Унаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні запроваджено воєнний стан, тому будь-які виборчі процеси неможливі. Однак на загальнонаціональному рівні все частіше обговорюють тему перших повоєнних виборів.

Чи заявляють політики Миколаївщини про участь у виборах? Чи є загроза застосування адмінресурсу? Чи готують чинні депутати і представники державної влади підґрунтя для свого обрання чи переобрання? На ці та інші питання шукала відповідей Громадянська мережа ОПОРА.

Найбільш активні політичні гравці Миколаївщини — начальник Миколаївської ОВА, чинний депутат Миколаївської міської ради Віталій Кім і миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. Вони представляють різні політичні сили (Кім — партію “Слуга народу”, Сєнкевич — “Пропозицію”), хоча після початку повномасштабного російського вторгнення належність цих політиків до партій перестала “звучати” в їхніх публічних висловлюваннях. Утім, це загальний тренд — більшість миколаївських чиновників не оголошують і не підкреслюють свою партійність.

Не лунало від Віталія Кіма й чітких заяв про участь у перших повоєнних виборах. Про віддалені плани балотуватися на черговий термін на посаду міського голови Миколаєва поки публічно (в програмі “У ЛІЖКУ”) заявив тільки чинний мер Олександр Сєнкевич.

Я і цього разу, якщо б бачив серед своїх конкурентів людей, які можуть зробити краще за мене те, що я роблю, я би, мабуть, і не пішов би балотуватися. Бо це важка робота. Я не бачу своєї сім’ї, я постійно на нервах, в 40 років я виглядаю, як 55–річний мужик… На мою посаду обирають люди. Якщо люди будуть вважати, що потрібен Сєнкевич місту, я буду працювати. Якщо ні, я знайду себе в бізнесі. Мене насправді не цікавить оця вся історія з міністерствами, народним депутатством і так далі. Але в будь-якому разі — час покаже“, — так Олександр Сєнкевич відповів на запитання ведучої про балотування на наступний строк.

Своїм головним конкурентом на перших повоєнних виборах Олександр Сєнкевич уже зараз бачить Віталія Кіма.

“Якщо він піде на вибори міського голови, тоді ми з ним будемо конкурувати. Я на голову ОДА точно не планую, мені це не цікаво”, — пояснив чинний мер Миколаєва..

Натомість Віталій Кім досі не заявляв про плани взяти участь у виборах. Він підкреслює, що є, умовно кажучи, “солдатом Президента”, і про вибори не думає. На нещодавньому брифінгу 24 травня 2023 року на запитання про вибори Віталій Кім відповів майже слово в слово те саме, що він сказав рік тому, в травні 2022-го, у програмі “Рандеву з Яніною Соколовою”.

“Що стосується виборів, наскільки я відчуваю відповідальність, чи готуюсь… Та ні, я є представником Президента тут і працюю в інтересах держави, я найманий працівник, тобто я виконую всю вертикаль, все для цього роблю, вибори чи не вибори, це не впливає на мою роботу. Але всі завдання, які будуть поставлені, я все виконаю, тому що наш регіон, я вважаю, показав себе в військовий час дуже-дуже достойно, і я цим пишаюсь. Тому гадаю, що люди по-іншому дивляться зараз речі, інші пріоритети, інші цінності, і ми зможемо більш прискіпливо, більш акуратно подивитись на всіх кандидатів для того, щоб просто так не віддавати свій голос, щоб ми могли мати владу на місцях ту, яка буде працювати саме на наш регіон. У мене дуже великі сподівання на ці вибори, які будуть, і в тому числі — тому що вони будуть після перемоги“, — сказав Кім.

На запитання журналістів про те, хто стане кандидатом на посаду миколаївського міського голови від місцевої організації партії “Слуга народу”, Віталій Кім відповів: “А я не знаю. Може, Сєнкевич”. Хоча потім одразу зауважив, що жартує, бо це питання ще не обговорювали. “Він — незалежна людина”, — додав Кім.

Що стосується місцевих партійних організацій, то вони не відходять від основної політичної лінії, хоча переважно займаються гуманітарними справами, що дає їм змогу розширювати аудиторію і завойовувати прибічників. 

Зауважимо, що за час повномасштабної війни відбулися зміни в керівному складу основних політичних партій. Так, склав повноваження керівник ВО “Батьківщина” в Миколаївській області Вадим Підберезняк, очолив її Кирило Люєв, а 7 квітня 2023 року його замінив Тимур Глушко (депутат Первомайської міської ради двох скликань). У “Європейській Солідарності” Михайла Талпу замінив Максим Саврасов. У квітні 2023 року тимчасово виконуючим обов’язки голови партії “Слуга народу” в Миколаївській області став народний депутат Олександр Пасічний, який замінив Ганну Замазєєву.

Політична партія “Слуга народу” на місцевих виборах-2020 здобула підтримку населення та має загалом 312 представників майже у всіх радах, в тому числі 15 голів сільських, селищних і міських рад. Також до цієї партії належала очільниця облради Ганна Замазєєва, яка нещодавно склала повноваження (10 березня 2023 року КМУ призначив її головою Державного агентства з питань енергоефективності та енергозбереження). З 16 березня 2023 року її обов’язки виконує перший заступник Антон Табунщик, також член партії “Слуга народу”. Депутата Миколаївської обласної ради Євгенія Ігнатенка відповідно до Розпорядження КМУ №1183-р від 23 грудня 2022 року призначили головою Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України, тому він склав депутатські повноваження 9 березня 2023 року.

Олександр Пасічний, народний депутат України і т.в.о. голови миколаївського обласного осередку партії, активно провадить діяльність на теренах Миколаївщини, про що свідчить офіційний фейсбук-ресурс “Слуги народу”. Зазначають, що політик відвідує об’єкти будівництва, навчальні заклади та підприємства з місцевими посадовцями і депутатами, в тому числі з начальником МОВА Віталієм Кімом. Активну діяльність ведуть й інші народні депутати від “Слуги народу”.

Варто зазначити, що партійний ресурс партії не відокремлює політичну діяльність та діяльність у межах офіційних повноважень, тобто будь-які дії депутатів, державних службовців або представників органів місцевого самоврядування зараховують до інформації про представників партії. Наприклад: “Представники партії «Слуга Народу» — очільник обласної організації Олександр Пасічний разом із головою Миколаївської райради Ганною Коверзнєвою, депутатом Сергієм Моторним, очільником Миколаївської РВА Максимом Кошубою та помічником Игорем Кликовим — приїздили до цієї громади із робочим візитом”.

З політичною партією опосередковано пов’язаний благодійний фонд “Світлі справи”, амбасадоркою якого є ексголова облради Ганна Замазєєва.

Також активно працює депутатка Миколаївської міської ради, співзасновниця БФ “Щедрик”  Наталія Горбенко. У звіті фонду зазначено, що його команда “забезпечує пошук та доставку в Миколаїв гуманітарних вантажів для міського гуманітарного штабу”.

“Європейська Солідарність” у Миколаївській області широко представлена в депутатських корпусах — має 115 представників у місцевих радах та веде активну політичну діяльність. 

Депутат Миколаївської міської ради від цієї партії Сергій Танасов, який зараз захищає країну на фронті, вважає, що після початку повномасштабного вторгнення РФ Миколаївську міську раду слід було розпустити. Про це він заявив 6 травня 2023 року в сюжеті телеканалу “Прямий” із Чорнобаївки. 

З 24 лютого я не був ні на одній сесії, ні на одній комісії. Тому що я не бачу сенсу в  Миколаївській міській раді проводити онлайн оці от сесії. Це некоректно, і Президент мав припинити повноваження і міської ради, і міського голови. Призначити голову військової адміністрації, тому що дуже довгий час місто Миколаїв було зоною бойових дій. Дуже багато РСЗО і ракет прилітало в Миколаїв”, — зазначив він.

Варто зазначити, що представники партії також займаються гуманітарними питаннями. Зокрема, з партією безпосередньо пов’язана Всеукраїнська благодійна організація Благодійний фонд Петра Порошенка, що діє на Миколаївщині через ГО “Справа Громад”. Крім того, 20 травня 2022 року розпочав роботу Гончаренко центр Миколаїв education and culture, яким опікується Олексій Гончаренко, народний депутат від “ЄС”.

Очільниця Миколаївської обласної ради попереднього скликання, депутатка чинної Миколаївської обласної ради від “Європейської Солідарності”  Вікторія Москаленко співпрацює на волонтерському фронті з Благодійним фондом “КОЛО”.

Сторінка партії “Європейська Солідарність — Миколаївська область” систематично інформує про надання гуманітарної допомоги незахищеним верствам населення, зокрема через дотичні фонди та збори, наприклад: “Благодійний фонд «Берегиня Південь», яким опікується Людмила Самчинська, видав гуманітарну допомогу в Южноукраїнській ТГ”; “Наші депутати Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко та Алла Воробйова продовжують активно допомагати. Цього разу гуманітарну допомогу відвезли до лікарні”; “Вчора наш депутат Миколаївської обласної ради Володимир Вовк доставив хлопцям монітор, на який ви всі збирали!”.

Політична партія “Наш край” свого часу отримала значну підтримку в регіоні, проте наразі не веде активної діяльності. У радах Миколаївщини різного рівня  партія має 225 мандатів, зокрема 2 посади голови. Політична сила має фракцію в обласній раді, а в міській, попри наявність 4 депутатів, фракцію так і не сформували. 9 березня 2023 року Миколаївська облрада проголосувала за дострокове складання повноважень депутатки від “Нашого краю” Олени Донченко згідно з поданою нею заявою.

Активно діє миколаївська благодійна асоціація “Мир через духовне відродження”співзасновниками якої є очільниця організації Людмила Фалько, помічниця депутата Миколаївської міської ради Рустамджана Садрідінова, та безпосередньо депутати Миколаївської міської ради Рустамджан Садрідінов і Сергій Кантор. Судячи з інформації на фейсбук-сторінці асоціації, вона систематично надає допомогу різним верствам населення. 

Миколаївська організація ВО “Батьківщина” на своїй фейсбук-сторінці майже не повідомляє про роботу осередку та партії в цілому. В квітні 2022 року партія повідомила про відкриття в Миколаєві центру гуманітарної допомоги “Батьківщина”, але подальшої інформації про його роботу немає. Також на сторінці публікували дописи про те, що керівниця політичної партії в квітні оголосила про конкурс на отримання стипендії ім. Юлії Тимошенко у Школі бізнесу та економіки “NOVA” (Португалія), а 8 квітня відвідала Миколаївщину. У публікації вказано: “як годиться, учасники делегації приїхали не з пустими руками. Разом із в.о. голови Миколаївської ОПО Тимуром Глушко передали медобладнання до лікарень”. 

Партія “Пропозиція” не веде відокремленої інформаційної політики. Новини про діяльність її депутатів періодично з’являються на сайті та фейсбук-сторінці політсили. Нині активно діє ГО “Ресурсний центр громадських ініціатив”, яким керує депутатка Миколаївської районної ради, директорка КУ “Агенція розвитку Миколаєва” Анна Ганжул.

Заборона діяльності політичних партій “Опозиційна платформа — За життя”, “Партія Шарія”, “Наші”, “Опозиційний блок”, “Ліва опозиція”, “Союз лівих сил” на загальнонаціональному рівні не мала наслідків для функціонування депутатських фракцій у місцевих радах і не стала підставою для дострокового припинення повноважень депутатів. Представники “Партії Шарія” в Миколаївській міській раді не склали повноважень, але обмежили доступ до своїх сторінок у соціальних мережах або не оновлюють інформацію протягом тривалого часу. 

Політична партія “Опозиційна платформа — За життя” до початку повномасштабного вторгнення Росії мала 195 депутатів у радах різного рівня. Станом на 2023 рік деякі з них написали заяви про складання повноважень. Так, 1 березня 2023 року пішов з посади першого заступника голови Миколаївської облради представник “ОПЗЖ” Володимир Фроленко — як пояснив він сам, “щоб більше не було безпідставного тиску на мене та моїх колег”. 9 березня депутати Миколаївської облради достроково припинили повноваження Олександра Потьомкіна і Юрія Крета відповідно до поданих ними заяв.

Аби виявити загрозу потенційного зловживання адміністративним ресурсом на перших повоєнних виборах  ОПОРА дослідила, наскільки широко представлені члени різних партій, у тому числі обрані депутати трьох рад (Миколаївської обласної, Миколаївської міської і Миколаївської районної), в органах влади .

Найбільше — 11 представників у двох радах (Миколаївська міська і Миколаївська районна)  — має партія “Пропозиція”. Це, зокрема, міський голова обласного центру Олександр Сєнкевич та секретар Миколаївської міськради Дмитро Фалько. П’ять представників у двох радах (Миколаївська обласна і Миколаївська міська) має “Слуга народу” — це, наприклад, начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім (депутат Миколаївської міськради), перший заступник голови Миколаївської облради Антон Табунщик і начальник Снігурівської МВА Іван Кухта (депутат Миколаївської облради). Чотири представники у двох радах (Миколаївській міській і Миколаївській районній) має заборонена тепер “ОПЗЖ”. Три представники у двох радах (Миколаївській міській і Миколаївській районній) має “Наш край”, одного (у Миколаївській обласній раді) – “Європейська Солідарність”. Один представник партії “За майбутнє” є тільки в органах влади (заступник начальника Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров, не обраний до жодної ради).

Повномасштабне російське вторгнення вже внесло корективи в соціально-економічне та політичне життя області. Чи вплинуть вони на політичну карту Миколаївщини, залежатиме не тільки від передвиборної агітаційної стратегії претендентів на мандати, а й від того, чи були зміни в свідомості миколаївців такими ж кардинальними, як і зміни в їхньому житті.

Детально з політичною мапою Миколаївщини можна ознайомитися за посиланням