15 березня 2020 року відбулось голосування на проміжних виборах народного депутата України у ОВО №179. Громадянська мережа ОПОРА проводила незалежний позапартійний моніторинг усіх етапів виборчого процесу, включаючи день голосування та підрахунок голосів.

До дня голосування ОПОРА відзначала конкурентний характер передвиборчої кампанії, до якої активно залучались не менше 7 кандидатів (з 40 зареєстрованих) у народні депутати України. Незважаючи на інтенсивність виборчого процесу, відмова від балотування кандидатки від партії “Слуга народу” зменшила рівень політичної конкурентності між учасниками кампанії. Разом з тим виборці переважно мали усі можливості вільно та безперешкодно отримувати інформацію про всіх учасників виборів, їхні програмні позиції та перебіг кампанії.

Претенденти на депутатський мандат не вдавались до підкупу чи інших форм матеріального стимулювання виборців, хоча і допустили окремі порушення порядку фінансування та проведення передвиборної агітації. Виборчий процес був організаційно складним, оскільки значна частина політичних партій та кандидатів відмовилась брати участь у формуванні ОВК і ДВК. ЦВК забезпечувала належне роз’яснення та застосування положень Закону України “Про вибори народних депутатів України”, за яким проводяться проміжні вибори депутатів до поточного скликання парламенту. Не менш важливою є безконфліктна реалізація ЦВК повноважень із реєстрації кандидатів. Невирішеним залишалось завдання із забезпечення стабільності та професійного рівня діяльності ОВК і ДВК, особливо в умовах низької вмотивованості партій та кандидатів брати участь в їхній діяльності. У цілому ОВК хоч і не безпроблемно, але забезпечила реалізацію основних своїх функцій щодо адміністрування виборчого процесу, попри ротації та достатньо конфліктні умови роботи. 

У день голосування на 17 дільницях округу були присутні спостерігачі ОПОРИ, забезпечувалось безперервне спостереження за діяльністю ОВК. 

За даними ОПОРИ, процес голосування та підрахунку голосів на проміжних виборах народного депутата України відповідав базовим стандартам демократичних виборів та вимогам національного законодавства. Окремі порушення мають серйозний характер, але на момент оприлюднення цього звіту відсутні переконливі докази про їх організований чи спланований характер.

Передвиборна агітація на проміжних виборах народного депутата України закінчилась о 24 годині п'ятниці перед днем голосування, але спостерігачі організації зафіксували порушення цієї законодавчої вимоги. У день голосування була помічена агітація кандидатів Кирила Оксеня, Ігоря Швайки, Юлії Світличної, Дмитра Авакіна, Ольги Коваленко. Це порушення пов’язано із неповним виконанням комунальними службами та рекламними агенціями обов’язку зняти агітаційні матеріали з рекламних носіїв або ліквідувати розміщення матеріалів у непередбачених законом місцях.

Виборчий процес забезпечувався на 189 дільницях, які відкрились без затримок та перешкод і вчасно розпочали процес голосування. 

Представники ОПОРИ звернули увагу на поодинокі випадки неведення протоколів підготовчого засідання ДВК. Після звернення спостерігачів такі організаційні порушення усувались самими членами ДВК. 

Поширеним порушенням стала видача бюлетенів одним членом ДВК, хоча законодавство вимагає виконання даної процедури двома членами комісії. Такі порушення були виявлені й припинені спостерігачами ОПОРИ, як мінімум, на 6 виборчих дільницях округу. Спостерігачі ОПОРИ зупиняли спроби членів декількох ДВК заповнити окремі відомості протоколу про підрахунок голосів чи його підписати до завершення процесу голосування, оскільки це є кримінальним злочином. 

Проміжні вибори народного депутата України продемонстрували збереження практики попередніх виборів із видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення паспорта громадянина України. Спроби вчинити такі правопорушення були зафіксовані на декількох дільницях округу. Видача бюлетеня виборцю без пред’явлення паспорта містить ознаки порушення статті 158-1 Кримінального кодексу України, що карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Поодинокі виборці порушували таємницю власного голосування, здійснюючи своє волевиявлення за межами кабін для таємного голосування. Такі інциденти вчергове засвідчують необхідність посилення інформаційно-просвітницької кампанії серед громадян.

Спостерігачі ОПОРИ підкреслюють необхідність посилення контролю суб’єктів майбутніх виборів за процесом голосування за місцем перебування виборців. І хоча спостерігачі організації не були присутні під час проведення такого голосування, на окремих виборчих дільницях виникали сумніви щодо дотримання законності відповідних виборчих процедур (зокрема на ДВК №630558 членам виборчої комісії в межах відведеного часу вдалося об’їхати непропорційно велику кількість виборців). 

Під час підрахунку голосів виборців члени ДВК, як правило, дотримувалися вимог законодавства. За попередніми даними спостерігачів ОПОРИ, членам ДВК не вдалося повністю уникнути помилок у протоколах про підрахунок голосів виборців. Це вимагає виготовлення уточнених протоколів на засіданнях ДВК. Напередодні дня голосування ЦВК вирішила забезпечити ДВК програмними засобами із перевірки правильності й повноти даних протоколів про підрахунок голосів на виборчих дільницях. Як зазначають спостерігачі, значна частина ДВК не мала цих програмних засобів та заповнювала протоколи без проведення відповідної перевірки. 

Законодавство про вибори зобов’язує членів ДВК, відповідальних за транспортування документації до ДВК, повернутися на засідання своєї комісії для складання уточненого протоколу про підрахунок голосів виборців. Уточнення протоколів без проведення засідання ДВК окремими членами таких комісій є злочином, який передбачає кримінальну відповідальність. На жаль, ОПОРА зафіксувала інцидент із ознаками незаконного виготовлення уточненого протоколу членами ДВК №630747 біля приміщення ТВК вночі 16 березня 2020 р. Спостерігачі організації закликають правоохоронні органи з’ясувати всі обставини даного інциденту і рішуче реагувати на спроби незаконних уточнень протоколів членами інших ДВК округу. Організація також закликає ЦВК зберігати контроль за діяльністю ОВК до завершення всіх процедур із встановлення підсумків голосування у одномандатному виборчому окрузі.

Активність виборців

За офіційними даними ЦВК, які надійшли від ОВК засобами інформаційно-аналітичної системи “Вибори”, явка виборців склала 27,47%. Активність виборців на проміжних виборах стала меншою на 23,54% у порівнянні із позачерговими виборами народних депутатів України 2019 р. у цьому ж окрузі (51,01%). У межах України явка виборців на останніх позачергових виборах народних депутатів України становила 49,2%. 

З 2014 року Україна проводить дев’яті проміжні вибори народного депутата України в одномандатних округах. Явка виборців була нижчою, ніж в ОВО №179 у 2020 р., на проміжних виборах депутата в ОВО №27 (Дніпропетровська обл., 2016 р.) та в ОВО №183 (Херсонська обл., 2016 р.). На цих виборах явка виборців становила 26,03% та 16,39% виборців.

Порівняння активності виборців на проміжних виборах народних депутатів України у розрізі 2015-2020 рр.

Округ та назва області

Явка виборців (%)

Рік проведення проміжних виборів

№23 (Волинська)

48,8

2016

№27 (Дніпропетровська)

26,03

2016

№85 (Івано-Франківська)

38,05

2016

№114 (Луганська)

63,07

2016

№151 (Полтавська)

34,19

2016

№183 (Херсонська)

16,39

2016

№206 (Чернігівська)

34,64

2016

№205 (Чернігівська)

35,32

2015

На мотивацію виборців проголосувати на проміжних виборах народного депутата України у ОВО №179 негативно вплинула загроза епідемії коронавірусної інфекції та загальнонаціональна інформаційна кампанія держави про необхідність залишитися вдома та утримуватися від контактів з оточуючими. Ще одним фактором достатньо низької активності виборців може бути рішення кандидатки від найбільшої парламентської партії “Слуга народу” Вікторії Алєксєйчук відмовитись від балотування.

Рекомендації

Центральній виборчій комісії

  • Забезпечити належний контроль процесу встановлення підсумків голосування на рівні ОВК та в разі необхідності оперативно втручатися у відновлення законності процесу.

  • Оприлюднити аналіз реалізації експерименту з перевірки ДВК повноти і правильності протоколу про підрахунок голосів за допомогою програмних засобів.

Окружній виборчій комісії

  • Забезпечувати неухильний контроль дотримання законності під час укладення ДВК протоколів про підрахунок голосів виборців з приміткою “Уточнений” та реагувати на відповідні порушення.

Верховній Раді України

  • Удосконалити Кодекс про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України із метою забезпечення невідворотності покарання за виборчі злочини.

  • Забезпечити оперативне вдосконалення Виборчого кодексу з метою належної підготовки до майбутніх місцевих та національних виборів.