6 грудня 2020 року в Кривому Розі відбулось повторне голосування на виборах міського голови, у якому брали участь Костянтин Павлов (“Опозиційна платформа – За життя”) та Дмитро Шевчик (“Слуга народу”). За результатами голосування 25 жовтня дані кандидати зайняли друге і третє місця відповідно, натомість кандидат із найбільшою кількістю голосів Юрій Вілкул (“Блок Вілкула” Українська перспектива”) відмовився від подальшого балотування.

Громадянська мережа ОПОРА проводила довготермінове та короткотермінове спостереження на виборах Криворізького міського голови і оцінила законність виборчого процесу та якість його адміністрування. У день повторного голосування на виборчих дільницях працювали 60 короткотермінових спостерігачів організації, які оцінювали роботу ДВК на основі репрезентативної для міста вибірки.

За даними спостереження ОПОРИ, процес передвиборної агітації на повторному голосуванні був надзвичайно конкурентним. В умовах загострення ситуації з COVID-19 кандидати продовжували активно комунікувати з виборцями, вдаючись до різноманітних форм агітації. Масштабні агітаційні кампанії Костянтина Павлова та Дмитра Шевчика, на жаль, не включали прямих дебатів між ними на базі суспільного регіонального мовника. І хоча виборці мали реальну можливість обирати між двома політичними альтернативами, відсутність публічного діалогу між двома претендентами на посаду не сприяла поінформованості громадян про їхні програмні позиції з питань розвитку міста.

Як і в інших містах України, напередодні дня повторного голосування кандидатами або групами їхніх прихильників поширювалась негативна, провокативна або завідомо неправдива інформація про конкурентів. Досвід місцевих виборів – 2020, включаючи Кривий Ріг, продемонстрував важливість впровадження додаткових законних механізмів протидії дезінформації та поширенню недостовірної інформації під час виборів, а також посилення законодавчих і практичних гарантій об’єктивного і неупередженого висвітлення виборчого процесу ЗМІ. Випадки прихованої політичної реклами у ЗМІ,  демонстрація окремими з них явної упередженості суперечили основним принципам демократичного виборчого процесу. Вони мають попереджуватися на рівні законодавства та регулювання професійною медійною спільнотою на основі прозорих та уніфікованих стандартів.   Під час виборів міського голови Кривого Рогу соціальні мережі відігравали велику роль, але офіційно встановлені витрати кандидатів на політичну рекламу в інтернеті не повною мірою відтворюють реальну картину фінансування кампанії.

Незважаючи на конкурентність виборчого процесу, повторне голосування на виборах Криворізького міського голови засвідчує актуальність подальших зусиль держави та громадянського суспільства щодо попередження зловживань різними формами адміністративних ресурсів у виборчих інтересах.

Два кандидати мали прямий або опосередкований доступ до адміністративного ресурсу, що призводило до порушення належних стандартів функціонування публічної адміністрації під час виборів. Більш гостро проблема проявилась у передвиборній кампанії кандидата Костянтина Павлова, який у статусі радника міського голови де-факто проводив агітаційні заходи. Чинний під час кампанії міський голова Юрій Вілкул публічно підтримав кандидатуру Костянтина Павлова, при цьому останній сконцентрував навколо себе основну публічну активність виконавчого комітету міської ради. Відсутність чіткого розмежування діяльності радника міського голови Костянтина Павлова та його активності як кандидата, порушення звичайного режиму публічної діяльності органу місцевого самоврядування спричинили недотримання міською радою Кривого Рогу демократичних стандартів функціонування публічної адміністрації під час виборів. Такі порушення також супроводжувались обіцянками кандидата підвищити розміри соціальної допомоги незахищеним громадянам та ініціюванням кандидатом нових інфраструктурних проєктів та бюджетних програм.

Спостерігачами були зафіксовані інциденти із зловживанням адміністративними ресурсами і на користь кандидата Дмитра Шевчика. Такі інциденти були менш системними, але у них брали участь представники центральних органів влади та Президент Володимир Зеленський. Зокрема, на одній з офіційних нарад з питань розвитку міста за участі посадовців різних рівнів Президент України публічно підтримав кандидатуру Дмитра Шевчика, при цьому Виборчий кодекс забороняє агітацію на заходах органів влади. Враховуючи висловлену Главою держави підтримку одного кандидата, публічне звернення Володимира Зеленського до виборців міста із закликом взяти участь у голосуванні мало характер цілеспрямованої мобілізації виборців конкретного претендента.

ОПОРА як неурядова організація докладає зусиль для формування саморегулюючих практик діяльності органів влади та їхніх посадовців, які б унеможливлювали зловживання адміністративними ресурсами під час виборів. Очевидною є неможливість попередження таких порушень виключно на рівні формальних процедур, хоча Верховна Рада України і повинна посилити відповідні законодавчі механізми. Але, на нашу думку, органи влади усіх рівнів з власної ініціативи повинні розпочати навчання своїх співробітників та посадових осіб з питань попередження політично вмотивованих зловживань і формування внутрішніх стандартів діяльності в умовах виборчого процесу.

Перебіг дня голосування продемонстрував спроможність органів адміністрування виборів забезпечувати якісну реалізацію виборчих процедур в складних епідемічних умовах та в ситуації втрати інтересу з боку політичних партій – учасників першого туру голосування до організаційного супроводу процесу повторного голосування в прозорий спосіб і в межах своїх функцій. Однак постійний ризик дестабілізації роботи виборчих комісій, що зберігав свою актуальність протягом усіх етапів голосування на місцевих виборах, вказує на необхідність перегляду існуючих підходів до комплектації виборчих комісій, порядку їх фінансування та верифікації професійних компетентностей їх членів. 

Повторюваність та типовий характер процедурних порушень законодавства в день голосування, ключовими з яких є розголошення таємниці голосування шляхом демонстрації чи фотографування бюлетеня, а також недотримання порядку видачі бюлетенів ставить перед законотворцями, експертною спільнотою та правоохоронцями завдання щодо вироблення ефективних алгоритмів профілактики можливих зловживань та акцентування на реальних прикладах притягнення до відповідальності за аналогічні правопорушення.

ОПОРА вважає за необхідне звернути увагу усіх політичних партій та кандидатів на місцевих виборах в Україні на нецивілізовану практику маніпулювання громадською думкою шляхом оприлюднення даних екзит-полів, проведених невідомими компаніями та без інформування про методологію. Політичні суб’єкти, на жаль, часто використовують сумнівні результати екзит-полів для дискредитації результатів голосування та формування недовіри до них з боку виборців. Публічні та відомі особи, включаючи журналістів, у окремих випадках сприяють даній технології, незаконно оприлюднюючи результати опитувань до завершення голосування. Вважаємо, що політики та лідери громадянського суспільства повинні бути зацікавлені у формуванні надійних та репутаційно стабільних інструментів вивчення виборчих настроїв та мотивацій громадян.

Типові порушення в день голосування

З метою оцінки якості реалізації усіх виборчих процедур та стану дотримання законодавства усіма учасниками виборчого процесу в день повторного голосування, спостерігачі ОПОРИ забезпечили проведення комплексного моніторингу ключових процедур, починаючи з моменту проведення підготовчих засідань і відкриття виборчих дільниць та впродовж усього періоду голосування, підрахунку голосів і транспортування документації ДВК до територіальних виборчих комісій.

Спостерігачі ОПОРИ постійно працювали на 60 виборчих дільницях у Кривому Розі, рівномірно розподілених по всій громаді. Перед початком спостереження ОПОРА провела для них 2 раунди навчань та спеціальних симуляцій по роботі у день голосування з моделюванням можливих ситуацій та інцидентів. Розподіл спостерігачів відбувався за випадковою стратифікованою вибіркою. Похибка для різних питань цього звіту коливалася від 6,28% до 10%. Статистично базоване спостереження ОПОРИ – це незалежна діяльність, що проводиться тільки ОПОРОЮ з наміром надати незалежну інформацію щодо ходу виборів і виявити типові порушення в день голосування та на етапі підрахунку голосів.

У цілому процес голосування був організований належним чином, з дотриманням балансу щодо створення максимальних можливостей для реалізації виборчих прав громадян і забезпеченням протиепідемічних заходів з боку органів адміністрування виборів. Втім, спостерігачі звернули увагу на ряд проблем в облаштуванні й матеріально-технічному забезпеченні приміщень для голосування, недоступності виборчих дільниць для самостійного голосування виборців з інвалідністю.

За підсумками спостереження в день голосування спостерігачі ОПОРИ констатують, що на 81,48% виборчих дільниць не було виявлено жодних порушень, які б могли призвести до спотворення результатів волевиявлення чи слугувати підставою для визнання голосування недійсним на таких ДВК. Разом з тим, на 16,67% ДВК мали місце поодинокі процедурні порушення, кількість та типологія яких відповідає загальній картині проблемних аспектів голосування на цих місцевих виборах, починаючи з 25 жовтня.

Домінуючим типом порушення в ході повторного голосування в Кривому Розі стали спроби розголошення таємниці голосування шляхом заповнення бюлетеня не у спеціально відведеному місці або демонстрація виборцями змісту заповненого бюлетеня. Такі дії були зафіксовані на 9,09% ДВК, однак не мали спланованих чи системних ознак, переважно носили спонтанний характер і припинялися завдяки оперативному реагуванню членів виборчих комісій чи спостерігачів. Подібні епізоди потребують детального аналізу та встановлення причин повторюваності таких дій з метою створення умов для мінімізації незаконних практик, особливо в ситуаціях, які виникають, наприклад, через відсутність належного освітлення в кабінках для голосування. Для порівняння, в ході голосування 25 жовтня інциденти, пов’язані з демонстрацією заповнених виборчих бюлетенів, були виявлені на 7,52% ДВК в межах країни.

Іншою ключовою проблемою, яка так само регулярно проявлялася в інших регіонах на попередніх етапах голосування, було порушення порядку видачі виборцям бюлетенів для голосування з боку членів виборчих комісій. Випадки таких зловживань виявлені спостерігачами на 7,27% виборчих дільниць і це вказує на збереження усталеної практики довільного трактування формальних вимог законодавства щодо порядку голосування з боку усіх суб'єктів виборчого процесу: як членів комісій, так і виборців. У випадку спланованого характеру таких дій їх потенційні наслідки можуть справляти серйозний негативний вплив на результати волевиявлення і вказувати на спроби фальсифікацій. Тому існує необхідність проведення системних навчально-просвітницьких та інших заходів з метою завчасної профілактики подібних зловживань.

Статистика випадків фотографування бюлетенів, порівняно з голосуванням 25 жовтня, дещо зросла у всіх містах, де відбувалося повторне голосування. В Кривому Розі такі інциденти були виявлені на 5,45% виборчих дільниць (25 жовтня фіксувалися на 1,6% ДВК в межах України). При виявленні таких інцидентів члени комісій в більшості випадків належним чином реагували і зупиняли протиправні дії виборців. Однак за відсутності належного контролю і вчасного виявлення такі дії можуть уможливлювати реалізацію технологій контрольованого голосування.

Інших критичних інцидентів чи серйозних порушень в ході голосування, зокрема спроб незаконного вкидання виборчих бюлетенів (пачками) або їх пошкодження, спостерігачами ОПОРИ виявлено не було.

Спостереження за реалізацією важливих процедур, що передували моменту відкриття виборчих дільниць, теж засвідчило належний спосіб організації процесу підготовки до голосування. Ймовірних проблем з повноважністю складу виборчих комісій в умовах складної епідемічної ситуації і відкликання членів комісій виявлено не було. На підготовчих засіданнях лише 1,82% ДВК не могли зібрати кворум для вчасного проведення засідання. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували окремі процедурні порушення під час підготовчих засідань ДВК, зокрема 13,56% не забезпечували ведення протоколу засідання або здійснювали це в непередбачений законодавством спосіб (наприклад, заповнювали дані олівцем).

Всі виборчі дільниці міста, охоплені репрезентативним спостереженням ОПОРИ, відкрилися вчасно (1,69% дільниць розпочали процес голосування раніше встановленого законодавством часу). Так само було дотримано вимог щодо часу закриття виборчих дільниць і всі зацікавлені виборці мали можливість вільно проголосувати. Жодних черг на виборчих дільницях на момент їх закриття спостерігачами виявлено не було.

На етапі закриття виборчих дільниць та підрахунку голосів, за оцінками спостерігачів ОПОРИ, члени комісій не допускали серйозних порушень законодавства. Однак на 5,66% ДВК мали місце поодинокі процедурні порушення, пов'язані з некоректним заповненням чи оформленням виборчої документації.  Порівняно з голосуванням 25 жовтня, коли такі ж випадки були зафіксовані на 10,23% ДВК, ситуація в цілому покращилася, що зумовлено зокрема і значно спрощеним перебігом процедури підрахунку. Також спостерігачі не повідомляли про випадки перешкоджання законному підрахунку голосів виборців з боку кандидатів, уповноважених осіб організацій партій, довірених осіб кандидатів, спостерігачів чи інших присутніх на засіданнях осіб. На всіх ДВК спостерігачі безперешкодно могли отримати копії протоколів про підрахунок голосів.

У цілому процес підрахунку голосів був організований в належний спосіб і  спостерігачі не виявили конфліктних інцидентів, цілеспрямованих зловживань з боку членів виборчих комісій чи незаконних спроб втручання в перебіг виборчого процесу, які б могли негативно вплинути на результати волевиявлення.

Активність виборців у день повторного голосування (за даними Громадянської мережі ОПОРА)

У день повторного голосування 6 грудня Громадянська мережа ОПОРА також проводила підрахунок явки виборців на основі статистично репрезентативної для міста Кривий Ріг вибірки з дільниць, на яких перебували офіційні спостерігачі організації. Дані фіксувалися станом на 12:00, 16:00 і 20:00.

Попри складну епідемічну ситуацію, карантинні обмеження і локальний характер виборчого процесу активність виборців у цілому відповідала загальному тренду і була співмірною з показниками явки під час голосування 25 жовтня в межах України й значно вищою, ніж, наприклад, повторне голосування в Чернівцях 29 листопада (23%). 

За даними ОПОРИ, явка виборців у Кривому Розі станом на 20:00 склала 34,60% (похибка – 1,4%). Явка по Україні 25 жовтня на цю ж годину складала 35,94% (похибка – 1,14%). Під час повторного голосування 22 листопада інтегрована явка виборців у 11 містах була меншою і складала 29,23%. Так само під час повторного голосування 15 листопада інтегрована явка виборців у 7 містах була лише 23,9%.

У розрізі дня голосування явка виборців у Кривому Розі станом на 12:00 склала 14,65% (похибка – 0,82%), а станом на 16:00 – 28% (похибка – 1,25%).

Верифіковані спостерігачами порушення виборчого законодавства

Протягом дня повторного голосування спостерігачі ОПОРИ виявили і верифікували 108 інцидентів із ознаками порушення виборчого законодавства України, за окремими з яких вони офіційно звернулися до Національної поліції України.

17 інцидентів або 16% від їхньої кількості стосувалися випадків демонстрації виборцями своїх виборчих бюлетенів. Відповідні порушення, як правило, проявлялись шляхом відмови виборців заповнювати бюлетені у кабіні для таємного голосування, спільного голосування виборців, також мали місце окремі інциденти свідомого розголошення змісту волевиявлення третім особам. Окремі порушення таємниці голосування могли бути внаслідок фотографування виборцями своїх бюлетенів (4 інциденти).

11 порушень (10%) охоплювати випадки присутності у приміщеннях для голосування осіб, які не мають такого права відповідно до Виборчого кодексу. Мова йшла про перебування у приміщеннях для голосування представників компаній з проведення екзит-полів, співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій, поліцейських або окремих невстановлених осіб. Спостерігачі ОПОРИ звертали увагу членів ДВК на неприпустимість перебування сторонніх осіб у приміщеннях для голосування і порушення, як правило, припинялись.

15 зафіксованих порушень (13%) висвітлюють неналежне матеріально-технічне забезпечення приміщень для голосування, недоступність виборчих дільниць для самостійного голосування виборців та недотримання членами ДВК протиепідеміологічних заходів. У цьому контексті ОПОРА вітає зусилля Уряду України та ЦВК щодо формування нормативних передумов для покращення доступності дільниць для всіх груп виборців, що має стати пріоритетом для держави.

Протягом дня голосування зафіксовані 5 випадків перешкоджання діяльності спостерігачів ОПОРИ, 2 з яких були пов’язані із протиправним характером виконання членами ДВК протиепідеміологічних заходів. Ці конфлікти були розв’язані у правовий спосіб, зокрема шляхом офіційного реагування ТВК на скаргу спостерігачів ОПОРИ. Інші два інциденти стосувалися ситуацій, коли спостерігачам незаконно перешкоджали у фіксації конкретних подій у процесі голосування.

4 порушення стосувалися винесення виборчих бюлетенів за межі приміщення, зокрема на 2 дільницях у скриньках  були виявлені ксерокопії замість справжніх бюлетенів. Такі інциденти потенційно могли бути пов’язані з реалізацією незаконних схем контрольованого голосування.  Внаслідок невдалої спроби винести виборчий бюлетень на одного виборця було складено матеріали про притягнення його до адміністративної відповідальності.

На 3 дільницях мали місце випадки з ознаками підвезення виборців. У 3 випадках спостерігачі зафіксували порушення порядку видачі та отримання виборчих бюлетенів, які були пов’язані із голосуванням без пред’явлення необхідного документа та використання додатку “Дія” без передбачених механізмів верифікації паспорта в цифровій формі.
У процесі підрахунку голосів виборців спостерігачі ОПОРИ зафіксували і додатково верифікували 4 порушення.  Зокрема, на одній з дільниць протокол вівся олівцем, що прямо заборонено Виборчим  кодексом.  На іншій дільниці члени ДВК забороняли перебування спостерігачів на відстані, яка б дозволяла контролювати підрахунок голосів. Мали місце і окремі затягування процесу підрахунку голосів та деякі інші порушення процедури. 

2 інциденти стосувалися фальсифікації виборчої документації, один з яких здійснювався шляхом проставлення у протоколі для підрахунку голосів неправдивої дати його заповнення. Члени ДВК вмотивовані вказувати дату наступного дня у протоколах у зв’язку із більшою матеріальною компенсацією. Такі інциденти засвідчують важливість впровадження достатніх виплат членам комісій, які б не провокували штучне затягування процесу підрахунку голосів або внесення до протоколів про підрахунок голосів виборців неправдивих відомостей. Інший інцидент даної групи стосувався складення спостерігачем від одного з кандидатів акта про порушення законодавства щодо пошкодження скриньки з виборчими бюлетенями, інформація з якого не відповідала дійсності.

Інші 43 інциденти (40%) відносяться до широкого переліку процедурних порушень, таких як порушення вимог щодо ведення протоколу підготовчого засідання ДВК, видача бюлетенів одним замість двох членів ДВК, перевищення кількості бюлетенів, виданих для проведення голосування виборців за місцем перебування тощо.

Громадянська мережа ОПОРА закликає суб’єктів виборчого процесу сприяти розслідуванню всіх порушень виборчого законодавства Національною поліцією України і не відмовлятися від механізмів правового реагування на інциденти, незалежно від результатів голосування.

Рекомендації

Кандидатам на посаду Криворізького міського голови

  • Сприяти законному підрахунку голосів виборців та встановленню результатів виборів.
  • Використати всі доступні правові заходи реагування на порушення законодавства, уникаючи необґрунтованих звинувачень.
  • Повною мірою виконати вимоги законодавства щодо звітування за результатами використання коштів виборчих фондів.

Верховній Раді України

  • Розпочати інклюзивний діалог щодо врахування досвіду застосування законодавства на місцевих виборах 2020 р. та підготувати необхідні зміни для усунення його недоліків.

Кабінету Міністрів України

  • Провести повний аудит виконання заходів протидії поширенню захворюваності під час виборчого процесу із метою підвищення спроможності держави забезпечити належну організацію процесу голосування у аналогічних ситуаціях.

Національній поліції України

  • На регулярній основі інформувати ЗМІ та суспільство про проміжні та остаточні результати розслідування порушень у Кривому Розі та в інших містах України на місцевих виборах.
  • Продовжити на більш системній та регулярній основі позитивні практики підвищення компетентності її співробітників  з питань виборчого процесу.

Центральним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування

  • Розпочати процес формування внутрішніх практик попередження зловживань адміністративними ресурсами під час виборів на основі законодавства України та міжнародних демократичних стандартів.
  • На основі існуючих критеріїв та проведення додаткових оцінок стану доступності приміщень виборчих дільниць для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, розробити програми поступової адаптації всіх приміщень щодо актуальних потреб забезпечення інклюзивності.

Місцевим та національним ЗМІ

  • Не допускати порушень вимог Виборчого кодексу щодо об’єктивного і неупередженого висвітлення виборчого процесу та сприяти формуванню виключно професійних стандартів інформування виборців з боку медійної спільноти.