Громадянська мережа ОПОРА наполегливо закликає Верховну Раду України та її правлячу коаліцію не підтримувати останньої ініціативи групи народних депутатів України про відмову від пропорційної виборчої системи з відкритими списками та інших досягнень виборчої реформи останніх років. У разі її підтримки парламентом виборчий процес відбуватиметься на основі застарілих процедур, неефективної і корумпованої виборчої системи, що унеможливлює розвиток політичних партій,  внутрішньопартійної демократії та персоніфікованого голосування виборців. 

Особливе занепокоєння викликає коментар лідера правлячої депутатської фракції партії “Слуга народу” Давида Арахамії про ймовірність відтермінування положень Виборчого Кодексу про парламентські вибори, яке фактично перекреслює досягнення його ж політичної сили та Президента України Володимира Зеленського в сфері виборчої реформи. 

17 грудня 2021 року народні депутати України, що входять до групи “За майбутнє”, — Сергій Мінько, Олександр Герега, Віктор М’ялик, Дмитро Лубінець, Ігор Молоток,  Юрій Шаповалов — зареєстрували проєкт Закону України “Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України” (№6444). 

Ідея депутатів фактично складається з декількох речень: передбачити, що положення Виборчого Кодексу про вибори народних депутатів України застосовуються лише з 2027 року, натомість чергові вибори до Верховної Ради України 2023 року будуть проведені за старим Законом України “Про вибори народним депутатом України”. Таким чином, за задумом групи депутатів-мажоритарників, наступні парламентські вибори повинні відбутися за чинною паралельною виборчою системою, коли половину складу Ради обирають за пропорційною системою із закритими партійними списками, а інша половина формується за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в одномандатних округах. При цьому автори проєкту не пропонують жодних інших положень, крім скасування пропорційної виборчої системи з відкритими списками, лише наполягаючи на відновленні чинності старого, дискредитованого практикою Закону України “Про вибори народних депутатів України”.

Ключові негативні наслідки від можливого ухвалення проекту Закону про відмову від пропорційної виборчої системи з відкритими списками та відновлення застарілого Закону України “Про вибори народних депутатів”:

  • Верховна Рада України 9 скликання, правляча коаліція і безпосередній лідер партії “Слуга народу” Володимир Зеленський ліквідовують досягнення 2019-2020 рр. щодо впровадження пропорційної виборчої системи з голосуванням за відкриті списки, уніфікацією та вдосконаленням виборчих процедур, продемонструвавши домінування тіньових політичних інтересів у процесі реформування законодавства.
  • Українське суспільство та міжнародні партнери отримують чіткий сигнал про непослідовність держави на шляху приведення виборчого законодавства у відповідність із демократичними стандартами, відсутність політичної волі реформувати виборчу систему та політичні партії.
  • Наступні чергові вибори будуть проведені не лише за старою виборчою системою, а й на основі морально застарілих процедур Закону України “Про вибори народних депутатів”, який не враховує прогресивних змін останніх років. 

ОПОРА заявляє про те, що в держави достатньо часу і всіх необхідних ресурсів для проведення чергових виборів до Верховної Ради України на основі пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Зокрема, політичний і суспільний консенсус щодо пропорційної системи з відкритими списками формувався роками, а виборці мали можливість протестувати схожу виборчу систему на останніх місцевих виборах 2020 року.  Крім цього, організація парламентських виборах на рівні виборчих регіонів (областей) — проста і зрозуміла. Таким чином, народні депутати України не мають жодних  підстав обґрунтовувати свої політичні інтереси та електоральні розрахунки “складністю” виборчої системи.

Нагадуємо, що Президент України Володимир Зеленський під час своєї інавгураційної промови заявив: парламент зобов’язаний прийняти Виборчий кодекс та запровадити пропорційну систему з відкритими списками. Будь-яка політична домовленість щодо відмови від відкритих списків чи перспективи її реалізації будуть сприйняті суспільством, як відмова від чіткої політичної позиції на початку своєї каденції Главою держави.