Про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час прес-брифінгу Міжнародного центру української перемоги. 

За її словами, після повномасштабного вторгнення росії ОПОРА почала збирати докази воєнних злочинів рф. Уже в перші тижні було зібрано 5 терабайтів інформації, яку передали до правоохоронних органів. Як наголосила Айвазовська, покарати слід тих, хто прийняв рішення про початок збройної агресії проти України і саме для цього необхідно створити Спеціальний трибунал щодо російської агресії.

Вона зазначила, що попри серйозність злочину агресії, міжнародного консенсусу щодо інституції, яка має судити лідера країни-агресора немає. "Після Другої світової війни і 75 мільйонів життів, які вона забрала, світ зрозумів, що злочин проти миру є серйозним. Але юридично не створено жодного повноцінного інструменту. Особливо, коли одна зі сторін, що вчиняє агресію, є членом Радбезу ООН», — зазначила голова правління ОПОРИ.

Міжнародний центр української перемоги - ініціатива, яка допомагає державі у комунікації щодо міжнародної підтримки, адже різні країни світу мають різну прихильність до України і власні перестороги щодо створення Спецтрибуналу. "Ми сформували коаліцію з експертів високого рівня і шукаємо вагомі аргументи для кожної з країн. В тому числі ми залучаємо країни, які теж зазнавали злочинів агресії або на їхній території здійснювались воєнні злочини», — сказала Айвазовська.

До прикладу, країною, яка може підтримати Україну є Сирія. «Будь-який сирієць у Європі, коли почує, що ви українець, буде настільки емпатичний до вас, наскільки не буде жоден слов'янин. Ви маєте розуміти, чому. Тому що генерали, які знищували під нуль сирійські міста, мають ті самі прізвища, що й генерали, які знищували Маріуполь. Сирійці можуть формувати громадські, експертні, медійні коаліції та ставати голосами підтримки України».