Громадянська мережа ОПОРА закликає Верховну Раду України в короткі строки розглянути подання Президента України щодо кандидатур до складу ЦВК і прийняти результативне рішення, передбачене Законом України «Про Центральну виборчу комісію» та Регламентом парламенту.

Для забезпечення засад публічності цього процесу і належного інформування громадськості пропонуємо оперативно провести змістовну публічну дискусію щодо пріоритетів діяльності та напрямків реформування нової ЦВК із запропонованими кандидатурами.

Після фахового обговорення профільний комітет парламенту має прийняти рішення щодо запропонованих Президентом кандидатур, а депутатський корпус визначитися із припиненням повноважень та призначенням конкретних членів ЦВК після поіменного голосування.

Якщо парламентські фракції не готові підтримувати всі кандидатури, сумніваються в їх фаховості чи незалежності, то мають можливість підтримати лише найбільш гідних та запустити процес політичного діалогу з Президентом щодо нової якісної пропозиції. Втім, принцип обрання найбільш відповідних потенційним посадам кандидатів не повинен мати популістського чи виключно політичного характеру. Замороження ж ситуації, як і рівень довіри до комісії та інституту виборів сьогодні, також і на відповідальності парламенту.

ОПОРА вважає неприпустимими спроби пов’язати вирішення даної проблеми із досягненням широких політичних домовленостей щодо інших кадрових чи законодавчих питань у парламенті, що є правовим нігілізмом та проявом низьких стандартів депутатської діяльності.

Для належного функціонування ЦВК критично важливою є суспільна довіра, якої буде складно досягнути у разі залежності законодавчих процедур заміни членів Комісії від непублічних політичних перемовин та інтересів.

Закон України «Про Центральну виборчу комісію» визначає Комісію колегіальним державним органом, який здійснює свої повноваження самостійно, незалежно від інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб. Натомість порядок утворення, склад, повноваження та організація діяльності Комісії визначається Конституцією, Законом України «Про Центральну виборчу комісію» та іншими законами. Регламентом Верховної Ради України (стаття 209) встановлюється порядок призначення на посади та припинення повноважень за поданням Президента України членів Центральної виборчої комісії. Цей порядок чітко визначає послідовність процедур розгляду подання Президента України і має бути дотриманий українським парламентом.

Президент України та Верховна Рада України допустили довготривалу бездіяльність щодо заміни членів ЦВК, строк повноважень яких завершився 01 червня 2014 року.

ОПОРА у своїх попередніх заявах підкреслювала, що ігнорування квоти представництва 3 з 6 фракцій та однієї депутатської групи Верховної Ради України у внесеному Президентом поданні створює несприятливі умови для подолання кризи навколо ЦВК і формування консенсусу між парламентськими суб’єктами, а також може призвести до незбалансованості нового складу Комісії.

У той же час відзначені недоліки внесеного Президентом України подання на призначення нових членів ЦВК, у свою чергу, жодним чином не звільняють Верховну Раду України від необхідності розглянути запропоновані Главою держави кандидатури і прийняти позитивне або негативне рішення.

Нагадаємо, що 08 вересня 2016 року голова депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів на брифінгу у Верховній Раді України заявив: "Шукається ширше коло пропозицій. Можливо, це питання буде розширене, і ЦВК сформують разом із якимось іншим органом. ЦВК не може формуватись виключно коаліцією. ЦВК більш широкий орган, і потребує більш широкого консенсусу".

Заявлена лідером найбільшої депутатської фракції позиція про можливість так званого пакетного розгляду питання про ротацію членів ЦВК шляхом його поєднання із формуванням інших органів влади створює умови для порушення процедур призначення членів Комісії, послаблення законодавчих гарантій незалежності і професійності Комісії та недотримання міжнародних стандартів забезпечення безсторонності органу, відповідального за організацію виборів.

Окремо підкреслюємо, що відповідно до Керівних принципів щодо виборів Венеціанської комісії до складу ЦВК мають входити, зокрема, представники парламентських політичних партій або таких партій, які набрали більше певного відсотка голосів виборців. Як зазначається у Керівних принципах, політичні партії мають бути рівною мірою представлені у виборчих комісіях або мати можливість спостерігати за їх діяльністю. Таким чином, включення до складу ЦВК представників парламентських або інших партій не суперечить загальновизнаному принципу безсторонності центрального органу адміністрування виборів, оскільки його члени після призначення мають діяти лише на підставах, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законодавством.