08 серпня 2020 року ЦВК на підставі висновків Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій встановила неможливість проведення перших місцевих виборів у 10 територіальних громадах Донецької області та 8 громадах Луганської області. Місцеві вибори, зокрема, не будуть організовані у де-факто обласному центрі Луганщини Сєвєродонецьку, а також у інших достатньо великих громадах двох регіонів (Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецьк, Станиця-Луганська, Попасна, Щастя тощо).

Враховуючи гарантоване Конституцією України право громадян на місцеве самоврядування, дане рішення ЦВК викликало значний резонанс серед виборців Донецької та Луганської областей та політичних партій країни. Особливо резонансним це рішення стало для виборців у громадах, які були охоплені голосуванням на всіх загальнонаціональних та місцевих виборах 2014-2019 рр. 

Чинне законодавство України наділяє військово-цивільні адміністрації повноваженнями із надання висновків ЦВК з питань можливості організації,  підготовки та проведення виборів на окремих територіях. Саме на підставі цих висновків ЦВК ухвалила рішення про неможливість проведення місцевих виборів у 18 громадах Донеччини і Луганщини, не маючи повноважень і практичної можливості верифікувати обґрунтованість документів військово-цивільних адміністрацій (ВЦА). Рішення про непроведення місцевих виборів ухвалюється на основі інформації ВЦА, які фактично і несуть за нього посадову і публічну відповідальність.

У своєму листі до ЦВК Донецька обласна ВЦА зазначила, що нею “спільно з Командуванням операції Об’єднаних сил, Головним управлінням Служби безпеки України в Донецькій та Луганських областях та Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області було проаналізовано суспільно-політичну та безпекову ситуацію на окремих територіях регіону”. На підставі такого аналізу ВЦА зазначила неможливість проведення місцевих виборів у 10 громадах регіону. 

Як засвідчує постанова ЦВК, Луганська ВЦА повідомила позицію Командування об’єднаних сил про створення складною суспільно-політичною обстановкою надмірної небезпеки для цивільного населення. До ЦВК також надійшов лист від Головного управління СБУ в Луганській області, в якому зазначалось, що “режим тиші” відповідно до “Мінських домовленостей” не може гарантувати 100-відсоткової безпеки мешканців населених пунктів, розташованих вздовж лінії розмежування. Натомість Національна поліція у Луганській області повідомила ВЦА про “існування постійної загрози мінометно-артилерійських обстрілів чи терористичних актів диверсійно-розвідувальними групами бойовиків на відстані до 30 – 35 км від лінії розмежування під час проведення місцевих виборів”. На підставі даної інформації Луганська ВЦА звернулась до ЦВК щодо неможливості проведення місцевих виборів у 8 громадах регіону. 

ОПОРА неодноразово звертала увагу законодавців на відсутність чітких критеріїв для рішення не проводити вибори та можливість одноосібного формування головами ВЦА відповідних висновків. Зокрема, організація пропонувала посилити колегіальний характер процесу підготовки висновку про неможливість проведення виборів на окремих територіях, включаючи його координацію з боку РНБО.

Критерії визначення територій, на яких вибори неможливо провести, повинні включати досвід проведення попередніх виборчих кампаній, територіальні орієнтири щодо віддаленості від лінії розмежування та дотримання однаковості їх застосування, часові обмеження у відтермінуванні виборів тощо. 

Колегіальність ухвалення рішення, прозорі критерії та часова визначеність перенесення виборів – це обов’язкові демократичні параметри для врахування безпекових ризиків під час організації виборів та уникнення можливих політичних зловживань. На поточний момент у ОПОРИ немає достатніх підстав вважати, що зазначені вимоги повною мірою враховувались під час встановлення неможливості проведення виборів у 18 громадах регіону. До прикладу, місцеві вибори не будуть проведені у Сєвєродонецьку і Лисичанску Луганської області, хоча ці громади обирали місцеві та національні органи влади протягом 2014-2019 рр. При цьому сусідня міська громада міста Рубіжного зможе в цьому році сформувати свої органи місцевого самоврядування. 

 Враховуючи ігнорування парламентом протягом 2015-2020 рр. завдання із належного врегулювання особливостей виборчих процесів в Донецькій та Луганській областях, рішення не проводити місцеві вибори у 18 громадах регіону є конфліктним і характеризується значною правовою невизначеністю. Ключовим питанням, як і під час попередніх електоральних циклів, залишається чітке визначення періоду та умов відновлення права громадян на місцеве самоврядування та їхніх виборчих прав. Відсутність зрозумілої відповіді з боку держави неодмінно загострить політичні дискусії і посилить недовіру значної частини громадян до інституту виборів.  Можливі негативні суспільні наслідки від непрозорих рішень можуть бути також підтверджені достатньо високою зацікавленістю виборців у голосуванні у тих громадах, де місцеві вибори не будуть проведені. Зокрема, на позачергових виборах народних депутатів України 2019 року явка виборців у ОВО №106 з центром у Сєвєродонецьку становила майже 51%, а в ОВО №107 з центром в Лисичанську 44%. При цьому загальнонаціональна активність виборців становила 49,84%

Із метою забезпечення прозорості рішень у сфері виборчих прав громадян ОПОРА рекомендує: 

Центральній виборчій комісії:

  • оприлюднити документи військово-цивільних адміністрацій, на підставі яких були ухвалені рішення не проводити місцеві вибори в окремих громадах Донецької та Луганської областей (крім можливої інформації з обмеженим доступом).

Донецькій та Луганській обласним ВЦА:

  • провести публічні заходи у регіоні із детальними поясненнями власних висновків щодо неможливості проведення місцевих виборів у окремих громадах;
  • забезпечити прозору і системну комунікацію з громадськістю територіальних громад двох областей та політичними партіями з питань проведення місцевих виборів у регіоні.

Із метою забезпечення виборчих прав громадян рекомендуємо:

Центральній виборчій комісії:

  • Роз’яснити можливість внесення ВЦА нових висновків про можливість проведення місцевих виборів у 18 громадах Донецької та Луганської областей до офіційного початку виборчого процесу, а також пояснити інші перспективи відновлення виборчих прав громадян у таких громадах.

Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування:

  • Невідкладно ініціювати обговорення варіантів законодавчого врегулювання місцевих виборів у Донецькій та Луганській областях та запропонувати парламенту рішення щодо забезпечення правової визначеності і демократичності реалізації членами відповідних громад права на місцеве самоврядування та виборчих прав громадян із врахуванням безпекової ситуації. 

ОПОРА закликає відповідальні органи влади докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян та створення умов для реалізації місцевими громадами права на місцеве самоврядування. При цьому, безумовно, безпековий фактор повинен бути повноцінно вивчений і врахований під час організації виборів на підставі об’єктивного і колегіального аналізу ситуації.

З повним переліком громад Донецької та Луганської областей, щодо яких було ухвалено рішення не проводити місцеві вибори, можна ознайомитись у постанові ЦВК за посиланням.