36 закладів охорони здоров’я та не менше 1600 житлових будинків.

Про злочини проти довкілля, вчинені російськими військами на території України, наприклад, шкоду, заподіяну на АЕС, руйнування очисних споруд, підпал лісів тощо можна повідомити за допомогою бота @SaveEcoBot. Із зафіксованими доказами працюватимуть Міністерство захисту довкілля та Державна екологічна інспекція.

Своєю чергою, Міністерство культури та інформаційної політики України створило ресурс https://culturecrimes.mkip.gov.ua/ для документування воєнних злочинів проти людяності та об’єктів культурної спадщини. Російські війська руйнують церкви, мечеті, синагоги і релігійні освітні заклади у різних регіонах України.

Якими будуть суд і репарації, визначить час. Нам же наразі важливо фіксувати воєнні злочини та збитки, завдані окупантами.