Прапори Франції, України та Європейського Союзу майорять над посольством Франції в Пекіні, 17 травня 2023. Фото: AP Photo/Mark Schiefelbein

Позиція Франції щодо України суттєво змінилася за останній рік, перетворившись із супровідної на лідерську. Унікальність цієї позиції серед інших європейських держав полягає у тому, що Франція розглядає членство України у ЄС суто у прив'язці до членства в НАТО, а також активно підтримує Україну як у військовому, так і у політичному плані.

Франція не розглядає членство України в Європейському Союзі від’ємно від членства України в НАТО

Ольга Айвазовська

Такі думки у розмові з кореспондентом Української служби Голосу Америки Остапом Яришем висловила Ольга Айвазовська, голова правління громадянської мережі "Опора", яка нещодавно відвідала Францію й побувала на 3-му Форумі Україна-Франція, а також мала нагоду спілкуватися з низкою французьких політиків.

"Очевидно, є два треки [- політичний та військовий], ставлення до яких Франції є унікальним в Європі, і їх потрібно розвивати. А саме, що Франція не розглядає членство України в Європейському Союзі окремо від членства України в НАТО", - зазначила Айвазовська.

Як і в питанні надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС, Франція, яка тоді наполягала на необхідності надання Україні цього статусу, наразі є однією з тих великих країн впливу у ЄС, яка підтримує членство України в НАТО - попри опозицію з боку США та Німеччини.

Іншим важливим аспектом французької позиції є той, що Франція серйозно налаштована на перемогу України у війні з Росією: "Україна має перемогти в цій війні. Це означає – Російська Федерація повинна програти. І це великий зсув цього історичного контексту, аспекту відносин Парижа і Москви, який ми споглядали багато, можливо, сторіч, а особливо останніх десятиліть".

Вона сказала, що також важливим є той факт, що попри порівняно невеликі фінансові спроможності й внески Франції на допомогу України, країна шукає "креативних рішень" для підтримки України, й публічне політичне вираження цього процесу збігається з тим, що відбувається за лаштунками, всередині владних інституцій – іншими словами, "немає гри на публіку на відміну від дій".

Україна має перемогти в цій війні. Це означає – Російська Федерація повинна програти. І це великий зсув цього історичного контексту, аспекту відносин Парижа і Москви, який ми споглядали багато, можливо, сторіч, а особливо останніх десятиліть

Ольга Айвазовська

Примітно, вважає аналітикиня, що позиція громадськості Франції також є суттєво більш проукраїнською, у порівнянні з настроями, які панують у суспільствах інших європейських країн. Так у Франції акції на підтримку України збирають велику кількість саме французьких громадян, у порівнянні з переважно українською аудиторією таких акцій деінде.

Водночас аналітикиня вважає, що французьке суспільство є розділене щодо питання потенційного відправлення французьких військ в Україну, про яке останнім часом заявляв президент Еммануель Макрон та інші французькі посадовці.

Втім, на тлі майже повної неготовності до такого кроку серед інших західних суспільств, прихильність цій ідеї близько половини французів, згідно з опитуваннями, на які посилається Айвазовська, є "дуже непоганим результатом".

На додаток, високий рівень політичного дискурсу щодо питання відрядження західних військ в Україну є дуже важливим і показовим.

До цього дискурсу долучилися навіть консервативні й традиційно проросійські партії та сили, які кон'юнктурно, як вважає Айвазовська, виступають на стороні України й заявляють про необхідність програшу Росії у війні.

"А якщо така кон'юнктура, це означає, що така громадська думка, - підсумувала вона. - Це означає, що суспільна думка є на стороні України. Це дуже добре".

Днями міністри закордонних справ Великої Британії та Франції Девід Камерон і Стефан Сежурне у спільній колонці заявили, що Україна має здобути перемогу у війні з Росією, а західні союзники мають докласти більше зусиль для того, щоб забезпечити поразку Росії.

Нещодавно держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр Сежурне заявили, що Вашингтон і Париж працюють разом, щоб надати необхідну військову підтримку Україні сьогодні, сприяти в розбудові українських збройних сил, аби Україна могла захистити себе у майбутньому, а також, щоб посилити українську економіку та демократичні інститути на шляху до її євроінтеграції.

Раніше Сежурне під час перебування у Китаї повідомив, що російська війна проти України була однією з тем переговорів з китайським колегою у Пекіні і що він закликав Китай дати "чіткий сигнал Росії" про суверенітет і територіальну цілісність України. 

Оригінальна публікація: Голос Америки